ALO 112: CANHASANDA KAZI YAPILIYOR!...

Bilmiyorum daha ne yapabilirim, aklıma bu geldi. Bizlerin yatağımızda rahat bir şekilde uyumamızı sağlayan, ayrıca kültür varlıklarımızın korunmasında önemli bir yere sahip olan Jandarma Teşkilatımızın, İçişleri Bakanlığının 7 acil durum hattının tek bir numarada birleştirildiği  yeni Alo ihbar hattı olan 112 ile, belki dikkatleri konumuza çekebilirim diye düşündüm. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi işbirliğiyle ilimizde 2021 yılında Canhasan Köyümüzde, Canhasan I,II ve III Höyüklerinde bilimsel kazı çalışmaları başladı.

Kazı çalışmalarının başında, hiç tanımadığımız fakat 20 yıldır Karamanda araştırmalar yapan, Karaman için elini taşın altına koyan bir öğretim Görevlimiz var. Ankara Üniversitesi Dil ve tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Görevlilerinden Doç. Dr. Adnan BAYSAL… Arkeoloji alanında uzman olan hocamız 20 yıllık çalışmaları sonucunda, kapıları zorlayarak ilimizde, dünyaca bilinen Canhasan Höyükleri ne kazı izni aldı ve 2021 yılı itibari ile çalışmalarına başladı. Kendisini bu aşamada tebrik ediyorum.

Bütün yazılarımda dile getirdiğim gibi, amacımız Karamanı 70 bin erenle tanıtmak,  Karamanı bir yerlere taşımak ve Karaman için kim elini taşın altına koyuyor tespit etmektir. Şunu da söyleyim, Karaman için elini taşın altına koyan o kadar çok insan var ki… Ama, maalesef hiç birini tanıyamıyoruz veya bu kişileri perdeleme yapmak için sanki özen gösteriyoruz. Bırakalım artık bu benliği, bu duyarsızlığı, bu ayrıcalığı… Birleşelim, kol kanat olalım, hepimiz aynı amaç için uğraşıyoruz, lakin birlik ve kenetlenme olmadığı zaman ortaya maalesef bir sonuç çıkmıyor.  Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Adnan BAYSAL 20 yıldır Karamanda çalışıyor,   yerel basınımız Karaman tanıtımı ile ilgili yazılar için köşe açıyor, vakıf ve derneklerimiz  çeşitli yarışmalar düzenliyor, Türkiyenin dört bir yanından gelen yarışmacılara hediyeler veriyor.. daha yüzlerce örnek verebiliriz. Karaman için elini taşın altına koyan kamu kurumları, basın, kişi, şirket, esnaf, dernek, vakıf, vb.  hani reklam, hani bütünlük nerede, hani; sonuç yok. Bence her şeyimiz var, herkes fazlasıyla bir şeyler yapıyor ama bütünlüğü göremediğimiz veya görmek istemediğimiz için sonuca ulaşamıyoruz. Çözüm olarak benim önerim; Üniversite hocalarımız ve öğrencilerimiz bunu bir araştırma tezi yaparlarsa bu sorunun kaynağını bulurlar.

Konu başlığımızla alakalı olduğu için yukarıdaki satırlara kısaca yer verdim onun içinde lafı fazla uzatmayacağım. Bende biraz olsun elimden gelen kadar bu kazıya katkıda bulunmak için yazımı hazırlamaya karar verdim.  Yazımızın asıl amacı Canhasan Höyük kazılarına dikkat çekmek ve Kazı ekibinin yalnız olmadıklarını, bütün Karamanın arkalarında olduğunu göstermektir.  İsterseniz dünyaca tanınan burnumuzun ucundaki Canhasan Höyüklerini bir tanıyalım.

Canhasan Höyüklerini tanıtan pek çok yazılar var onun için fazla detaya girmeden kısaca Adnan Hocamızdan Canhasanı dinleyelim: --“Canhasan Höyükleri (I,II ve III) karaman Merkez ilçesine bağlı, eski adıyla Canhasan olan Alaçatı Köyündedir. Arkeoloji kazı çalışmaları 1960 yılında Dr. David French tarafından başlatılan kazılar aralıklarla yaklaşık on yıl gibi bir süre içinde arkeolojik kazı araştırma ve çalışmaları devam ettirilmiştir. 1970 yılında gerçekleştirilen son kazı çalışmalarından bu yana aradan 50 yıl geçmiştir. 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi adına Doç. Dr. Adnan BAYSAL tarafından tekrardan başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları bu yıl yine Temmuz-Eylül 2022 süresi içinde gerçekleşecektir.

Canhasan Höyüklerindeki 1960’lı yıllarda gerçekleştirilen kazı çalışmaları orta Anadolu içinde yürütülen Neolotik Dönem kazı çalışmaları arasından son derece önemli bir yere sahip olduğunu göstermiştir. Arkeolojik açıdan bu önemi günümüzde sadece orta Anadolu ile sınırlı olmadığı tüm Türkiye, Yakındoğu ve Balkan Arkeolojisi içinde dahi çok önemli olduğu görülmüştür.

Canhasan kazı çalışmaları  bilimsel öncülüğü yanında çok sayıda genç bilim insanının yetişmesinde bir okul görevi görecektir. Bilimsel kapasitesi yanında, turizm alanında, ekonomik kalkınmada, sosyo-kültürel alanlarda, eğitim ve öğretimde, geçmiş ve tarih bilinci oluşturmada ve geçmişini tanıyan ve sahip çıkan bir gençliğin hazırlanmasında önemli etkileri olacaktır. Bu çalışmaların giderek büyümesi ve hızlanması ekip ve uzman işidir.” Sözleriyle bizi aydınlattığı için hocamıza teşekkür ederiz.

İkinci yılı olan Canhasan Höyükleri kazısından artık haberimiz oldu. Haydin Karaman hepimize iş düşüyor, ben çapım dahilinde üzerime düşeni böyle bir yazı hazırlamakla yaptığıma inanıyorum. Sıra sizlerde, Herkes kazının bir ucundan tutsun. Burada hocalarımız öğrencilerimiz  Bir Göbeklitepe de Karamandan çıkaracağız diye uğraşıyor. Karamanı dünyaya tanıtmak için yaz sıcağında canla başla çalışıyorlar. Elimize bir soğuk su damacana şişesi  alıp bu kazı ekibini ve alanını  ziyaret edelim. İş insanlarımız öğretim görevlimiz Adnan Hocamızı ziyaret edip ne gibi bir katkıda bulunabileceklerini sorabilirler. Misafirhanelerinde ekibi misafir edebilirler, yemekhanelerinde ikramda bulunabilirler, servislerini kazı ekibinin gidiş gelişlerinde ve gezilerinde  görevlendirebilirler, otellerinde afiş hazırlayarak billboardlarına asabilirler ve yapılan programlara ücretsiz olarak ekibi davet edebilirler, bütün esnaflarımız Canhasan kazılarını anlatan  afişleri düzenleyip iş yerlerine asabilirler, yerel medya gurubu yazılı ve internet haberciliğinde her gün insanların karşısına çıkacak şekilde köşe ayırabilir, vb. Bütün bunları yaparak kazı ile birlikte kendi şirketlerinin ve isimlerinin anılmasını sağlayabilirler. Her şeyden önemlisi Karaman için çabalayan insanlara, yine Karaman için destek vermiş olacaklardır. Karaman için elini taşın altına koyanlardan olacaklar. Bu sayede de inanıyorum 70 bin erenin hayır duasını alacaklar.

2021 yılında başlayan kazımıza bu güne kadar destek olan kamu kurumları, vakıf, dernek ve iş insanlarımıza da teşekkürlerimizi sunarız. İstiyoruz ki onlarca olan bu desteği yüzlerce ye çıkaralım. Bu desteklerini esirgemeyen kişi ve kuruluşların da tanıtımını yapalım.

Hala duruyor musunuz;  Karaman-Canhasan 13 Km., telefon elinizin altında hemen Adnan Hocamızla irtibata geçin.  Her şey karaman için diyoruz…