Hızlı okuyanlar çabuk anlıyorlar..
Beynimiz çok hızlı düşünüyor. Bilim otoritelerinin yaptığı araştırmalara göre insan beyni dakikada 750 – 800 kelimelik bir düşünme kapasitesine sahip..
Normal şartlarda bir okuyucu ise 200- 300 kelime ile okuyor. Eğer bir insan kendi gayretiyle bilinçli bir şekilde bunu arttırmayı düşünmediyse hız bu seviyelerde..
Hızlı okuma teknikleriyle okuduğumuz kelime sayısını arttırdığımızda düşünme hızına yetiştiğimiz için daha iyi anlamaktayız..
Yaşamın koşturmacası içerisinde özellikle LGS , LYS, polislik sınavı ,Kpss sınavı ve Ales sınavları öncesinde öğrencilerimizde önemli ölçüde zaman problemi var.Sınavlarda yavaş okuma , yavaş anlamayı beraberinde getiriyor. Bu da hızlı okumayı ön plana çıkarıyor..
İyi hatırlıyorum. 2004 yılında, üniversitenin son sınıfın da o zamanın Ales sınavı için üç arkadaş Erzurum a gitmiştik. Erzurum a kar yağıyor ve kulaklarımız donma tehlikesi geçiriyordu…
Ales sınav sonrası bahçede tepkilerden en çok dikkatimi çeken zamanın yetmemesiydi. Uzun uzun paragraf soruları resmen hızlı okumamızı ve ne kadar anladığımızı ölçüyordu.
Hızlı okuyup zamandan kazandığımız gibi daha iyi anlarız..
13 soruluk bir anlatım biçimleri testinde, tekrar ettiğimiz kelimeleri merak ettim:
10 tane : Bu
11 tane : Parçanın
9 tane : Anlatımında
12 tane : Aşağıda……
Görüldüğü gibi liste uzayıp gitmekte. Yavaş okuyan bir okuyucunun beyni bu kelimeleri her defasında okuyup anlamaya çalışmakta..Ve zaman uzayıp gitmekte..
Çevremiz de açılmış bir hızlı okuma semineri vardır. Mutlaka katılalım ve HIZLI OKUMA tekniklerini alışkanlık haline getirmeye çalışalım..
Fatih Bircan – Eğitimci Yazar
www.fatihbircan.com