Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen ‘4. Ulusal Eylem Planı’ kapsamında kadına yönelik şiddetle mücadelede medyaya duyarlılık kazandırılması amacıyla basın toplantısı düzenlendi. Tartan Konağı’nda düzenlenen basın toplantısına, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Seval Yılmaz, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Hüseyin Kızıltaş, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdür Yardımcısı Arzu Kuş ve kurum psikologları katıldı.
Toplantıda sunum yapan ŞÖNİM’de görevli psikolog Şeyda Doğan, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yürütülen ‘4. Ulusal Eylem Planı’ hakkında bilgi verdi. Planın 81 ilde aynı anda yürütüldüğünü belirten Doğan, ‘’Bu plan doğrultusunda yayınlar yoluyla toplumsal problemlerin aşılması hedeflenerek, bu kapsamda medyaya önemli sorumluluklar düşüyor’’ dedi.
Kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin değerlendirilen etik ilkelerin RTÜK tarafından onaylandığını ifade eden Doğan, bu ilkeleri şöyle sıraladı:
‘’ Mağduru değil faili gösterin. Haber içeriklerinde kadınları küçük düşürücü ve aciz gösteren ifadelerden sakının. Mağdur yerine faili işaret eden bir dil kullanın. Şiddet olayını aktarırken olayı meşrulaştıran bir dil ve müstehcen hikayeleştirmelerden kaçının. Psikolojik, ekonomik, siber ve benzeri şiddet türlerine ilişkin farkındalık oluşturun. Şiddet failine itibar katan veya suçu hafifleten ifadelerden ve suçu olumlayan nitelendirmelerden kaçının. Kadına yönelik şiddet olayının gerçekleştiği şart ve durumlara kadının bireysel özellikleri ve giyim tarzına, medeni durumuna, kişiliğine odaklanmayın ve şiddet mağdurunun ve ailesinin kişisel verilerinin korunması ve mahremiyetine saygı duyun.’’
KARAMANDAKİ KONUK EVİNDE HİZMETLER SÜRÜYOR
Karaman’daki mevcut konukevinde hizmete devam ettiklerini ifade eden Doğan, şunları söyledi:
‘’Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nde şiddete uğramış ya da uğrama tehlikesi bulunan kişilere danışmanlık, yönlendirme ve rehberlik hizmetleriyle ihtiyaç duydukları konularda güçlendirici ve destekleyici hizmetler vermekteyiz. Bu hizmetlerden bahsedecek olursak emniyet ve mahkeme kararlarından tarafımıza düşen tedbir kararı aracılığı ve kurumlar arası koordinasyonla şiddet mağdurlarına ulaşarak, müdürlüğümüz psikologları aracılığıyla mağdurlara psikolojik destek sağlıyoruz. Aynı zamanda ekonomik desteğe ihtiyaçları olmaları durumunda yine il müdürlüğümüzün ekonomik destek birimi ya sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı aracılığıyla biz kişilere maddi destek sağlamaya çalışıyoruz. Herhangi bir hukuki anlamda desteğe ihtiyaçları olması durumunda il müdürlüğümüz avukatları aracılığıyla onlara dava dosyaları konusunda da bir rehberlik hizmeti sunuyoruz. Önleyici hizmetler kapsamında vatandaş, şiddet mağduru, şiddeti uygulayan, yani toplumun tüm kesimine eğitimler düzenleyerek toplumsal farkındalık kazandırmayı amaçlıyoruz.’’