KARAMAN’da kentin göbeğinde yer alan Karaman Kalesinde yapılan arkeolojik kazılarda mini bir saray’da yaşam kalıntıları bulundu.
Kültür Bakanlığınca Karaman Kalesi Restorasyonu işi için, 2 milyon on bir bin TL’lik bütçeli yapılan kazı çalışmalarına, Karaman Valisi Murat Koca, İl Kültür Müdürü Cengiz Orta, Karaman Müze Müdürü Arkeolog Abdülbari Yıldız ve arkeologlar katıldı.
Karaman Valisi Murat Koca’nın inceleme yaptığı kazı çalışmaları, Karaman Valiliği Kültür Müdürlüğünce Kültür Bakanlığı desteği ile 8 Temmuz 2013 tarihinde başlatıldı. Kazı çalışmalarında Kale içerisinde 12. Yüzyıla ait Karamanoğulları Beyliği dönemi ve daha önceki asırlara dayanan yaşam belirtilerine rastlandı.
Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün Karaman Kalesinin restorasyonunun yapılabilmesi amacıyla kale içerisinde bulunan amfi tiyatrosu kaldırılmasına karar verildi.
Temmuz ayında başlatılan hafriyat çalışmaları ile toprak yığınları kale dışına alındı. Yapılan çalışmalarla arkeolojik duvar kalıntılarına rastlanarak hafriyat çalışması durduruldu. Yerini ise bilimsel kazı çalışmalarına aldı.
MİNİ SARAY
Karaman Kalesinde yapılan arkeolojik kazı ve bilimsel araştırmalar sonunda 2 adet hamam ocağı, 2 mekan arasında sonradan kapatılan giriş odaları, oturma sekileri, tahıl küpleri, kiler görevi gören 2 adet oda mermer zemin döşemelerine rastlandı. Ortaya çıkan ve nizami bir şekilde oluşturulan zemin, yapının önemli bir mekan olduğunu gösterdiğini belirten Karaman Müze Müdürü Arkeolog Abdülbari Yıldız; “Biz buranın beylik zamanında bir idari yapının olduğu kanısındayız. 14. Yüzyıla ait, idari ir yapı yöneticilerin yaşadığı bir mekan saray bulgusuna rastladık. Kazı çalışmalarında ortaya çıkan bu buluntular neticesinde zeminin bir kabul salonu olduğu fikri güçlenmiştir. Kabul salonunun hemen arkasında türbe yapısı ve bir adet mezar tespit edilmiştir. Türbenin kime ait olduğu ise kazı neticesinde düşünülmektedir.”dedi.
SANATSAL ESERLER
Kazı çalışmaları ile yapılan mimari ve sanatsal bulgularda ise, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait seramik parçalar, 2 adet top namlusu, bitkisel bezemeli ve İslami yazılı kapmalar da ele geçirildi.
ARKEO-PARK İLE TURİZME KAZANDIRILACAK
Karaman Kalesi restorasyonu ile Arkeo-Parka dönüştürülüp, kent turizmine kazandırılması hedefleniyor. Karaman Kalesi ve çevresinde ortaya çıkarılan İslami dönem eserlerini sergileyerek, yeni bir turizm destinasyonu oluşturulması planlanıyor.