Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan sulama projesi tarım sektöründe devrim oluşturacak.
Türkiye'nin en verim topraklarına sahip iller arasında yer alan Karaman'da hayata geçirilecek yeni proje tarım sektöründe devrim niteliği taşıyor. Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan ve bakanlığa sunulan proje çerçevesinde tarlalar dijitalleştirilerek hem su, hem de emek tasarrufu yapılacak.
Projeyle tarlalara yerleştirilecek sensörler ve geliştirilen akıllı uygulamalarla çiftçilerin telefonuna ‘Bitkiyi sula’, ‘Su ihtiyacım giderildi’, ‘Suyu kapat’ gibi uyarılar gelecek ve çiftçiler telefonlarındaki uygulamayla su sistemlerini tarlaya gitmeden evlerinden yönetebilecek.
Tarım İl Müdürü Hatice Bulut gazetemize yaptığı açıklamada, küresel iklim değişikliği nedeniyle yoğun bir kuraklık yaşandığına dikkati çekerek, bu sorunun çözümü için hassas ve dijital tarım projeleri geliştirdiklerini söyledi. Bu kapsamda bakanlığa 5 Milyon bütçeli sulama projesi sunduklarını ifade eden Bulut, şunları söyledi:
“Küresel iklim değişikliği nedeniyle yoğun bir kuraklık yaşanıyor. Karaman’da bunu yoğun olarak hissediyor. Şu an suyla alakalı ciddi anlamda sıkıntılarımız var. Basınçlı ve bilinçli sulama sistemlerini kullanma oranımız çok yüksek merkezde ama geçmişte yapılan bazı yanlış uygulamalar, iklim değişikliğinin de etkisiyle susuzlukla mücadele etmemize sebep oldu. Çünkü Karaman’da gerçekten büyük bir üretim potansiyel var. Topraklarımız verimli 1 milyon 339 bin hektar tarım alanımız var… bunun 1 milyon 542 bın dekarı sulanabilir tarım arazisi. Bu sulanabilir tarım arazisinde biz basınçlı sulama sistemlerini kullanıyoruz ama dijital ve hassas tarım uygulamalarıyla toprağı sulamak değil de bitkini ihtiyacı kadar sulamayı nasıl yaparız? Tarlaya gitmeden uzaktan telefonumuzla yönetebileceğimiz akıllı uygulamalara çiftçilerimizi. Yaklaşık 5 Milyon bedelinde bir proje bu. Hayata geçirildiği zaman Karaman’da büyük bir farkındalık yaratacağını düşünüyorum. Projemizi bakanlığa sunduk. Ödeneği bekliyoruz.”
ÇİFTÇİ EVDEN ÇALIŞACAK
Proje kapsamında üretim alanlarına nem sensörleri yerleştirileceğini ve çiftçinin sulama sistemini telefona yükleyeceği bir uygulamayla evden yönetebileceğini anlatan Bulut: sözlerini şöyle sürdürdü:
“4 tane sulama kooperatiflerine basınçlı sulama sistemlerini kullanıyoruz bunu daha doğru nasıl kullanırız diye düşündük. Bitkinin istediği miktarda ve istediği zamanda suyu sunmak adına tarım il müdürlüğümüzün yapmış olduğu bir proje var. 4 sulama kooperatifinde uygulanacak bu proje. Öncelikli olarak hangi kuyunun ne kadar alan suladığını ve ne kadar bir alanda ekim yapıldığını, hangi ürünün ekildiğini tespit ediyoruz. Bu noktada üretim alanlarına nem sensörleri koyacağız. Bu nem sensörlerini, otomatik akıllı sulama sistemlerine bağlayacağız. Otomasyon yazılım yüklemeleri yapacağız. Yanı bitki istediği suyu alınca komut verecek ve otomatik olarak sistem kapanacak. Ve ya suya ihtiyacı yoksa su verme diye uyarı verecek. Ya da bitkinin suya ihtiyacı varsa kurulan sistemle telefona komut verecek ve sulama ihtiyacı karşılanacak. Teknolojiyi kullanacağız. Dijitalleşmeyi, akıllı tarım uygulamalarını ve hassas tarım uygulamalarını üretime entegre etmeye çalışıyoruz. Bu noktada örnek bir projeyle bunu üreticilerimize göstereceğiz. “
Bakanlığa sunulan projenin cevabını heyecanla beklediklerini aktaran Bulut, projenin bölge için devrim niteliğinde olduğunu söyledi.
