30 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemelerle, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yapıldı. Sarıveliler Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli Dr. N. Aybala Güngör Beyaz ve Sarıveliler Göktepe Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan eşi Dr. Kaan Beyaz, bu yeni düzenlemelerin halk sağlığına olan etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Dr. Aybala Beyaz, yeni Yönetmelikle birlikte aile hekimlerinin, kronik hastalıkların tarama ve takip süreçlerinde daha etkin bir rol üstleneceğini belirtti. “Yeni düzenlemeler, bizlere kronik hastalıkların takibinde rehberlik ederken, akılcı ilaç kullanımı konusunda da önemli adımlar atmamızı sağlıyor. Gereksiz ilaç kullanımı ülkemizde ciddi bir sorun; bu Yönetmelik sayesinde halk sağlığını daha etkin şekilde koruyabileceğiz.” dedi.
KRONİK HASTALIKLAR İÇİN ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ
Dr. Kaan Beyaz ise kronik hastalıkların erken teşhisinin önemine dikkat çekti. “Hipertansiyon, diyabet gibi hastalıklar, doğru şekilde takip edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Yönetmelik öncesinde de sunduğumuz kronik hastalık takip ve izlem hizmetlerini, yeni düzenleme ile daha etkin şekilde sunacağız. Aile hekimleri olarak, hastalarımızı düzenli olarak kontrole davet ederek, bir yandan hastalıklar ortaya çıkmadan müdahale sağlıyoruz, bir diğer yandan erken tanı konulmasına ön ayak olarak bu hastalıklar ilerlemeden tedavi edilmelerini sağlıyoruz. Yönetmelik hekim başına düşen hasta sayısını azaltarak vatandaşların daha etkin bir sağlık hizmeti almalarını sağlamayı amaçlıyor. Yeni düzenlenmelerle birlikte ikinci ve üçüncü basamaklardaki hasta yoğunluğu azaltılarak sağlık sistemimizin tüm basamaklarında bir iyileşme hedefleniyor.” şeklinde konuştu.
Beyaz, hastalık yönetim platformunun bu süreçte önemli bir araç olduğunu vurgulayarak, “Hastalık Yönetim Platformu sayesinde, yüksek riskli bireyler daha erken tespit edilerek tedavi sürecinde daha etkin müdahaleler yapılabilecek. Bu da, toplum sağlığını iyileştirmeye yönelik önemli bir adım.” diye ekledi.
AKILCI İLAÇ KULLANIMI
Yeni düzenlemeler, aynı zamanda akılcı ilaç kullanımını teşvik etmek için önemli bir fırsat sunuyor. Dr. Aybala Beyaz, “Gereksiz ilaç kullanımı, halk sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir sorundur. Tedaviye katkı sağlamamasının yanında bireysel sağlığı bozarak ve toplumda ilaçlara karşı direnç oluşturarak sağlık sistemine ek yükler yüklemektedir. Yeni yönetmelik, ilaç yazma konusunda kısıtlamalardan ziyade, doğru ilaçların doğru hastaya verilmesini teşvik etmektedir. Bu sayede, gereksiz ilaç kullanımı engellenirken, tedavi süreçleri de daha etkili hale gelmektedir. Yapılan düzenleme ile özellikle antibiyotik kullanımı konusunda, gereksiz ilaç kullanımının önüne geçmek hedeflenmektedir. Biz de hastalarımıza, ilaçları yalnızca doktorların önerdiği şekilde kullanmaları gerektiğini sürekli olarak vurguluyoruz. Gelecekte bazı hastalıkların sadece antibiyotik direnci nedeniyle tedavi edilemeyebileceğini de düşündüğümüzde; antibiyotik direnci konusunda bu düzenlemenin yapılmış olmasını son derece olumlu buluyorum. Vatandaşlarımızdan bu konuda isteğimiz, hekimleri önermedikçe ilaç veya antibiyotik talep etmemeleridir.” dedi.
DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLLERİ
Aile hekimleri olarak, vatandaşların hastalık sürecine girmeden önce düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmalarını şiddetle tavsiye ettiklerini belirten Dr. Kaan Beyaz, “Sağlıklı bireylerin aile hekimliklerinde yaptıracakları düzenli sağlık kontrolleri, hastalıkların erken teşhisi ve tedavisinde büyük bir fark yaratır. Bu yönetmelik, önleyici sağlık hizmetlerini güçlendiriyor. Aile hekimleri olarak, bizim görevimiz sadece tedavi etmek değil, aynı zamanda hastalıkların önlenmesini sağlamaktır. Bu yeni düzenlemelerle, halkımızın sağlığını daha etkin şekilde koruyacak ve daha sağlıklı bir toplum inşa edeceğiz.” dedi.
Koruyucu hizmetler öne çıkacak.
Dr. Aybala Beyaz sözlerini şu şekilde tamamladı: “Yeni yönetmelik, yalnızca tedavi süreçlerini değil, koruyucu sağlık hizmetlerini de güçlendirerek daha verimli bir sağlık sistemi kurulmasına olanak tanıyacak. Bizler, bu değişimlere hazırız ve halk sağlığını koruma adına üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.”
Her değişikliğin beraberinde bazı zorluklar getirebileceğine dikkat çeken Dr. Kaan Beyaz, “Bazı sorunlarla karşılaşsak bile, bu değişikliğin sağlık sistemimize katkıları uzun vadede çok büyük olacak. Birinci basamakta çözümlenebilecek sağlık sorunları için vatandaşların aile sağlığı merkezlerine başvurmaları teşvik edilmektedir. Bu da hastane başvurularını uzun vadede azaltacaktır. Sağlıklı bir toplum, güçlü bir birinci basamak sağlık sistemi ile mümkün. Aile hekimleri olarak, bizler, bu sürecin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Son olarak eklemek isterim ki, vatandaşlarımızı yalnızca hastalanınca değil, koruyucu sağlık hizmetleri sunabilmemiz ve olası sağlık problemlerini erken teşhis edebilmemiz için sağlıklıyken de görmek istiyoruz.” dedi.