İBRALA BARAJI VE ÇİFTÇİNİN SONU

Baraj: Genelde dağların vadilerin birbirlerine yaklaştığı uygun yerlere nehir sularını önünü keserek arkasında göl oluşturmak amacıyla oluşturulan yapılardır.

Barajlar Hidroelektrik enerjisi, taşkınları önlemek, sanayi sektörü için düzenli su temini, ulaşım ve balıkçılık amaçlı kullanılması, kentlerin su ihtiyacını karşılamak için, tarım faaliyetlerinde sulama ihtiyacını gidermek için inşa edilir.

Barajların olumsuz etkileri de küçümsenmeyecek derecede çoktur ekolojik ve biyolojik dengeyi bozar tarihi ve kültürel yapılara zarar verir, insanları yerinden yurdundan eder, yabani hayatı yok eder, nehir ve ırmakların taşıdığı Alüvyonların yokluğundan tarım arazilerinin verimliliği azalmaktadır, yeryüzü şekillerini bile değiştirmektedir, su miktarının buharlaşma nedeniyle azalması v.b etkileri de mevcuttur.

Karaman Ayrancı yolunun 18. km bulunan Taşkale ve Yeşildere’deki derelerden beslenen İbrala barajı 1997 yılında temeli atılan ve 11.11.2011 yılında dönemin başbakanı tarafından açılışı yapılan, amacı sulama, taşkın ve içme suyu için inşa edilen kaya dolgu tipi olan göl hacmi 134 hm3 ve yüksekliği 58 m sulama alanı 13.000 hektar olan bir barajdır. Bu barajdan Sudurağı, Canhasan,Yeşildere Tarımköy TOKİ, Kayaönü yerleşim yerlerinin sulama amaçlı  kullanımı ve barajın suyunun %36 ‘sının Karaman’ın en az  50 yıl içme suyunu karşılayacak  miktarda olduğu dönemin belediye başkanı lanse edilmişti.

Hizmete girmesinin üzerinden sekiz yıl geçti ve baraj hizmetini meydana gelen su kaçakları ve toprak kaymasından dolayı durdurmak zorunda kaldı nedeni resmi bir açıklama ile Karaman halkına ve barajdan yararlanan köylülere bilgi verilmedi.

İbrala Barajı hizmete girdikten sonra çiftçiler çok sevindi tarlalarını büyüttüler kuru tarımdan sulu tarıma geçildiğinden dolayı çeşitli türlerde meyve ağaçları diktiler hatta şehirlerde yaşayanlar sulama problemi olmadığından köylerine bile geri dönmeye başladılar.

Normalde barajların ekonomik ömrünün 50 ile 75 yıl arasında olduğu ve bunların ömürlerinin ancak erozyonların önlenmesi ile uzayabileceği anlaşılmıştır.

İbrala Barajı’na ne oldu da ekonomik ömrü 8 yıla indi bölgenin jeolojik yapısından mı? Kaynaklandı yoksa mühendislik ve müteahhitlik hatası mı?

Baraj ile ilgili Çiftçilere ve Karaman halkına bilgilendirme yapılacak mı?

Baraj suyu ile sulama yapılan meyve bahçelerinin durumu ne olacak?

Baraj suyuna güvenerek yatırım yapan iş insanlarının durumu ne olacak?

Gelecek yıllar için arazi kiralamış olan üreticilerin sonu ne olacak?

Karaman’ın içme suyunun akıbeti ne olacak bununla ilgili ne gibi önlemler alındı?

Bir mühendislik ve müteahhitlik hatası var ise barajın kabulüne onay verenler ile ilgili Bir şey yapılacak mı?

Barajın onarılması ile ilgi maliyetin sorumlusu kim olacak?

Baraj maliyeti müteahhit firmaya mı yoksa tüyü bitmemiş yetimlerin sırtında mı kalacak?  

Baraj nedeniyle çiftçilere ne gibi bir alternatif sunuluyor?

Şu ada ne sıklıkla ve hangi tarihlerde sulama yapılabiliyor?

Bir onarım durumunda hangi tarihte bitirilmesi planlanıyor?

Bu sorulara bir yetkilinin çıkıp yanıtlaması gerekiyor insanlar bu yapılacak açıklamalara göre gelecek planlamalarını buna göre yapsın.