SAĞLIK

Aile Hekimleri İş Bıraktı!

Karaman’da aile hekimleri, 1 Kasım 2024’te yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğini protesto etmek için bugün iş bıraktı.

Yönetmeliğin bir sürü problem getireceğini söyleyen aile hekimleri, kayıtlı hasta sayısını düşürüp, 6 ayda hekime gitmeyenler için maaşlardan kesinti yapılacağını, kayıtlı hasta yılda 7’den fazla hastaneye başvurursa aile hekimlerinin ek ödeme alamayacağını, yazılan ilaca göre ek ödeme verileceğini, aile hekimlerinin maaşının tek kalemde her ay performansa göre değişeceğini ve maaşların yoksulluk sınırının altında kalacağını söyleyerek, yönetmeliğe karşı iş bırakma kararı aldı. 

2-6 Aralık’ta iş bırakacak olan aile hekimleri, daha önce 5-7 Kasım tarihlerinde 3 gün iş bırakmıştı. 

İş bırakma eyleminin ilk gününde Karaman Aile Hekimleri Derneği tarafından, Karaman İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde basın açıklaması yapıldı.

Karaman Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Süleyman Doğruer, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Aile Hekimleri Federasyonu(AHEF); Sağlık Sendikalarımız ve Türk Tabipler Birliği’nin de destekleriyle  2-6 Aralık 2024 de iş bırakma kararı almıştır.  Danışıksız, iyi etüt edilmeden sahadaki aktif çalışan hekimlerin bilgisi olmadan masa başında bir anda uygulamaya konulan, uygulanması imkansız görülen talihsiz yönetmeliğin yayımlanmasının üzerinden yaklaşık bir ay geçti.

AHEF tarafından alınan 3 günlük iş bırakma eyleminin ardından tüm bilgilendirmelere, itirazlara rağmen yönetmelikte bir revizyon veya geri adım atılmamıştır. Son günlerde yeni yapılması planlanan değişikliklerde de AHEF’e,  Aile Hekimlerine sorulmadan planlanmaya devam edilmektedir. Öncelikle söylemek gerekirse Entegre Hastanelerimizde mesaisini yaptıktan sonra 96 saat nöbet ve ortalama 3 Adli-Defin icapçı nöbeti tutturulan hekim ve ASÇ’lerin durumu bir an önce düzeltilmelidir.(Bir kısmı istifa etmiş olup bir kısmı da istifa aşamasındadır). Bu haliyle bir hekimin veya Aile Sağlığı Çalışanlarımız(ASÇ) olan ebe-hemşirelerimizin çalışabilmeleri mümkün değildir. Bu konu ivedilikle çözümlenmelidir.   Akılcı ilaç adı altında çan eğrisi uygulanarak antbiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçlarını ortalamadan az yazan hekime ek ücret vereceğim mantığı yanlıştır. Bırakın hekim teşhisine uygun olarak gereken ilacı gereken dozda,  tıbbi ölçülerde yazabilsin.

Hastane ve sağlık kuruluşlarına başvuru sayısıyla ücretleri belirlemek yanlıştır. 6 ay Aile Sağlığı Merkezine gelmeyen hastalar için Hekim in cezalandırılması yanlıştır. Hasta memnuniyet oranı ile hekimin ücretini belirlemek, burada da çan eğrisi uygulamak yanlıştır. HEKİM, HÂKİM, HAKEM aynı kökten gelmektedir. Hüküm veren anlamlarına gelmektedir. Hekimi hastaya, Hâkimi suçluya, Hakemi seyirciye puanlatmak yanlıştır. HYP (Hastalık Yönetim Platformu)  adı altında toplamda binlerce kişiye hizmet veren her gün ortalama 100’e yakın hastaya muayene, aşı, gebelik takibi vs. hizmet veren Aile Hekimlerine mesai saatleri içinde yaptırılmaya çalışılması ve ulaşılması çok zor hedeflere ulaşamayanların sözleşmelerinde sıkıntı olacağı ifadeleri yanlıştır. Yönetmeliğin bu haliyle uygulanması halinde bu durumdan herkes,  hem Aile Hekimliği doktor ve diğer çalışanları, hem de hizmet alan vatandaşlar mağdur olacak, hizmetler aksayacaktır.  Bu yönetmeliğin bu haliyle yolda düzelecek hali yoktur. Geri çekilmeli, biz Aile Hekimleriyle beraber müzakere edildikten sonra yürürlüğe konulmalıdır. Biz yazdık ama aksayan yerlerini sonradan düzelteceğiz ifadeleri kabul edilemez. Aile Hekimlerinin ve beraber çalıştıkları ebe-hemşirelerin yönetmelikle ilgili yukarıda ifade edilen ve edilmeyen sorunları en kısa zamanda tekrar düzenlenerek yönetmeliğin hem Aile Hekimliği, hem de vatandaşlarımız için acilen uygulanabilir hale getirilmesi talebimizdir.”