YEREL

‘Karaman Çarşı Yangını'nın 60'ncı Yılı Anma Etkinliği Düzenlendi

Hollanda Karamanlılar Federasyonu (HOKAF), 'Hollanda'ya Göç'ün ve Karaman Çarşı Yangını'nın 60'ncı Yılı Anma Programı' düzenledi.

‘Karaman Çarşı Yangını'nın 60'ncı Yılı Anma Etkinliği Düzenlendi Foto Galeri: ‘Karaman Çarşı Yangını'nın 60'ncı Yılı Anma Etkinliği Düzenlendi

Hollanda Karamanlılar Federasyonu (HOKAF) tarafından, Hollanda’nın Apeldoorn kentindeki  Apeldoorn Orpheus Tiyatro Salonu'nda büyük Karaman çarşı yangınını anma programı yapıldı. Apeldoorn ve Utrecht kentinde yaşayan ve 1964 büyük karaman çarşı yangınını bizzat gören vatandaşların da katıldığı anma töreninde duygusal anlar yaşandı.

Karaman'dan Hollandaya giden Ümit Özyurt’un sunduğu ve 500 kişinin katıldığı programa T.C. Deventer Başkonsolosu Hakan Cengiz, Denk Partisi Milletvekili Doğukan Ergin, Deventer Din Hizmetleri Ataşesi Hüsnü Özmen, UID Genel Merkez Teşkilatlanma Başkan Yardımcısı ve MKYK üyesi Hakan Geçol, UID Hollanda Başkanı Ertuğrul Kurt, Horecabond Nederland Başkanı Tarık Saki, DEİK-DTİK Limburg Bölge Temsilcisi Murat Ateşalp, Hollanda Yozgatlılar Federasyonu Başkanı Tahsin Özer, Hollanda Konya Vakfı Başkanı Hidayet Esenkaya, Müsiad Hollanda Turizm Birim Başkanı Gültekin Eser, Hollanda Beyazay Derneği Başkanı Aynur Çakır ve Yardımcısı Fikret Gür, Hollanda Nevşehirliler Derneği Başkanı Şengezer Kürk, İOT Başkanı Zeki Baran, Karaman Köy dernek başkanları, sponsorlar ve davetliler katıldı. Kuran-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı okunan programda, HDV Apeldoorn Eyüp Sultan Camii Din Görevlisi Aydın Yılmaz tarafından dua edildi. HOKAF Başkanı Zekeriya Arslan, hem Karaman Çarşı Yangını’nın acı dolu anılarını hem de 60 yıl önce başlayan göç hikayesini anlatarak, Türk toplumunun Hollanda’ya yerleşme sürecinin tarihini ve yaşanan zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi.

Deventer Başkonsolosu Hakan Cengiz yaptığı konuşmada, Hollanda’daki Türk toplumunun bıraktığı derin iz ve emeği hatırlattı. Cengiz, "Bu akşam izlediğimiz belgesel, Türk toplumunun bu ülkeye kattığı değeri ve tarihin akışını nasıl şekillendirdiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Hem bu filmi hazırlayanlara hem de bu geceyi organize eden HOKAF’ın kıymetli yöneticilerine ve başkanına teşekkür ediyorum. Türk toplumunun tarihi, bugün burada yaşadığımız toplumların bir parçası haline geldiği gerçeğini unutturmamak büyük bir sorumluluk" dedi.
Cengiz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hollanda’nın dört bir yanında Türklerin emeği var. Bu sadece fiziksel olarak değil, kültürel ve ekonomik olarak da ülkeye sağlanan katkılarla kendini gösteriyor. Ancak bu gerçeği görmezden gelen, Türk toplumunun bu katkılarını unutturmak isteyen çevreler de var. İşte bu yüzden, bu gibi etkinlikler ve filmler, bizim tarihimizi, büyüklerimizin mücadelesini ve geleceğimizi hatırlatmak açısından büyük bir öneme sahip. Geçmişimizi aktarmak büyük bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu bugüne kadar başarıyla taşıdığınız gibi, gelecekte de aynı kararlılıkla taşıyacağınıza inancımız tamdır. Bugün burada olmak, bu hikâyeye şahitlik etmek benim için de büyük bir gurur kaynağı."

HOKAF'A ÜYELİK ÇAĞRISI

HOKAF Başkanı Zekeriya Arslan, Karamanlıların yangın sonrasında Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldığını ve bu zorlu yolculuğun Hollanda’da kök salan bir toplumun doğuşuna yol açtığını belirtti. Hollanda Karamanlılar Federasyonu(HOKAF)'na üye olma çağrısında bulunan Arslan, tarihi miras ve kültürel bağı korumanın önemine değindi. Programda HOKAF tarafından, 'Göç'ün ve Karaman Çarşı Yangını'nın 60'ncı Yılı Anısı'na özel olarak hazırlanan belgesel izlendi.

Programda 1964 yılında Karaman'daki yangını bizzat gören Mustafa Aydınlı ile Mustafa Kemal Karaköse’ye HOKAF yönetimi tarafından çiçek takdim edildi. Ayrıca programa katkı sunan sponsorlara plaket sunuldu. Program sonunda sanatçı Uğur Işılak sahne aldı.