Karaman’da eğitim veren Cumhuriyet Nihat Arslan İlköğretim Okulu’ndaki Okul Aile Birliği üyeleri kendi çaba ve buldukları hayırsever desteğiyle okulu âdete yeniden yapılandırdı. Tek tek hayırseverlerin kapısını çalarak destek isteyen birlik, okulun yapısal değişiklerinin yapılmasını sağladı. Okulda oyun odası, müzik odası, öğretmen odası, öğretmen dinlenme odası, yemekhane, konferans salonu ve okul aile birliği odası kuran birlik üyeleri, yeni bando ve halk oyunları kıyafet ve ekipmanları aldı. Okul içi ve dışında yapılan programlara da öncülük ve aracılık eden birlik, kısa zamanda okulu devlet okulu standartlarından özel okul standartlarına çıkmasını sağladı.
‘ÇOCUKLARI DAVUL ZURNA İLE KARŞILADIK’
Okul Aile Birliği Eski Dönem Başkanı, Yönetim Kurulu Üyesi Senem Yavuzaslan, gönüllülük esasına göre çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Okul aile birliğinde 5 asil 5 yedek yönetim kurulu üyesi var. Denetleme ve disiplin kurulu üyeleriyle toplamda 15 kişiyiz. Biz gönüllük esasına göre çalışıyoruz. Diğer velilerimiz de bize destek veriyorlar. Okul aile birliğimiz başladığında pandemi dönemiydi. Okullar kapalıydı. Uzaktan eğitim yapılıyordu. Anasınıfı velisiydik çoğunluğumuz. Okullar kapalı olduğu için hiçbir şey yapmıyorduk. Kâğıt üzerindeydik sadece. Daha sonra okul açılacağı zaman aktifleştik. İlk programımız pandemiden çıkan çocukları davul zurnalarla okulda karşılamak oldu. Çünkü herkeste bir belirsizlik bir korku vardı. Çocuklar keyifli bir başlangıç yaptılar.”
‘ÇOCUKLAR İÇİN YAPILAN HER ÇALIŞMA SADAKA YERİNE GEÇERMİŞ’ BİLİNCİYLE HAREKET ETTİK
Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Canan Kurt ise okulun dönüşümümü şu şekilde anlattı:
“Okulumuz, vermiş olduğu eğitim kalitesiyle çok önemli bir okula ama fiziki olarak sıkıntıları vardı. Şimdi geldiği noktada fiziki yönden de aranan bir okul yaptık. Okulu ilk başta tadilata soktuk. Çok ciddi bir tadilata girdi. Duvarlar yıkıldı yan binaya geçebilmek için zemin kata inilmesi gerekiyordu. O da kapıda yığılmaya neden oluyordu. Yukarıdan geçiş sağlandı. Tamimiyle bizim çabalarımız ve görüşmelerimizle. Bodrum senedir kullanılmayan malzemelerle doluydu. Ardiye deposu gibiydi. Bilinçsizce kullanılmış. Orası temizlendi. Orayı boşaltıp iki ayrı salon yaptık. Biri gösterilerin yapıldığı konferans salonu oldu. Diğeri de Anne çocuk etkinliklerinin yapıldığı, sınıf etkinliklerinin yapıldığı bir salon yaptık. Okul aile birliği odası yaptık. Eskiden kalan kostümlerin toparlanabilecek olanları toparladık. Eksikler ve yaptırılacakları belirleyip onları tamamladık. Mezuniyet kıyafetleri, yeni halk oyunları kıyafetleri… Bunları tamamlamak için gönüllü aradık. Kapılarında yattık nerdeyse. ‘Çocuklar için yapılan her çalışma sadaka yerine geçermiş’ bilinciyle hareket ettik. İnsanlara tek tek gittik ve bunu anlattık. İhtiyaçlarımızı söylediğimizde insanlar bizi geri çevirmediler. Müzik sınıfı kurduk.Sınıfın boyasını özel idare yaptı. Malzemelerini hayırseverlerimiz aldı. Bir piyano, gitarlar, bağlamalar, sazlar ve kemanlar var sınıfta. Ama bunla ilgili bir sıkıntımız var. Fiziki ortamı hazırladık ama halk eğitim merkezleri tarafından gönderilen eğitmenler, usta öğreticilerimiz vardı. Kamu tasarruf tedbirleri kapsamında kurs açılamıyor. Odamız ve çocuklarımız gönüllü bir öğretmen bekliyor.”
ÇOCUKLAR EVE ÖDEVSİZ BİR ŞEKİLDE GİDİYOR
Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nilay Duz de okulda özel okul standartlarında işler başardıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“Bir gösteri salonumuz vardı. Öğretmenler odasının içinden geçmek gerekiyordu oraya ulaşmak için. Veli yoğunluğu oluyordu. Öğretmenlerimizin özel eşyaları oluyordu. Hoş olmuyordu. Onu da değiştirdik. O odadaki sahneyi kaldırdık. Onun yerine öğretmenler odasını düzenledik. Yan kısma da öğretmenlerimizin yemek yiyecekleri, dinlenecekleri ayrı bir alan yaptık. Modern ferah bir mutfak oldu. Velilerle rahatça görüşecekleri, rahat bir şekilde yemeklerini yiyip, çaylarını içecekleri ayrı bir oda oldu. Yemekhanemiz yoktu. Onu oluşturduk. Okulun her köşesine çocuklardan bir iz bıraktık. Yemekhanede de çocuklarımızın ellerinden oluşan bir köşe var. AFAD sağ olsun, tüm ekibiyle birlikte geldi. Duvarlarımızı boyadılar. Masa ve sandalyeler alındı. Yeni ve modern bir alan oluşturuldu çocuklarımız için. Kulüp çalışmaları başlattık. Çalışan anne babamların çocuklarını bırakabildikleri 8- 5 arası eğitim veren bir okul olduk. Kulüplerimiz İngilizce ağırlıklı eğitim veriyor. Kulüp öğretmenleri tarafından çocukların ödevleri yaptırılıyor. Çocuklar eve ödevsiz bir şekilde gidiyor. Biz böyle bir okul haline getirdik.”
ŞEHRİN İLK VE TEK OKUL BANDO TAKIMIYIZ
Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Zübeyde Durak ise kentte okul ve okul aile birliği anlamında aranan ve konuşulan bir okul olduklarını anlattı:
“Okulumuzun güçlü anne, güçlü babalarıyla okul standartlarımızı yükselttik. Okulun mevcut durumunu çok kötü bir konumdan bireysel çabalarımızla çok iyi bir yere getirdik. Eskiden bu okulun bir bando takımı varmış. Cumhuriyet İlkokulu dediğiniz zaman ilk akla gelen şey bando takımıymış. Ancak zaman içinde ivme kaybetmiş… Bizim bir Kazım abimiz vardı. O bizim halk oyunlarını çalıştırıyordu. Kendisi belediyenin bando takımında çalışmış yıllarca. Yeniden ‘bandoyu toparlasak mı?’ dedi. Ama bando malzememiz yetersiz ve eksikti. Biz eski takımları onardık. Provalarda kullanıyoruz. Gösteriler içinse hayırseverlere gittik 35 bin TL gibi bir yeni takımları aldırdık. Şehrin ilk ve tek okul bando takımıyız. Geçen sene bir etkinlikte halk oyunları ve bando ekibimiz gösteri yaptı. Karaman belediye başkanı da bundan etkilenip belediye bandosunun yeniden kurulması talimatı verdi. Şimdi hem yetişkin hem minikler gösterilere çıkıyoruz. Tabiki onlar çok profesyonel, bizimkiler amatör ama baya yol aldılar. Yakın zamanda 29 Ekim’i kutladık. Bu etkinliğimiz baya ses getirdi. Sağ olsun sayın valimiz ve değerli eşi çocuklarımızla birlikte bando eşliğinde cumhuriyet yürüyüşü yaptılar. Halk oyunları kupalarımız var. Girdiğimiz tüm yarışmalarda birincilikler elde ettik. İl birinciliklerimiz var. Çocuklar çok heyecanlılar her kutlama tören bittiğinde diğeri ne zaman diye ısrarlı sorular soruyorlar… Bütün programlarda ve etkinliklerde ilk akla gelen okul biziz. Bunu görünce ‘biz başardık’ diyoruz okul aile birliğimizle. Bununla çok gurur duyuyoruz. Öğretmenlerimizden okul idarecilerimizle el ele he güzel işlere imza attık. Okulların çoğunda kağıt üstünde okul aile birliği var. Aman sorun çıkmasın, veli okula girmesin diye bir algı var. Sadece gelsin imza atsın toplantı günü hazır bulunsun diye bir bakış acısı var. Bunun değişmesi gerektiğini düşünüyorum. ”
‘CUMHURİYETLİ OLMAK BİR AYRICALIKTIR’
Okul Aile Birliği Yeni Dönem Başkanı Ayşegül Koyuncu ise, tüm bu değişiklikleri tek başlarına yapmadıklarına dikkati çekerek, destek olanlara teşekkür etti:
“Biz bu işi tek başımıza yapmadık. Okul müdürümüz, kamu kurumdaki müdürlerimiz sağolsunlar. Bizi çok desteklediler. İl Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Çalışkan, Gençlık Spor İl Müdürümüz Ali Osman Bebek, Mustafa Karadeniz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez, Eski Valimiz Tuncay Akkoyun… Bunların hakkını asla yiyemeyiz. Her konuda sonuna kadar destek verdiler… Yeni çalışmalarımı için de hayırsever ve müdürlerimizin desteğini bekliyoruz. Sıradaki hedefimiz kütüphaneyi yenilemek. Yeniden ve güzel bir kütüphane oluşturmak. Kitaplarımız hazır, odamız boyandı. Sadece çalışma maslarımız ve raflarımız eksik. Onlar da tamamlanırsa okulumuzun güzel bir kütüphanesi olacak… Biz bu okulda misafiriz. Çocuklarımız mezun olduğunda okuldan biz de gitmiş olacağız. Bunların hepsi, okula gelen çocuklar için kalıcı çalışmalar. Kendimiz ya da çocuğumuz için değil. Bundan sonra gelen, gelecek olan çocuklar için yapılmış çalışmalar. Birliğimizdeki herkes bu bilinçle hareket ediyor… Müdürü, öğretmenleri, eğitimi ve veli işbirliğiyle kentte aranan bir okuluz. Herkes çocuğunu bizim okula yazdırmak istiyor. O yüzden her zaman diyoruz ki; ‘Cumhuriyetli olmak bir ayrıcalıktır.’”