CANHASAN KAZILARINDA ARŞA YÜKSELEN İLAHİ IŞIK

Peygamberler, evliyalar ve 70 bin erenin şehri Karamanımızı hak ettiği yerde görebilmek için bütün kurumlarımız, özel sektörümüz ve bireylerimiz canla çabayla uğraşıyorlar. İnşallah bu çabalar meyvesini vererek hak ettiğimiz yerlere geleceğiz.

Bu tanıtım çabalarından bir tanesi de, Karaman ilimizde Alaçatı Köyü sınırları içerisinde bulunan Canhasan I-II ve III höyükleri bilimsel kazısı... Canhasan 1900’lü yılların başında Hristiyan ve Musevi ülkelerin dikkatini çekmiş, 1960’lı yıllardan itibaren de ilk bilimsel kazı alanı olan, Canhasan da çalışmalarına başlayarak burada medeniyetlerine ışık tutacak veriler elde etmeyi ummuşlardır. Nitekim Dr. David French tarafından başlatılan kazılar aralıklarla günümüze kadar sürmüştür. Her ne kadar bu kazıların Canhasanın tanıtımına katkısı olsa da, Ankara Üniversitesi Dil ve tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Görevlilerinden Doç. Dr. Adnan BAYSAL hocamız bu kazıların yabancılardan alınarak, yerli kazı olması yolunda büyük mücadeleler vermiş ve başarmıştır. Kendisini bu hususta ayrıca tebrik ediyorum. Adnan Hocamıza bu uğraş niye diye sorduğumuzda ise “Canhasan yabancılara ikram edilemeyecek kadar zengin bir bölge” diyerek kısaca özetlemiştir.

2021 yılında, alan taraması ve jeoradar çekimleri ile alt yapı çalışmalarıyla işe başlanmış ve 2022 yılında ilk kazma vurulmuştur. Daha ilk kazmada kırmızı kök boyalara rastlanmış, çıkan objeler burada insanların ilk yerleşik hayata geçişleri ve ilk köy/şehir hayatının başlangıcı olduğu tespit edilmiştir. Maneviyat ve bisküvi kokan şehrimizin, başaklarının toprağa karıştığı ve dünyaya yayılan buğday tohumlarının Canhasan dan gittiğini unutmayalım. Canhasan yerleşik hayatın ilk kurulduğu yerlerden, tarım ve hayvancılığın yanı sıra bir ticaret merkezi bir jeolojik yapısı açısından bir gümrük merkezi olmuştur. Orta Doğu ve Akdenizin Opsidion ticareti bölgemizden yapılmakta bu ticaretle birlikte tarım ve hayvancılık Canhasanı dünyanın merkezi yapmış, 12.000 yıl önce başlayan bu serüven bölgemizin de tercih edilen bir yer olmasını sağlamıştır. Tarih öncesinde tanrıların tercih ettiği, hak dinler döneminde bir kutsal mekan bölgesi olarak tercih edilmiştir. Hz. Davut Peygamberin Karadağda bir ana kayada silüyetinin olması, 1001 kilisenin Karadağın her tarafına yayılması, Aziz ve Azizelerin bölgemizde yetişmesi, Ayrancı ilçemizin bir lahit imalat merkezi olması Canhasan yerleşkesinin binlerce yıldır var olmasından ileri gelmektedir. Bu da Karamanımızı ve bölgemizi her zaman ön plana çıkarmıştır. Peki ne oldu da Bölgemizden ticaret hayatı gitti, dini inanç merkezleri kapandı? Birileri Türkiyenin ve Karamanın daha fazla ileriye gitmesinden rahatsız mı oldu yoksa daha ileriye gittiklerinde bilinmeyenler mi açığa çıkacaktı? acaba… İşte Adnan Hocamız bu serüveni tamamlayacak ve bir İndiana Jons gibi bu kadim toprakları hak ettiği yere taşıyacığından eminim. Belli bir süre nokta koyulan bölgemizi tekrar Canhasan kazılarıyla şahlandıracağız inşallah.

Bölgemizin kazılarımızla tekrar gündeme gelmesi sanayicimizden çiftçimize, eğitim kurumlarımızdan turizmcimize kadar pek çok alanda istifade etmemizi sağlayacaktır. Bu süreçte, hepimiz taşın altına elimizi koymamız gerekiyor. Canhasan kazılarına sponsor olmak için yarışalım, elimizden gelen desteği vermeye çalışalım. Çünkü özellikle bu seneki kazılarda çıkacak olan verilerin, ulusal ve uluslararası yayınlarında siz sponsorlarında logosu ve amblemi bulunsun. Haydin her birimiz, her bir kurumumuz bu kazı ekibini ziyaret edelim. Hafta sonları Canhasan kazı alanını da gezi programımıza katalım. Belediyemiz Her gün Canhasana bedava seferler düzenlesin. Karaman için çalışan bu ekibe ne gibi ihtiyaçları var soralım ve bu ihtiyaçlarını yerine getirmeye çalışalım. Akşamları onlarla sohbet edelim. Orada canla başla çalışanlar kıymetli hocalarımız ve öğrencilerimizdir. Maddi ve manevi olarak onların yanında olduğumuzu bilsinler. Bu yıl yabancı öğretim görevlileri de kazı alanını incelemeye gelecekler, bu incelemelerini de kendi makalelerinde yayınlayacaklar.