14 Kasım Dünya Diyabet Günü

14 Kasım dünya diyabet gününden selamlar sevgiler;
Sir Frederik Banting ve arkadaşları (Charles Best ve John James Rickard Macleod) tarafından 1921 yılında insülinin keşfiyle insanlık tarihinin en önemli ilacını bulmuş oldu.
Tip 1 diyabetli hastaların pankreasında insülin salgısı olmadığından; İnsülin keşfinden önce tip 1 diyabetli hastalar en fazla 1-2 yıl yaşayabiliyorlardı.
14 Kasım; tip 1 diyabetli hastaların yaşamını kurtaran Sir Frederik Banting’in doğum günü.
İnsülini keşfederek diyabet hastalarının hayatına dokunan Sir Frederik Banting’in doğduğu gün olan 14 Kasım; dünya diyabet günü olarak kabul edilerek tarih boyunca anılmasını sağlayan bir adım atılmıştır.

Diyabet tüm dünyada hızla artış gösteren kronik, bulaşıcı olmayan bir hastalıktır.
 

Dünyada her 5 saniyede bir kişi diyabete yakalanmakta, her 6 saniyede bir kişi ise diyabete bağlı komplikasyonlar nedeniyle ölmektedir.
 

Türkiye hem obezite hem de diyabet artış hızı bakımından Avrupa’da ve OECD kapsamındaki 34 ülke içinde ilk sırada yer almaktadır.
 

Türkiye’de her 7 yetişkinden biri diyabet hastası olup; ayrıca 20 bin dolayında çocuğun da insülin ile tedavi edilen Tip 1 diyabetli olduğu bilinmektedir.

Dünya Diyabet günü 1991 yılından beri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kutlanmaktadır.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle;

1. Diyabeti olmayıp diyabet açısından risk faktörleri taşıyan herkesin yılda 1 kez kan şekeri ölçümü yapması
2. Diyabeti olan hastaların 3-6 aylık periyotlarla düzenli muayene ve tetkik yaptırması
3. Diyabeti olan tüm bireylerin yılda 1 kez göz muayenesi, kalp muayenesi ve böbrek tutulumu açısından tetkik edilmesi gerekmektedir
4. Diyabetik hastalarda, kandaki şeker ortalamasını yansıtan HbA1c düzeyi %7’nin altında olmalı
5. Diyabet hastalarında açlık kan şekeri hedefi 80-130 arası, 2.saat tokluk kan şekeri hedefi <180 olmalı
6. Hastaların diyete uyum sağlamaları tedavi başarısını artırır
7. Egzersiz yapmak kan şekeri üzerine olumlu etkiler sağlar
8. Dünya sağlık örgütünün de önerdiği üzere en asgari egzersiz olarak haftada 5 gün günde 30 dk hızlı tempolu yürüyüş yapmak gerekmektedir.
9. Diyabet tanı tedavi ve takibi bir ekip işi olup; gerek diyabet hemşirelerimiz, gerek biz hekimler olarak sizlere faydalı olmaktan büyük onur ve mutluluk duyarız.

YUSUF KARADENİZ KİMDİR?

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu olan Karadeniz, iç hastalıkları uzmanlık ihtisasını Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tamamladı.

Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanlık ihtisasını Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tip Fakültesinde tamamlayan Karadeniz; yaklaşık 3 aydır Karaman Eğitim ve Araştırma hastanesinde Endokrinoloji uzmanı olarak görev yapmaktadır.