Proje, "Ne Eğitimde, Ne İstihdamda (NEET)" kapsamındaki gençleri çeşitli atölye çalışmaları, eğitimler ve simülasyonlar gibi faaliyetlerle güçlendirerek, girişimcilik becerilerini artırarak gençleri girişimcilik ekosistemine dahil etmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda interaktif çalışmalarla gençlere girişimciliğin temel kavramlarını öğretme, girişimcilikle ilgili bilgi, beceri ve davranışlarını geliştirme hedefi güdüyor, aynı zamanda gençler arasında girişimcilik kültürü oluşturmayı hedefliyor ve 2023-1-MT01-KA152-YOU-000148296 referans numarasıyla Malta Ulusal Ajansı (EUPA)’ndan alınan hibeyle gerçekleştiriliyor.
Proje Oryantasyon Çalışmalarıyla Başladı
Projenin ilk gününde, tanışma oyunları ve grup çalışmaları ile başlayan etkinlikler, oryantasyon içeren interaktif oturumlarla devam etti. Erasmus+ kapsamındaki gençlik ve girişimcilik fırsatları gençlerle akran öğrenimi yoluyla paylaşıldı. Katılımcılar özellikle Genç Girişimciler için Erasmus Programı tanıtımına ilgi göstererek, ilerleyen zamanlarda yurtdışında iş başı gözlem faaliyeti yürütmek istediklerini paylaştılar.
Adım Adım Girişimcilik
Projenin ikinci günü, gençlere girişimcilik ve sosyal girişimcilik konularında derinlemesine bilgiler sunularak başladı. Gelir getiren faaliyetler, gelir modelleri, kar-gelir ilişkisi, zarar-gider ilişkisi, iş insanı ile girişimci arasındaki farklar, liderlik ve girişimcilik yetkinlikleri gibi konular detaylı bir şekilde işlendi. Grup çalışmaları, ulusal girişimcilik destekleri ve programları üzerine interaktif oturumlar, gençlerin bilgilerini pekiştirmelerine yardımcı oldu.
Yunanistan ekip lideri Laetitia Laforest günün ardından duygularını şu şekilde dile getirdi. “Projenin ikinci günü, girişimciliğin temelleri üzerinde çalışma yaptık. Bu arada Liderliğin bir yetenek olduğu sıkça kabul edilir, bence girişimcilik de öyledir. İyi bir girişimcinin, kendi iş projesini başarıyla yürütebilmesi için liderlik becerisine sahip olması gerekir. Bugünkü çalışmalar, burada bulunan farklı ülkelerdeki girişimcilik vizyonuyla bağlantı kurmamıza olanak tanıdı. Bugün, ülkemizde girişimciliğin neyi temsil ettiğini ve genel olarak bu alandan gelen becerileri sorgulamamıza dolayısıyla öğrenmemize fayda sağladı.”
Karaman’ı Keşif
Projenin üçüncü günü, Karaman'ın tarihi ve önemli güzelliklerini keşfetmek amacıyla Taşkale, Manazan Mağaraları ve İncesu Mağarasına gezi düzenlendi.
Malta katılımcılarından Nadine Micallef: “Pazartesi günü Karaman çevresinde ilgi çekici kültürel ve tarihi yerlere ziyaretler yaptık. İlk olarak, Incesu mağaralarını ziyaret ettik, burada harika sarkıt ve dikitleri gördüm. Ardından Taskale'ye gittik, burada yerel halkla konuştuk ve birçok keçi ve tavuk görmek bizi şaşırttı. Bazılarımız çok sevimli bir yavru keçiyi bile kucaklamayı başardı! Ayrıca küçük bir yerel camiye girdik ve yeni Türk arkadaşlarımız bize içeriye girdiklerinde yaptıkları ritüelleri açıkladı.
Son olarak, otobüs bizi Manazan mağaralarına götürdü. Mağaraların dışı ve geçitleri bizi içeri girmeden önce bile etkilemişti! İçeride geçitleri dolaşırken birbirimize yardım ettiğimizde farklı ülkelerden gelen diğer katılımcılarla daha fazla konuşma fırsatı buldum. İçeri karanlık olduğundan birbirimiz için ışığı açık tutmamız gerekiyordu. Eğlenceliydi! Sonunda en üst kata vardığımızda manzara bizi büyüledi! Orada bizi geniş bir kırsal alan karşıladı. Sonra otobüsün ayrılmadan önce tekrar aşağı inmek için acele ettik! Genel olarak, iyi arkadaşlar, unutulmaz anılar, sevimli hayvanlar ve Karaman'ın muhteşem manzaralarıyla dolu çok eğlenceli bir gündü!” dedi.
KMÜ’de öğrenci olan Türkiye katılımcılarından Merve Karadağ “Karaman'a geleli neredeyse 1 sene oldu ama burada okuyan ve yaşayan bir genç olarak henüz manazan mağaraları hiç görmemiştim. Bakın, görmedim diyorum, duymadım değil. Çünkü geldiğimden beri birçok insan bana bu büyüleyici yerden söz ederek bilgilenmemi sağladı, üstelik ben de internetten bakarak görsel olarak kendimi bilinçlendirdim; daha doğrusu öyle olduğuna kendimi inandırdım. Yanıldığımı dün Manazan Mağaralarını ilk kez canlı gördüğümde, ilk kez mağraya girebilmek için adımladığımda anladım. Karaman'ın bu muhteşem kültürel yapısıyla dün ilk kez karşılaştım. Attığım her adımda ise bu muhteşem sözler aklımdan hiç çıkmadı; " Hayat bir kitaptır ve gezip görmeyenler hep aynı sayfayı okur." -ST. AGUSTİNE- Ben dün Karamanyouth sayesinde kendi hayat kitabımdaki bir sayfayı atladım. Sırada diğer sayfalar var, tabi ki!” dedi.
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı’ya Ziyaret
Projede yer alan ekip liderleri ve birer katılımcı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'ni ziyaret ettiler. Bu ziyarette gençler, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ile buluşarak NEET Projesi hakkında bilgi verdi ve katılımcılar kazandıkları deneyimleri paylaştılar.
İtalya ekibi lideri Lorenzo Del Fante; “Avrupa vatandaşı olarak Türkiye'yi deneyimleme ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencileri ile tanışma fırsatı, burada öğrenci olmanın nasıl bir şey olduğuna dair beni aydınlatıcı bir deneyim sağladı. Rektörle yapılan buluşma, eleştirel düşüncelerimi paylaşma ve geri bildirim alma açısından değerliydi.” dedi.
Malta kurum temsilcisi Shambhu Sharan “Rektör bey değerli zamanını bize ayırdığı için minnettarım. Sayın Rektörün öğrencilerin yararına yaptığı çalışmaları duymaktan ve açık fikirlerini duymaktan çok memnun oldum. Hali hazırda gerçekleştirilen Erasmus+ gençlik değişim programımızı, Avrupa Birliği Erasmus+ Programı tarafından ortaklaşa finanse edilen NEET projesini beğendiğini ifade etti, bundan çok memnunum.” dedi.
Gürcistan kurum temsilcisi Mariam Megrelidze “Bu ortamda öğrenme fırsatını elde etmekten dolayı minnettarım. Üniversitenin kampüsü beni büyüledi, her fakültenin binası ilginç bir şekilde tasarlanmıştı. Rektörle yapılan toplantıda aktif bir şekilde yer aldık ve görüşlerimizi özgürce ifade etme ve bize ilginç gelen soruları sorma fırsatını bulduk.” dedi.
İspanya kurum temsilcisi Alberto Tomas Delso Vicente : “Erasmus NEET projesi katılımcı gençleri olarak, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini ziyaret etme ayrıcalığına sahip olduk ve üniversitenin rektörü tarafından sıcak bir şekilde karşılandık. Kampüse adım attığımız an, etrafımızdaki muazzam olanaklar bizi etkiledi. Ziyaretimiz sırasında, bu saygın kurumun çalışma yöntemleri hakkında doğrudan bilgi edinme fırsatı bulduk ve akademik atmosferle iç içe geçtik. Üniversitenin rektörü, zamanını ve bilgisini cömertçe paylaştı ve sabırla ve açık bir şekilde tüm sorularımızı yanıtladı. Onunla doğrudan etkileşimde bulunmak ve üniversitenin nasıl işlediğine dair daha derin bir anlayış kazanmak, zenginleştirici bir deneyimdi. Bu görüşmenin ardından rektörle birlikte bir öğle yemeği paylaştık, bu sırada deneyimlerimizi ve bilgilerimizi paylaşma fırsatı bulduk. Bu, akademik topluluklarımız arasındaki bağları güçlendirmek ve bağlarını kuvvetlendirmek için kıymetli bir an oldu. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde gerçekleştirdiğimiz ziyaret sırasında aldığımız misafirperverlik için derin minnettarlık duyuyoruz. Bu gün, unutulmaz bir eğitim ve kültürel deneyim olarak anılarımıza kazınacak.”
KMÜ’lü Akademisyenlerden Programa Değerli Katkı
Projenin dördüncü günü Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi akademisyenleri, programa çok değerli katkılar sundu. KMÜ İİBF Dr. Öğretim Üyesi Umut ÇİL tarafından SWOT, PESTLE analizleri ve SMART yaklaşım konusunda eğitim verildi akabinden proje ekibi karma gruplara ayrılarak uygulamalı bir atölye çalışması gerçekleştirdi. KMÜ Sosyal Bilimler Dr. Öğretim Görevlisi Ali Pişirgen tarafından “İş Kanvası” hakkında verilen eğitimin ardından proje ekibi karma gruplar oluşturarak uygulamalı bir atölye çalışması gerçekleştirdiler.
Projeye katılan gençler, Karaman'ı sadece girişimcilik konusunda değil, aynı zamanda zengin kültürü, tarihi ve doğal güzellikleri ile de keşfetmenin keyfini sürüyorlar. Proje 10 Marta kadar devam ediyor ve projenin ilerleyen günlerinde gençleri daha birçok etkinlik ve öğrenme deneyimi bekliyor.