Gazi Kültür Merkezi'nde açılan "Atıktan Sanata" sergisinde, günlük hayatta çöpe giden atık malzemeler, öğrencilerin yaratıcılığıyla 34 farklı sanat eserine dönüştü.
Serginin açılışı, Karaman Vali Yardımcısı Esengül Korkmaz Çiçekli, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Pekergin, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Kılınç, okul müdürleri, öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Ziyaretçiler, eserlerin estetiğinin yanı sıra öğrencilerin geri dönüşüm konusundaki duyarlılıklarını da takdir etti. Eserlerin yapım sürecini anlatan öğrenciler, yaratıcılıklarını ve işbirliği yeteneklerini geliştirdiklerini belirtti.
"Atıktan Sanata" sergisi, geri dönüşüm ve sıfır atık anlayışının pratikte nasıl uygulanabileceğini gösteren ilham verici bir örnek oldu. Sergi, çevre bilincini artırırken sanatın dönüştürücü gücünü de gözler önüne seriyor.
ATIK MÜZESİ PLANLANIYOR
Proje hakkında bilgi veren Karaman Lisesi Müdürü Murat Baysal, “Projemizin sergi kısmı sadece bir parçası, birinci ayağı. Projemiz üç ayaktan oluşuyor. İkinci ayağı da diğer okullara gidip bu yaptıkları materyalleri göstermek ve onlara küçük el becerileri kazandırmak. Sevgi Evlerindeki çocuklar, anaokulundaki çocuklar ve ilkokul öğrencileri, projemizin ikinci ayağında yer alıyor. Üçüncü ayağı ise bir Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı sıfır atık müzesi kurmak. Bunun altyapısını çalıştık, kafamızda bir şeyler oluştu. Bundan sonraki süreçte inşallah bu projeyi bu şekilde devam ettireceğiz” dedi.
“BU PROJEYİ GENİŞLETMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Projede görevli Görsel Sanatlar Öğretmeni Demet Korkmaz ise, “Sıfır atık projesi kapsamında 'Atıktan Sanata' projemizi başlattık. Öğrencilerimizle birlikte, okul olarak 'Atıktan Sanata' projesi için çevreden, etraftan ve okulumuzda bulunan atıklardan malzemeler topladık. Bu malzemelerle neler yapılabileceğini tartıştık ve öğrencilerimizle birlikte farklı etkinlikler gerçekleştirdik. Güzel sonuçlar ortaya çıktığını görüyoruz. Ayrıca, sürdürülebilirlik açısından bu projeyi genişletmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
Karaman Lisesi 11. sınıf öğrencisi Beylen Tehlendere de, “Atıktan Sanata projesini yapmak istedik ve bunu herkese duyurmak istiyoruz. Atık olan eşyalarımızı çok güzel sanat eserlerine dönüştürebileceğimizi düşünüyoruz.
Yani yanından geçerken yerde basıp geçtiğimiz bir şeyi, çok güzel sanat eserlerine dönüştürüp daha değerli hale getirebileceğimizi göstermek istedik. Cumhurbaşkanlığı Sıfır Atık Projesi'ne biz de bir katkı sunmak istedik. Bu düşünceyle 'Atıktan Sanata' projesine katıldık” ifadelerini kullandı.
Karaman Lisesi 11. sınıf öğrencisi Hakan Güneş ise şu ifadelere yer verdi:
“İnsanların günlük hayatında önemsiz gördüğü, ancak yapımında büyük emekler bulunan maddeleri topladık. Okulumuzun desteğiyle bu maddeleri bir araya getirdik ve her birini birer sanatsal esere dönüştürdük”.