İl Müdürlüğüne bağlı teknik ekiplerinde kendisine eşlik ettiği çalışmalarda, ilk olarak Akçaşehir Beldesinde bulunan Yeşildaş Soğuk Hava Deposu ziyaret edildi.
İlimizde soğuk hava depoları, gıda endüstrisi başta olmak üzere, bitkisel üretimin her dalında üreticilerimizin birçok ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Yeşildaş Soğuk Hava Deposu öncelikli olarak Karaman ilinde yetiştirilen ve birçok çevre ilden patates tohumlarının dikim dönemine kadar saklandığı bir depo olma özelliği taşımaktadır. Firma depolarında 6 farklı firmaya ait yaklaşık 8.000 ton patates tohumluğu bulunmaktadır (Bir depo yaklaşık 50 kamyon patates tohumu almaktadır). Son teknoloji ile donatılmış bu depolar, gıdaların taze kalmasını ve uzun süre saklanmasını sağlamaktadır. Özellikle meyve ve sebze üreticileri için büyük bir avantaj olan soğuk hava depoları, ürünlerin kalitesinin korunmasına da yardımcı olmaktadır. Firma güneş enerjisinden yararlanarak elektrik üretimi de yapmaktadır. Firmaya ait depolardan Müdürlüğümüz ekipleri tohumlukta kullanılacak olan patateslerden numune alımı gerçekleştirmiştir. Bu numuneler gerekli analizlerin yapılmasının ardından, çıkan sonuçları Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne bildirimini gerçekleştirecektir. İl Müdürü Bulut Yeşildaş Soğuk Hava Deposu Sahibi Abdullah Yeşildaş ve ziyareti esnasında eşlik eden çalışma arkadaşlarına teşekkürlerini iletti.
İl Müdürü Bulut ikinci ziyaretini; 2500 dekar alanda patates tohumu üretimi yapan Tekfen Tarım’a ait arazide yapılan çalışmalara katılarak gerçekleştirdi. Ziyareti esnasında firma yetkilisi Ziraat Mühendisi Yunus Emre Kar’dan Karaman da yaptıkları tohumluk üretimi hakkında bilgi aldı. Firmanın yerli tohum üretiminde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren KAR; hastalıklardan ari ve verimli patates tohumlarını üreticilerin hizmetine sunmayı hedeflediklerini, firmanın ülke ekonomisine katma değer yaratma hedeflerinin olduğunu bildirdi. Üreticilerin gelirini artırmayı ve tohumda tedarik güvenliği sağlamak için dışa bağımlılığı azaltmayı amaçladıklarından bahseden firma yetkilisi, bu amaçlarına ulaşmak için bilinen en etkili ve modern yöntem olan doku kültürü yöntemini tercih ettiklerini söyledi. İl Müdürü Bulut saha çalışmaları sırasında tohumluk patates toplayan tarım işçileri ile de sohbet etti ve çalışmalarında kolaylıklar diledi. Ziyaretin ardından İl Müdürü BULUT Firma yetkilisi Ziraat Mühendisi Yunus Emre Kar’a Karaman’da yaptıkları çalışmalardan ve yerli üretime katkılarından dolayı firma nezdinde teşekkürlerini bildirdi.
Bitkisel Üretime Konu Olan Alanlarda Saha Çalışmaları Yapıldı
Karaman Tarım ve Orman İl Müdürü Hatice Bulut İlimizde yürütülen bitkisel üretime dayalı tarımsal faaliyet gerçekleştiren alanlarında saha çalışmaları gerçekleştirdi.
Bunlar da ilginizi çekebilir