TARIM

Karaman Elmasının Kalitesi Üst Seviyeye Çıkıyor

Karaman, Türkiye’nin elma ağaçları bakımından birinci, toplam üretim açısından ise ikinci sırada yer alıyor. Yılda 710 bin ton elma üretimi gerçekleştirilen bu bereketli topraklarda, üretilen elmaların yalnızca 120 bin tonu, uluslararası pazara ihraç edilebilecek kalitede bulunuyor. İhracatın önündeki en büyük engel, hedef ülkelere yönelik sıkı kimyasal standartlar.

Karaman Elmasının Kalitesi Üst Seviyeye Çıkıyor Foto Galeri: Karaman Elmasının Kalitesi Üst Seviyeye Çıkıyor

Bu durumu değiştirmek ve elma kalitesini artırmak amacıyla Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Şaşırtma Teli” adını verdiği yenilikçi bir projeyi hayata geçirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan proje için 2,5 milyon TL bütçe ayrıldı. Proje çerçevesinde, 71 yerel üreticiye elma iç kurduyla biyoteknik mücadele için gerekli olan şaşırtma telleri dağıtıldı.

Toplamda 1.600 dekar alanda uygulanan proje, kimyasal pestisit kullanımını en aza indirerek daha sağlıklı ve standartlara uygun elmalar üretmeyi amaçlıyor. Proje uygulandığı ilk yılda, bahçelerde hiç elma kurduna rastlanmamış olması, projenin etkinliğini gözler önüne seriyor. Bu gelişme ile birlikte, Karaman’ın elma üretiminde kalite artışı sağlanarak, yurt dışındaki talebe daha iyi yanıt verilmesi hedefleniyor.

Gazetemiz muhabirine Türkiye’de 710 bin ton elma üretimiyle Karaman’ın ikinci sırada olduğunu anlatan Karaman İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut, üretilen elmaların yaklaşık 120 bin tonu ihracata uygun kalitede olduğunu anlattı.

“Şaşırtma Teli” Projesiyle kimyasal mücadeleyi en aza indirmek istediklerini vurgulayan Bulut, “Türkiye'de elma üretiminde ikinci sıradayız. Karaman’da 710 bin ton gibi bir üretimimiz var. Ancak şöyle bir sıkıntımız var; 710 bin ton üretimimizin yaklaşık 120 bin tonu, ihracata uygun kalitede. Yani ihraç ettiğimiz ülkelerde bazı standartlar var. Bu standartlar, belirli kimyasalların kullanılmamasını ve belirli sertifikaların alınmasını gerektiriyor. Genellikle küçük üreticilerimiz bu iyi tarım ve biyoteknik mücadele yöntemlerini çok fazla uygulamıyor. Çünkü birim alandan en yüksek verimi elde etmeye çalışıyorlar ve ürünlerini riske atmamak adına kimyasal kullanımına devam ediyorlar. Bizim bu projedeki amacımız, kimyasal mücadeleyi azaltmak; yani tamamen biyolojik önlemlerle ürün elde etmek” dedi.

PROJENİN İLK YILINDA ELMA KURDUNA RASTLANMADI

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'ne sunulan ve onaylanan projeye 2,5 milyon lira ödenek verildiğini ifade eden Bulut, “Şaşırtma telleri bahçelerde ağaçlara belirli aralıklarla asılıyor. Şaşırtma teli, salgılamış olduğu koku ile elma iç kurdunun çiftleşmesini ve bunun sonucunda yumurtlamasını engelliyor. Çiftleşmenin engellenmesi ile bahçelerde elma iç kurdu zararı olmuyor. Bu nedenle çiftçimiz bahçesine ilaç atmıyor ve kimyasal bir mücadele yapmıyor. Proje kapsamında 2.5 milyon liralık şaşırtma teli dağıttık üreticilerimize. Toplam 71 üreticiye, 1.600 dekarda uygulama gerçekleştirdik. Çünkü bu uygulamayı sadece bir bahçede yapmak yeterli değil. Komşu bahçelerde de uygulanmazsa elma iç kurdu yine gelecektir. O yüzden 1.600 dekarlık alanın tamamını kapsayacak şekilde bir projeyi hayata geçirdik” ifadelerini kullandı.

Proje uygulanan bölgede ilk yıl hiç elma kurdu olmadığını ve çiftçilerin yüzünün güldüğünün altını çizen Bulut, önümüzdeki dönemlerde Karaman elma ihracatının önemli derecede artmasını öngördüklerini ve bu tür projeleri uygulamaya devam edeceklerini söyledi.