4+4+4 DE ORTAOKULLAR!

Yeni sistem artık netleşmeye başladı ama insanların gözünde en çok merak edilen, belirsizliğini koruyan ve tartışılan kısım ortaokul yani ikinci dört olarak gözüküyor. Bu hafta ki yazımda sizlere bu konuyla ilgili bilgi vermeye çalışacağım.
Öncelikle belirtmeliyim ki şuanda 6.sınıf, 7.sınıf ve 8.sınıfa geçmiş öğrenciler bu tartışmaların dışında çünkü onlar yeni sisteme dâhil değiller. Bu sınıflarda okuyan öğrenciler 8.sınıfın sonunda Fen Liselerine, Öğretmen Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine veya Sağlık Liselerine yerleşebilmek için SBS sınavına girecekler. Özellikle şuan 8.sınıfa geçen öğrencilerimiz kendilerini sınavlar kalktı sistem değişiyor gibi tartışmaların dışında tutup 2013 SBS için hazırlamalılar.
Şimdi gelelim yeni sistemde Ortaokul kısmına bu sene 5.sınıfa geçen tüm öğrenciler artık yeni sisteme tabi oluyor. 
İkinci dördü kapsayan okullar 5. 6. 7 ve 8.sınıftan oluşacaktır. İlimizde bazı okullar sadece birinci dört yıllık kısımla ilgili eğitim verecek bazı okullar sadece ikinci dört yıllık kısımla ilgili eğitim verecek bazı okullarda aynı binada hem ilk dört hemde ikinci dört yıllık eğitimle ilgili farklı saatlerde eğitim verecekler. 
Öğrencilere uygulanacak haftalık ders programının bir kısmı zorunlu derslerden bir kısmıda seçmeli derslerden oluşacak. Her öğrenci zorunlu olarak, matematik, fen ve teknoloji, Türkçe, yabancı dil, sosyal bilgiler derslerini alacak. Zorunlu dersler dört yıl boyunca okunması zorunlu olup notla değerlendirilecek. 
Seçmeli dersler için geniş bir havuz oluşturulacak. Bu havuzdan okulların öğretmen kurullarının belirlediği seçmeli dersleri öğrenciler seçebilecekler. Seçmeli dersler belirlenirken öğrencilerin gelişim özelliklerinin yanı sıra ilgi ve ihtiyaçları da dikkate alınacak. Seçmeli ders örnekleri; Kültür ve turizm dersi, Sanat ve tasarım dersi, Bilgisayar ve teknoloji dersi, Mesleki beceri ve teknik dersi vb. olabilecek.
Ortaokulların ilk bir yılında yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulanacak öğrenciler, seçmeli ders olarak başka bir yabancı dil de seçebilecekler. Böylece öğrenci 12 yıllık eğitiminde birkaç dil bilerek mezun olabilecek. Dil eğitimi için müfredat yenilenirken, kur sisteminin benzeri öngörülüyor. Buna göre öğrenci yabancı dilde her yıl aşama kat edecek düşmeden kaldığı yerden devam edebilecek
İkinci dört yılı bitiren öğrencilerin seçmeli ders başarısı meslek lisesine girişte önemli olacak. Ancak diğer liselere girişte etkisiz olacak. Yani öğrenci fen lisesine girişte bu derslerin başarını kullanamayacak. İkinci 4 yani ortaokuldan sonra öğrenciler; fen ve sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, teknik ve meslek liseleri, özel liselere girebilecek. 
Özetlemek gerekirse ikinci kademede öğrencilerin yeteneklerinin sınandığı ve geliştirildiği bir eğitim anlayışı olacak.
Değerli okurlarım yeni sistemin bence en önemli kısmı ikinci dört aşamasıdır. Bu aşama öğrenci ve velilere çok iyi anlatılmalıdır. Bu noktada özellikle rehber öğretmenlere çok büyük görevler düşmektedir. Sistemin iyi işlemesi için artık tartışmak taraf olmak değil destek olmak zamanıdır. Çünkü eğitim sistemimiz tartışmalardan çok şey kaybetti. Bize düşen artık görüşümüz sendikamız ne olursa olsun geleceğimizin teminatı çocuklarımızın önünü açmak onları geleceğe daha iyi hazırlamak için yeni sisteme destek vermek ve gelişmesine katkıda bulunmaktır.