Şehir ve Kültür Akademisi kapsamında gerçekleştirilen son programda, Fotoğraf Sanatçısı Feyzullah Tunç, “Merceğin Arkasında Karaman” başlıklı konuşmasıyla Gazi Kültür Sanat Merkezi’nde eğitimcilerle buluştu. Program, sanatın gücüyle Karaman’ın eşsiz güzelliklerini ve insan hikâyelerini keşfetme fırsatı sundu.

Larende Fotoğraf Derneği’nin kurucularından olan Feyzullah Tunç, konuşmasına öğretmenlerle buluşmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı. Tunç, fotoğraf sanatına olan ilgisinin hikâyesini paylaşarak, katılımcılara kendini tanıttı.

“FOTOĞRAF SANATI, HAYATI YENİDEN KEŞFETMEMİ SAĞLADI”

2011 yılında yaşadığı ağır bir akciğer rahatsızlığının hayatında önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Tunç, bu süreçte hayatını sorguladığını ve ertelediği tutkularını hayata geçirme kararı aldığını söyledi. Feyzullah Tunç, “Fotoğraf hep ilgimi çeken bir alandı, ancak hayatın yoğunluğu nedeniyle bu merakımı hep ötelemek zorunda kalmıştım. Hastalığım sırasında, içimde kalan bu tutkuya bir şans vermeye karar verdim ve bir fotoğraf makinesi sipariş ettim. Bu karar, yaşamımı yeniden şekillendirdi.” dedi.

FOTOĞRAFÇILIĞIN ÖZÜ: ÇALIŞMAK VE ÖĞRENMEK

Tunç, fotoğraf makinesi eline ulaştıktan kısa bir süre sonra Mustafa Doğan ile tanıştığını ve bu işte birlikte çok önemli başarılara imza attıklarını anlattı. Kardof’un (Karaman Doğa Sporları Fotoğrafçılık Gençlik ve Spor Kulübü Derneği) bir etkinliğine katılarak ilk fotoğraflarını çekmeye başladığını belirten Tunç, Mustafa Doğan ile birlikte Dünya Fotoğraf Birliği tarafından verilen unvanı Türkiye’de Karaman’da alan ilk kişiler arasında olduklarını ifade etti. Ardından fotoğraf eğitimi vererek bilgi ve birikimlerini paylaştıklarını söyledi. Türkiye’nin çeşitli dergilerinde ve uluslararası basında yayınlanan fotoğraflarının Karaman’ın tanıtımına katkı sağladığını vurguladı.

“Bu işi iyi yapabilmek için çok okumak, çok çalışmak gerekiyor. Mustafa Hocamla iyi bir ekip olduk ve bu alanda önemli başarılar elde ettik” diyen Tunç, bu süreçte fotoğrafçılık eğitimi alarak Halk Eğitimi Merkezi’nde kurslar düzenlediklerini ve Karaman’da birçok kişiye bu sanatı sevdirdiklerini söyledi.

ÖDÜLLÜ FOTOĞRAFLAR VE HİKÂYELERİ

Tunç, konuşmasında ödüllü fotoğraflarından örnekler sunarak, bu fotoğrafların hikâyelerini öğretmenlerle paylaştı. Özellikle Karaman’da çektiği ve ödül kazanan fotoğrafların, şehrin ulusal ve uluslararası alandaki tanıtımı açısından önemine dikkat çekti. Larende Fotoğraf Derneği olarak Karaman’da birçok sergi açtıklarını ve projeler ürettiklerini belirten Tunç, “Bizim şehrimize bir borcumuz var. Bu borcu ödemek için Karaman’ın tanıtımını yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

FOTOĞRAFÇILIK VE İNSAN İLİŞKİSİ

“Anadolu insanının misafirperverliği fotoğraf çekimimizi kolaylaştırıyor” diyen Tunç, portre fotoğrafçılığında samimiyetin önemini vurguladı. İnsanların duygu durumlarını fotoğrafa yansıtabilmek için önce onlarla bağ kurmak gerektiğini belirten Tunç, “İnsanların mutluluğunu, hüznünü ya da sevincini yüz ifadelerinde yakalayabilmek için onların hikâyelerini dinlemek gerek. Fotoğraf sanatı, bize sadece bir anı yakalamak değil, aynı zamanda o anın ruhunu hissettirmek için bir araç sunuyor.” şeklinde konuştu.

 “FOTOĞRAF, HAYATI FARKLI GÖRMEK İÇİN BİR PENCEREDİR.”

Tunç, fotoğraf sanatının kendisine ve ekibine farklı bir bakış açısı sunduğunu belirterek, sanatın bireylerin ve toplumların gelişimindeki dönüştürücü gücünü dile getirdi. Feyzullah Tunç , “Fotoğraf çekerken ilk düsturumuz, insan hayatının ve onurunun değerini bilmektir. Bu sanatı yaparken hayata farklı bir pencereden bakma fırsatı yakaladık. Her fotoğraf karesi, bir hikâyeyi ve bir insanın dünyasını yansıtır.” ifadelerini kullandı.

KARAMAN’IN TANITIMINA KATKI

Konuşmasının sonunda Karaman’ın doğal güzelliklerini ve kültürel zenginliklerini tanıtmaya devam edeceklerini belirten Tunç, Taşkale gibi yerlerin fotoğraf sanatçıları için bir cazibe merkezi olduğunu sözlerine ekledi. Larende Fotoğraf Derneği’nin projeleriyle Karaman’ı sanat dünyasında temsil etmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Programın son bölümünde Feyzullah Tunç eğitimcilerin sorularını yanıtladı. Öğretmen Akademileri İl Koordinatörü Rukiye Yılmazer, günün anısına Feyzullah Tunç’a teşekkür ederek hediye takdiminde bulundu.