Bu hafta yakından da tanık olduğumuz iftira suçunu açıklamak istiyorum. İftira suçu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesinde düzenlenmiştir. İftira atmak sözlüğe göre, elde hiçbir kanıt olmadan, sırf birini kötülemek adına, o kişiye suç isnat etmek manasına gelir.
Kanun maddesine göre; Yetkili makamlara ihbar veya şikâyette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır.
Yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş mağdurun aleyhine olarak bu fiil nedeniyle gözaltına alma ve tutuklama dışında başka bir koruma tedbiri uygulanmışsa, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olan mağdurun bu fiil nedeniyle gözaltına alınması veya tutuklanması halinde; iftira eden, ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre dolaylı fail olarak sorumlu tutulur.
Mağdurun ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkûmiyeti halinde, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına; süreli hapis cezasına mahkûmiyeti halinde, mahkûm olunan cezanın üçte ikisi kadar hapis cezasına hükmolunur.
Mağdurun mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanmış ise, beşinci fıkraya göre verilecek ceza yarısı kadar artırılır.
İftira sonucunda mağdur hakkında hapis cezası dışında adlî veya idari bir yaptırım uygulanmışsa; iftira eden kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İftira suçundan dolayı dava zamanaşımı, mağdurun fiili işlemediğinin sabit olduğu tarihten başlar.
Basın ve yayın yoluyla işlenen iftira suçundan dolayı verilen mahkûmiyet kararı, aynı veya eşdeğerde basın ve yayın organıyla ilan olunur. İlan masrafı, hükümlüden tahsil edilir.
İftira suçu; yetkili makamlara ihbar, şikâyet yolu ile ya da basın ya da yayın yolu ile yapılabilir. Ayrıca dava sürecinde davanın taraflarından biri veya tanık da beyanları ile bu suçu işlemiş olabilirler.
Bu suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Zamanaşımı süresi suçun işlendiği tarihten itibaren başlamaktadır; ancak iftira suçunda zamanaşımı süresi mağdurun fiili işlemediğinin sabit olduğu tarihten başlamaktadır. O halde mağdurun fiili işlemediğinin sabit olduğu tarihten itibaren 8 yıl içerisinde dava açılmaz ise veya dava açılmışsa da bu süre içerisinde sona ermez ise zamanaşımının dolması nedeniyle düşme yönünde karar verilecektir. İftira suçu uzlaşmaya tabi suçlar arasında yer almamaktadır. İftira suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Dava suçun işlendiği yerde görülmektedir. Ayrıca iftira eden kişi hakkında iftira suçundan mağdur olan kimse veya kimseler tazminat isteminde bulunabilir. Tazminat davasında görevli mahkeme, asliye hukuk mahkemesi olacaktır. Bunun için de öncelikle mağdur, iftiraya uğradığını ceza mahkemelerinde ispat edip tazminat davasını da ardından açabilecektir. Sevgilerimle.