Çocuk bakıcısının rolü ve sorumluluklarına baktığımızda çocukların güvenli, sağlıklı ve mutlu bir ortamda büyümelerine olanak tanırlar. Çocuk gelişiminde aile kadar bakıcı da  önemlidir.  Ebeveynlerin iş veya diğer sorumlulukları çocuklarla ilgilenmeyi engelleyebilir. Bu noktada bakıcı devreye girer. Çocuk bakıcısı, çocuğun güvenliğini sağlar. Çocuk bakıcısı acil durumlara da müdahale eder. Çocuğa uygun geziler ve etkinlikler organize eder. Çocuk bakıcısı acil durumlara hazırlanmalıdır. İlk yardım bilgisi kesinlikle bir bakıcının bilmesi gereken bilgidir.  Hızlı ve etkili bir şekilde durumlara yönelik aksiyon alınmalıdır. Çocuklar aniden kaza yaşarsa bakıcı müdahale edebilmelidir.  Çocuk bakıcısının her türden duruma hazırlıklı olması gerekir.

Çocuk Bakıcısının Temel Görevleri

Çocuk bakıcısının temel görevleri, çocuklara  bakmak, onların güvenliğini sağlamaktır. Bakıcılar, çocukların beslenmelerini sağlar. Evde yemek yapmak gibi işlerle uğraşırlar. Ayrıca  çocukların dersleriyle ilgilenirler. Etkili iletişim becerileri bir  bakıcıda çok önemlidir.  Çocuklarla anlaşılır iletişim kurulmalıdır. Bakıcıların ailelerin ihtiyaçlarını karşılaması gerekir. Çocuk gelişimine destek olunmalıdır. Bakıcılarla çalışmadan önce referanslarını kontrol edin.

Günlük Bakım

Günlük bakım çocuk bakıcısının en temel görevidir diyebiliriz. Bakıcı, çocukların günlük bakımını sağlar ve onlarla ilgilenir. Bakıcılar, çocukların hijyenlerini sağlar. Ayrıca çocukların uyku düzenlerini takip etmek gerekir. Çocukların düzenini korumak ve onlara günlük hayatlarında yardımcı olmak bakıcı görevidir. Yeme, içme ve uyku gibi ihtiyaçlar karşılanmalıdır. Çocuk bakıcıları, çocukların isteklerine duyarlı olmalıdır. Çocuklarla oyunlar da oynamak gerekir. Çocukların günlük bakım saatlerini aksatmadan hizmet verilmelidir. Zekâ oyunları da oynanmalıdır. Çocukların zihinsel gelişimine katkı sağlar. Bakıcılara önceden çocuğunuzun karakterini de anlatın. Nasıl davranması gerektiğini tembihleyin. Bakıcılar, çocukların agresif hallerini yönetmelidir. Bakıcılar, profesyonel davranmak zorundadır. Öfkeli çocuklara duygusal tepkiler veren bakıcılarla çalışmayın. Bu durum çocuğunuzu da demoralize eder. O sebeple en az 3 yıl deneyimli bakıcılarla çalışın. Bu sizin için daha avantajlıdır. Hem siz söylemeden bile onlar yapacaklarını bilirler. Bu da sizin hayatınızı kolaylaştırır. Çalışan aileler, bakım hizmetine ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple bakıcılarla  çalışmak isterler.

1


Beslenme ve Yemek Hazırlama

Beslenme ve yemek hazırlama detayı çok önemlidir. Çünkü çocuk bakıcısının önemli işlerinden biridir.  Her ailenin farklı kültürü vardır. Bu yüzden çocuklar da kendi ailelerin kültürüne göre yetişir. Bakıcılar, çocukların yaşlarına ve beslenme ihtiyaçlarına göre yemekler hazırlamalı. Ailenin verdiği listeye uygun yemekler hazırlanmalıdır. Çocuklara düzenli öğünler sunulmalıdır. Çocukların beslenmeleri gelişim için önemlidir. Mutlaka öğün atlanmadan yemek hazırlanmalıdır. Çocukların isteklerine göre  de yemek hazırlanmalıdır. Çocuk bakıcıları ailelerle de anlaşmalıdır. Okuldan eve gelen çocuğun beslenme ihtiyacı karşılanmalıdır. Bakıcıların lezzetli yemek yapması beklenir. Ayrıca ev işlerine de yardım edilmelidir. Bakıcılar ailelerin verdiği  görevleri yapar. Çocuk bakıcısı aile ile etkili bir iletişim kurmadığı takdirde bakım hizmeti kaliteli olmaz. Çocukların bazen istekleri ailelerce  onaylanmaz. Ailenin onay vermediği bir şeye izin vermeyiniz. Bakıcılara yemek listesi verebilirsiniz. Gün gün hangi yemeği yapacağına o listeden bakabilir.


Güvenlik ve Sağlık

Çocuk bakıcıları, çocukların güvende olmaları ve sağlıklarını korumaları için çalışır.  Evde çocukların güvenliklerine dikkat edilmelidir. Bakıcılar, çocuklardan gözlerini ayırmamalıdır. Çocukların tek başına dışarı çıkmalarına izin verilmemelidir. Çocuklar hasta olduğunda bakıcılar doktora götürmelidir. Evde bitkisel çaylar ve istirahat  ortamı hazırlamalıdır. Çocukların memnuniyeti ve mutluluğu öncelenmelidir. Çocuklar halsizse  dinlenmelerini teşvik etmek gerekir. Çocukların tehlikelerden korunmasını da bakıcı sağlar. Ailelerin yaptığı gibi çocuklara güvenli ortam sağlayın. Çocuk bakıcılığı, çocukların güvenliğini sağlar. Çocukların gelişimini sağlamak bile bakıcı işidir. Bakıcı çocukları eğlendirmelidir. Evdeki bakım süreciyle ilgili aileye bilgi verilmelidir. Acil sağlık sorunlarında bakıcı müdahale edemiyorsa doktora  götürülmelidir. Bu sebeple bakıcı araç kullanabilmelidir. Çocuğa aniden bir  şey olduğunda hastaneye kolayca ulaştırabilecek bakıcılarla çalışın.

2


Eğitim ve Gelişim

Çocukların eğitim ve gelişim süreçlerine katkıda bulunan kişiler bakıcılardır. Çeşitli oyunlarla çocukların zihinsel ve duygusal gelişimini desteklemek gerekir. Mutlaka çocukların sıkılmaması için aktiviteler düzenlenmelidir. Bakıcı bu aktivitelerde rol oynar. Bakıcılar çocukların sosyal becerilerini geliştirir. Çocuklara kitaplar okumak onların duygusal gelişimlerine katkı sağla. Bakıcılar okul derslerine de yardım etmelidir. Örneğin eve ödev getiren çocuğun ödevinden anlayacak kadar eğitimi olmalıdır. Çocukları duygusal olarak destekleyenler bakıcılardır. Çocukların psikolojilerinden anlamak önemlidir. Bazı gelişimsel dönemler vardır. Bakıcılardan beklenen performans açıkça konuşulmalıdır. Bakıcılara güvenmek için onların referanslarıyla da görüşebilirsiniz. Nerede, kimle nasıl çalıştıklarını öğrenebilirsiniz. Bakıcının daha önceki çocuk bakım tecrübelerini öğrenmek hakkınızdır. Ayrıca bakıcının kendisi de eğitimli olmalıdır. Çocuğun ödevlerinden anlayacak kadar bakıcı da bilgili olmalıdır. Gündüzlü çalışan bakıcılarla da çalışabilirsiniz.


Oyun ve Aktiviteler

Oyunlarla çocuk gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Oyun oynarken çocukların yaşına uygun oyunlar oynanmalıdır. Çocukların sosyal ilişkilerini geliştirmelerine yardımcı olma için onlarla öğretici oyunlar oynayın. Bakıcılar, çocuklarla oyun oynamalıdır. Hem çocukların evde sıkılmamaları hem de öğretici olması için oyun şarttır. Çocuk bakıcısının sabırlı olması esastır. Anlayış da lazımdır. Çocuklar agresif davransa bile bakıcı sakin kalmalıdır. Bazen oyun oynarken de çocuklar  öfkelenebilir. Bakıcılarla çalışmadan önce sicil kontrolü yapın. Çocuk bakıcılığı, çocukların günlük ihtiyaçlarını karşılayan bir meslektir. Bakım hizmeti vermek çocukların gelişmelerini desteklemek amacıyla destek sunan bir meslektir.  Ailelerin beklentileri de önemlidir. Bakıcılarla en baştan tüm görevleri konuşun. Hangi sorumlulukları almaları gerektiğini söyleyin. Bakıcıların performanslarının size uygun olması gerekir. Günlük çalışan bakıcılarla da çalışabilirsiniz.

Okul ve Ev Ödevlerine Yardım

Bakıcı arayanlar mutlaka güvenilir ve çocuklarıyla anlaşabilen bakıcılarla  çalışsınlar. Bakıcılar çocukların ev ödevlerine yardımcı olabilir. Çocukların okulda öğrendiklerini pekiştirmeleri için ev ödevi yapmaları gerekir. Veliler de bakıcılardan ödev  yaptırmalarını rica  edebilir. Okul başarısı yükselsin diye çocuklara  ders  çalıştırılmalıdır. Çocukların odalarını toplamaya yardımcı olmak gerekir. Ailelerin beklentilerine göre çocuklara  bakılmalıdır. Bakıcı arayanlar mutlaka güvenilir bakıcılarla çalışsınlar. Çocuğunuzun psikolojisine uygun bakıcılarla çalışın. Bakıcılardan beklentinize  göre ücret ödemelisiniz. En baştan hizmet kapsamına göre ödenecek tutar konuşulmalıdır. Gündüzlü veya part time çalışmada ücretler değişir. Bakıcıların haftada kaç gün geleceğini de konuşunuz. Bakıcılar aile kültürüne uymalıdır. Ailenizin yapısına uygun bakıcı seçiniz. Bakıcılar bazen saatlik de çalışmak isteyebilir. Günlük bakıcı ile çalışmak daha maliyetsizdir.

3

Çocuk Bakıcısında Olması Gereken Özellikler

Çocuk bakıcısında olması gereken özelliklerin başında güvenilirlik gelir. Çocuk bakıcıları ilgili olmalıdır. Çocukların her ihtiyaçlarını karşılar. Bakıcılar sabırlı olmalıdır. Çocuklar öfkelense bile bakıcı profesyonel davranmalıdır. Bakıcıların duygusal tepkiler vermeleri doğru olmaz. Çocuk bakıcısının saygılı olması gerekir. Çocukların güvenliği ve sağlığı konusunda sorumluluk almak gerekir. Aileleri de rahat ettiren bir bakıcı olmalıdır. Çocuk bakıcısı, baktığı çocuğun ihtiyaçlarına göre bu görevleri yapmalıdır. Esnek çalışma saatlerine de uymalıdır. Çocuğa bakım  verme biçimi de ailenin beklentisine göre olmalıdır. Çocuklarla çeşitli oyunlar oynanmalıdır. Çocukların bilişsel gelişimleri için oyun gereklidir. Ev işlerinde de yardımcı olunmalıdır. Çocukların odaları dağınıksa toplanmalıdır. Hatta çocukları da odalarını toplamak için teşvik etmek gerekir. Bakıcılar hem kendi  işlerini yaparken hem de eğitici olmalıdır.  Hizmet kapsamına göre ücretler belirlenir.