Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), hizmet kalitesini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

BTSO, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ticaret sicil veri tabanını oluşturmak maksadıyla kurduğu MERSİS hakkında Bursa iş dünyasını bilgilendirdi. BTSO Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından verilen eğitimlerde MERSİS’in hedefi, hisse devri, sermaye artırımı ve adres değişikliği işlemleri gibi konularda BTSO üyeleri bilgilendirildi. Toplantıda ayrıca sanayi sicil belgeleri ile ilgili sunum da yapıldı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, MERSİS’in odanın yalın yönetim anlayışı doğrultusundaki çalışmalarına büyük katkı sağlayacağını ifade etti. BTSO üyelerinin odaya gelmeden hizmet aldığını belirten Burkay, “Odamızda yalın yönetim çalışmalarıyla üyelerimize daha nitelikli hizmet vermeyi hedefliyoruz. Bu şekilde hizmet kalitemizi her geçen gün daha ileri noktaya taşıyoruz. Teknolojiyle birlikte bilgiye erişim de gün geçtikçe artıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan MERSİS de üyelerimiz açısından yenilikler getirdi. MERSİS sayesinde tüm ticari işletmelere ilişkin merkezi bir veri tabanı oluşturuldu. BTSO olarak, üyelerimize yönelik bilgilendirme toplantılarımız büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

MERSİS NEDİR

MERSİS, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın http://mersis.gumrukticaret.gov.tr portalı üzerinden ticaret sicil işlemlerini yapabilmesidir. MERSİS ile şirketlerin kaydedilmesi, kamu kurumlarının ihtiyacı olan bilginin tek noktadan sunulması ve şirket bilgilerinin uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor. Merkezi Sicil Kayıt Sistemi aracılığıyla kurumların, tüzel kişilikler ile ilgili yürüttükleri hizmetlerde ihtiyaç duydukları bilgilere güvenli, hızlı ve kolay ulaşabilmesi sağlanıyor.

MERSİS NUMARASINA NASIL ULAŞILIR

MERSİS işlemlerinin ilk aşamasında öncelikle http://mersis.gumrukticaret.gov.tr/ adresinden kullanıcı kaydı oluşturulması gerekiyor. Daha sonra merkez nakli işlemleri ve MERSİS’ten kurulan şirketlerin değişiklik işlemleri için güvenilir elektronik imza sertifikası alma mecburiyeti bulunuyor. MERSİS’e kaydedilen gerçek ve tüzel kişiler için 16 haneli MERSİS numarası üretiliyor. Numaralandırma sisteminde gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası, tüzel kişiler için ise vergi numarası esas alınıyor. Henüz MERSİS numarası üretilmemiş kayıtlar için ilgililerce unvan, ticaret sicili numarası, gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası, tüzel kişiler için ise vergi numarası ile bağlı bulunulan ticaret sicili müdürlüğü bilgisi de eklenerek [email protected] adresine elektronik posta yoluyla müracaat etmeleri gerekiyor.