YEREL

BİR YILDA 16 BİN 764 KİŞİNİN HAYATINA DOKUNDU

81 ilde mesleki, teknik, sosyal ve kültürel alanlarda, bulunduğu bölgenin ihtiyacına uygun ücretsiz kurslar düzenleyen halk eğitim merkezi, Karaman’da da aktif görev yapıyor. Karaman Halk Eğitimi Müdürü Feyzan Koçak bu yıl açılan kurslarda binlerce vatandaşın hayatına dokunduklarını söyledi.

BİR YILDA 16 BİN 764 KİŞİNİN HAYATINA DOKUNDU Foto Galeri: BİR YILDA 16 BİN 764 KİŞİNİN HAYATINA DOKUNDU

Yılsonuna geldiğimiz günlerde Karaman Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Feyzan Koçak ile geçmekte olan yılın değerlendirmesi ve yeni dönem için hedef ve projeler üzerine sohbet ettik. 2023 - 2024 eğitim öğretim yılında Karaman’da mesleki ve teknik kurs tipinde 268, genel tipte ise 482 olmak üzere toplam 750 kurs açıldığını ifade eden Feyzan hanım, toplamda 16 bin 746 kişinin kurs kaydı yapıldığını, bunlardan 8 bin 896’sının devamlılık ve başarı göstererek belge aldığını söyledi. Halk Eğitimi Merkezlerinin vatandaşların hem bireysel hem de toplumsal açıdan güçlenmesinde kritik bir role sahip olduğuna dikkati çekerek: “Karaman Halk Eğitimi Merkezi olarak, kadınlarımızın hayatına dokunmak istiyoruz. Çünkü kadınlar, toplumu şekillendiren en güçlü bireylerdir ve onların güçlenmesi, toplumsal kalkınmanın temelidir” dedi.

“KADINLARIN GÜÇLENMESİ, TOPLUMSAL KALKINMANIN TEMELİDİR”
Yaptıkları çalışmalarla özellikle kadınların hayatlarına dokunacak ve değiştirecek çalışmalar yaptıklarını ifade eden Feyzan Hanım, şunları söyledi: 
“Ben aslen Karaman Boyalı Köyündenim. Uzun yıllar Karaman’ın çeşitli okullarında öğretmenlik ve müdürlük yaptım. Son olarak Halk Eğitimi Merkezine müdür olarak atandım. Görev yaptığım her yerde anneliğimin verdiği hassasiyetle yaklaştım. Kadın inceliği ve anne hassasiyeti. Bu şekilde yaklaşınca hem öğrencilerin hem de velilerin kalbine dokunabiliyorsunuz. Şimdi görev yaptığım koltuk da bunu gerektiriyor. Hassasiyet ve incelik. Vatandaşlar buraya çeşitli kurslarımıza katılmak üzere geliyor. Onlara hassasiyetle yardımcı oluyoruz. Karaman Halk Eğitimi Merkezi olarak, özellikle kadınlarımızın hayatına dokunmak istiyoruz. Çünkü kadınlar, toplumu şekillendiren en güçlü bireylerdir ve onların güçlenmesi, toplumsal kalkınmanın temelidir. Halk Eğitimi Merkezleri kadınların hayatında sadece bir eğitim noktası değil, aynı zamanda bir değişim ve dönüşüm merkezidir. Kadınlarımızın güçlü duruşunu daha da desteklemek, onların bireysel, ailevi ve toplumsal rollerde çok daha etkin olmalarını sağlamak için varız. Her kadının potansiyeline inanıyor ve bu potansiyeli hayata geçirmesi için elimizden geleni yapıyoruz.”

“BAŞVURULAR ARTIK ÇEVRİMİÇİ YAPILACAK”
Halk eğitimi merkezlerine hem kursiyer hem de usta öğretici başvurularının artık çevrimiçi yapılacağını aktaran Feyzan Hanım, sözlerine şöyle devam etti: 
“Halk eğitimi merkezleri olarak hayat boyu öğrenme müdürlüğüne bağlıyız. 3 bine yakın kurs var. Bu kurslar ‘e-yayın’ sitesi üzerinden yayınlanıyor. Önceden kursiyerler sadece elden form doldurarak kayıt yaptırıyorlardı. Şimdi yeni gelen sistemle 1 Ocaktan itibaren çevrimiçi başvuru yapılabilecek. Direk olarak başvurular elektronik sistemle olacak. Kurs talepleri değerlendirilecek ve en az 12 kişinin başvurduğu kurslar açılacak. Yani özetle kursiyerlerimiz halk eğitim merkezine gelmek yerine internet üzerinden başvuru yapacak.”

“KÖTÜ ALGILARI YIKMAK EN ÖNEMLİSİ”
Halk eğitimi merkeziyle ilgili bilinen yanlışlar ve kötü algıların gerçek olmadığının altını çizen Feyzan Hanım, şunları söyledi:
“Toplumda halk eğitimi merkeziyle ilgili bazı kötü algılar ve yanlışlar var. ‘Halk eğitimi merkezinde torpille öğretmen ve usta öğretici olup kurs açıyorlar’, ‘halk eğitim sadece kurs açar’, ‘Halk eğitim sadece dikiş nakış yapılan yerdir’, ‘Kursa kayıt yaptırıp gitmesek de belgemizi alırız’, ‘Halk eğitim boş zamanları doldurmak için gelinen yerdir’ ... gibi bir sürü yanlış algı var. Öncelikle bu algıların doğru olmadığını ve toplumda yanlış bilindiğini söylemek istiyorum… Tek tek açıklık getirmek istiyorum. Halk eğitimde kurslar sadece el işleri ve kadınlara yönelik açılmıyor. Önce halktan talep toplanıyor. İhtiyaçlar belirleniyor ona göre bölge ihtiyaçlarına uygun kurs açılıyor. Kurslarımızda en önemli şey devamlılık ve öğrenme.  2023-2024 yılında 16 bin 746 kişinin kurs kaydı yaptı. Bunlardan sadece 8 bin 896’sı devamlılık ve başarı göstererek belge alabildi… Mesleki ve ihtiyaca yönelik kurslar açmaya özen gösteriyoruz. Kadın kadar erkek kursiyerlerimiz de var. Artık tüm işlemler bilgisayar üzerinden çevrimiçi yapılıyor. Herhangi bir usulsüz davranış olması zaten mümkün değil.”


ÇALIŞANLAR İÇİN AKŞAM VE HAFTASONU KURSLARIMIZ VAR
Gelen talepler doğrultusunda çözüm odaklı çalışmalar yaptıklarını anlatan Feyzan Hanım, çalışanlar için akşam ve hafta sonu kursları açtıklarını ifade etti: 
“Merkezimiz hayatın birçok alanında aktif ve güçlü olan kadınlara ek beceriler kazandırmak için çalışmalar yapıyor. Vatandaşların hem bireysel, hem de toplumsal düzeyde kalkınmasını destekleyerek, daha sağlıklı ve bilinçli bir nesil yetiştirmeye öncülük yapacak çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda bizim kritik bir rolümüz var. Burada sunulan kurslar ve eğitim programlarıyla kadınların daha özgüvenli, mesleki becerilerini gelişmiş, aile bütçesine katkı sağlayan ve girişimci olmalarına imkân sağlıyoruz. Ayrıca okuma-yazma, yabancı dil, el sanatları, bilgisayar kullanımı, mutfak becerileri geliştirme gibi geniş bir yelpazede eğitim sunarak sosyalleşmelerini, kendilerine olan güveni artırmayı ve toplumsal hayatta daha aktif olmasını mümkün kılıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla ayrıca kurslarımızda kadınlar arasında dayanışma kültürü gelişiyor. Farklı yaş, sosyal çevre ve deneyimlerden gelen kursiyerler birbirlerini destekleyerek deneyim paylaşımında bulunuyorlar. Bu da toplum genelinde kadınların güçlenmesini sağlayan önemli bir kazanım oluyor… Ayrıca çalışanlara yönelik akşam ve hafta sonu kursları açıyoruz. Hafta içi ve gündüz mesai saatleri içerisinde herkes çalıştığı için açtığımız kurslara gelemiyorlar. Biz de bu yüzden akşam ve hafta sonu kursları açtık. Hafta sonu ve akşamları kurslarımıza gelen vatandaşlar o gün boyunca yaşadıkları stresten uzaklaşıyor ve hobilerini geliştirecek bir alana sahip oluyor.”

OKULLARDA DEĞERLER EĞİTİMİ KURSU
Feyzan Hanım, merkezin okullarla işbirliğiyle kurslar açtığını da aktardı: 
“Okullarla ortak kurs açıyoruz. Şu an en önemsediğimiz kurslar arasında olan ‘Değeler Eğitimi’. Bu kursta kültürümüzde ve vatanseverlikler ilgili dersler yapılıyor. İlk, ortaokul ve lise öğrencilerimize veriyoruz bu dersleri. Öğrencilerimizin iyi bir ahlak sahibi, iyi bir karakter sahibi, bilinçli, toplum değerini benimseyen bireyler olarak yetişmesini hedefliyoruz. Çünkü internetin kötü kullanımıyla maalesef saygısız, küfürbaz, saygısız bir nesil yetişiyor. Biz bunun önüne geçmeyi hedefliyoruz. Türk kültürüne uygun bir nesil yetiştirmek istiyoruz.”


CEZAEVİ VE SIĞINMA EVLERİNDE MESLEKİ EĞİTİM KURSU
Cezaevi ve sığınma evlerinde de kurs açtıklarını söyleyen Feyzan Hanım şunları söyledi: 
“Dezavantajlı diye tabir edilen yerlerde de varız. Mesela özel eğitim kurslarımız var. Cezaevi ve sığınma evlerinde mesleki kurslar açıyoruz. Bu kurslarla oradaki insanların hayata yeniden güçlü bir şekilde tutulmasını amaçlıyoruz. Meslek kurslarında meslek öğrenip, hayata karışabiliyorlar. Tek başlarına ayakta durabiliyorlar. Hayvan yetiştiriciliği, berberlik, aşçılık gibi meslek kurslar açıyoruz. Bu insanlar meslek sahibi olarak hayata karışıyor.  

İŞBİRLİĞİ MERKEZİ KURMAK
Resmi ve özel kurumlarla işbirliği yaptıklarını aktaran Feyzan Hanım’ın bir hayali var:
“Halk eğitim merkezi olarak resmi ve özel kurumlarla işbirliğiyle kurslar açıyoruz. Sosyal politikalar il müdürlüğü, karaman belediyesi, Karamanoğlu Mehmet bey üniversitesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, fabrikalar… İhtiyacı karşılamaya ve personeli geliştirmeye yönelik kursalar veriyoruz… Önümüzdeki yapmayı planladığımız işler de var. Biri Karaman’a, Karaman’ı temsil edecek bir halk oyunları ekibi kurmayı hedefliyoruz. Diğeri ise, bir nevi iş birliği merkezi kurmak. Nasıl bir merkez. Biz talep toplayıp ihtiyaç alanlarında meslek edindirme kursu açacağız. Kursu tamamlayarak başarı gösterenler direk işe girecek. Yani mesleki eğitim ve işe girme örgüsünü hızlandıracağız. Bununla ilgili görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Burada amacımız hem işverenin işçi ihtiyacını karşılamak hem de gençlerimizi meslek sahibi yapmak. Bunları yaparken de boşluk vermeden yapmak. Yani sanayicilerimiz, işverenlerimizle bir araya gelerek, hangi alanda ihtiyaç ya da hangi bölümde açık varsa bunu öğreneceğiz. O alanlarda kurs açacağız. Burada önemli olan birlikte hareket edebilmek. O alanda kursiyerleri donanımlı bir şekilde eğitip kalifiye elaman olmasını sağlayacağız. İş gücü ihtiyacı karşılanmış olacak.” 

“YENİ EĞİTİM YILINDA YENİ KURSLAR AÇACAĞIZ”
2023- 2024 Eğitim öğretim yılında toplam 781 kursun açıldığını ifade eden Feyzan Hanım, şu bilgileri verdi: 
“Kurslarımıza katılan kadın kursiyer sayısı 10 bin 444, erkek kursiyer sayısı ise 6 bin 554. Toplam 11 dersliğimiz, 2 Bilgisayar Teknolojileri sınıfımız var. Burada 16 personelle hizmet veriyoruz. Bu yıl açılan kurslarımız; arıcılık, avcı eğitimi, ilk yardım, telkari (gümüş işlemeciliği), katı- sıvı- gaz kalorifer ateşleyiciliği, cenaze hizmetleri, hijyen eğitimi, halk oyunları, diksiyon, drama, sürü yönetimi, bilgisayar, model uçak yapımı, el sanatları, hızlı klavye kullanımı, sportif kurslar, keçe yapımı, hüsn-i hat, Osmanlıca, Türk işaret dili, bilgisayar muhasebe elemanı, yabancı dil, müzik, aşçı çırağı ve yardımcısı ve emlak danışmanlığı. Yeni dönemde ihtiyaç alanında olan farklı, hiç açılmamış kurslar açmayı da hedefliyoruz.”