Konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan analiz ve değerlendirme çalışmaları ile uyum bozuklukları tespit edilerek çözümler üretilmek suretiyle mükelleflerin vergi kanunlarına gönüllü uyumunun sağlanması amaçlanmaktadır
Başkanlığımızca, kira gelirlerine yönelik olarak vatandaşlarımızın yaralanması amacıyla Kira Bildirim Formu hazırlanarak internet sitemizde yayınlanmış olup, kira gelirleri ile ilgili olarak vatandaşlardan tarafından Kira Bildirim Formları doldurulmaktadır.
2024 yılında mesken kira gelirleri için 33.000 TL, tevkifata tabi olmayan işyeri kira gelirleri için de 13.000 TL üzerinde geliri olan mükelleflerimizin 1-31 Mart tarihleri arasında beyanda bulunarak çıkacak vergilerini Mart ve Temmuz aylarında iki taksit şeklinde ödeme imkanı bulunmaktadır.
Ayrıca tutar sınırlaması olmaksızın ister mesken ister işyeri kira geliri elde eden mükelleflerimizin gelirlerini banka ve posta idarelerince tahsil etmeleri zorunlu olup, bu kurumlarca düzenlenecek belgeler ile ispat yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu zorunluluğa uyulmaması halinde VUK`nun Mük.355. maddesi uyarınca ceza uygulanması söz konusu olmaktadır. Bahsi geçen kanun hükmüne istinaden uygulanacak ceza her bir işlem için 7.000 TL`den az olmamak üzere kira tutarının %10`u oranında olmaktadır.
Mükelleflerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları ve kanunun kendilerine sunduğu istisna hükümlerinden yararlanabilmeleri için elde ettikleri gelirleri doğru ve zamanında beyan etmeleri ve elde ettikleri gelirleri banka ve posta idareleri aracılığıyla tahsil etmeleri büyük önem arz etmektedir.
Eksik veya yanlış beyan eden mükelleflerimize yönelik çalışmalarımız devam etmekte olup mükelleflerimizin beyanında saptanan eksiklikler veya hatalı beyanın önüne geçmek için analiz ve veri çalışmalarında emsal tutarlar baz alınacaktır.
Kira geliri elde eden 60 yaşını doldurmuş mükellefler ile engellilik veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olan mükelleflerin, randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunacaktır.
Bu işlem için ilgili mükellefler 189 Vergi İletişim Merkezini (VİMER) arayarak randevu alabilceklerini belirtmek isteriz.
Çok kıymetli mükelleflerimizin cezai müeyyedilerle karşılaşmaması için mükellefiyet ödevlerini tam ve zamanında yerine getirmeleri ve kira bildirimlerinin zamanlarına uymaları konusunda hassasiyet göstermeleri en büyük arzumuz olmakla beraber Gelir İdaresi Başkanlığı Karaman Defterdarlığı olarak mükelleflerimize 2024 yılında elde ettikleri gelirler için beyan döneminin 1 Mart itibariyle başladığını hatırlatmak isteriz.”