Toplantıya, Vali Yardımcısı Esengül Korkmaz Çiçekli, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, KMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cihat Abdioğlu, KTO Karatay Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Kılınç, İl Millî Eğitim Şube Müdürleri Hüseyin Sekman, Şahin Yeter ve Halil Sanlı katıldı. Ayrıca, proje ortakları olan İspanya, Portekiz, Yunanistan, İtalya ve Romanya’dan temsilciler toplantıya çevrim içi bağlantı yoluyla iştirak etti.

PROJE SÜRECİ VE HEDEFLERİ

Program, projenin tanıtım videosunun izlenmesiyle başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Kılınç, projenin detayları hakkında bilgi verdi. Kılınç,“Büyük bir heyecan ve gururla, bu proje kapsamında geliştirdiğimiz ‘Kim Korkar Matematikten’ mobil uygulamamızı sizlere tanıtmaktan ve uluslararası bir toplantıda bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz. Şu anda 6 ülkeden proje ortaklarımızla birlikteyiz. Proje ekibimiz Matematik öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerimize destek olmak amacıyla 2021 yılında çalışmalara başladı ve 6 farklı ülkeden çalışma arkadaşlarımızla çağdaş teknolojileri eğitimle buluşturduk.” dedi.

Müdür Yardımcısı İsmail Kılınç, proje sürecine ilişkin şu bilgileri aktardı: “Her Şey Matematikle Başlar Projesi kapsamında, Eylül 2022’de Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğü ev sahipliğinde açılış toplantısı gerçekleştirilmiş, proje amaçları ve uygulama süreçleri ele alınmıştır.” diyen Kılınç, “Kasım 2022’de Romanya’da matematik öğrenme güçlüğü ve Dyscalculia konularında öğretmenlere yönelik eğitim düzenlenmiş, Mart 2023’te İtalya’da rehber öğretmenler için WISC-R zekâ testi uygulama ve değerlendirme eğitimi verilmiştir. Ekim 2023’te İspanya’da, proje kapsamında geliştirilen “Kim Korkar Matematikten” mobil uygulamasının matematik oyunları bileşeni test edilmiş, Nisan 2024’te Yunanistan’da uygulamanın eğitim boyutuna odaklanılarak yarışmalar ve soru çözümleri etkinlikleri düzenlenmiştir. Son olarak, Eylül 2024’te Portekiz’de kapanış toplantısı yapılarak mobil uygulama geliştirme süreci tamamlanmış ve raporlama süreciyle ilgili görev paylaşımı gerçekleştirilmiştir.” diye konuştu.

“KİM KORKAR MATEMATİKTEN” MOBİL UYGULAMASI

“Matematik öğrenme güçlüğü, yani literatürde bilinen adıyla Diskalküli, bireylerin sayıları algılama, işlem yapma ve temel matematik becerilerini edinmede yaşadıkları nörolojik temelli bir öğrenme güçlüğüdür.” diyerek konuşmasını sürdüren Müdür Yardımcı Kılınç, “Yapılan araştırmalar, erken tanı ve doğru müdahalenin, bu bireylerin matematik alanında daha başarılı olmalarını sağladığını göstermektedir. Ancak Türkiye'de Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) Diskalküli tanısı konulamamakta ve bu öğrenciler eğitim hayatlarında ciddi dezavantajlarla karşılaşmaktadır. Bu eksiklikten yola çıkarak geliştirdiğimiz mobil uygulamamız, projemizin amaçlarından olan Matematik öğrenme güçlüğünün farkındalığını bu mobil uygulama sayesinde öğrenci, öğretmen ve velilerimizde oluşturmak temel amacımızdı. Bu proje, matematik öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler için bir çözüm sunarken, ayrıca kapsayıcılığı ve uluslararası iş birliğini temel alan evrensel bir eğitim yaklaşımı benimsemektedir. Türkiye, Yunanistan, Romanya, Portekiz, İspanya ve İtalya’dan ortaklarımızla geliştirilen bu eğitim aracı, farklı müfredatlara uyum sağlayarak eşit fırsatlar sunmayı hedeflemektedir.

MATEMATİK ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNE YENİLİKÇİ BİR ÇÖZÜM

“Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen çalışmada, diskalküli tanısı almış bireylerin evrensel eğitim ihtiyaçları analiz edilmiş ve öğrencilerin kendi dillerinde erişebileceği bir mobil uygulama geliştirilmiştir.” diyen Kılınç, “27 dilde, IOS ve Android uyumlu olarak sunulan bu uygulama, Avrupa sınırlarını aşarak geniş bir kitleye fayda sağlamayı amaçlamaktadır.Her şey Matematikle Başlar projesi, yalnızca bir mobil uygulama geliştirmekle kalmayıp, matematik öğrenme güçlüğü konusunda farkındalık oluşturmayı, eğitimcileri desteklemeyi ve dijitalleşmeye yönelik yenilikçi yaklaşımlar sunmayı amaçlamıştır. Oyun temelli öğrenme modelleri içeren uygulamamız, öğrencilerin temel matematik becerilerini geliştirirken, öğrenme güçlüğü yaşayan bireyleri tanılamaya yardımcı olur. Ayrıca, öğrencilerin etkileşimli oyunlarla keyifli öğrenmesini sağlarken, öğretmenlere de gelişim takibi ve yönlendirme imkânı sunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Programda bir selamlama konuşması yapan Vali Yardımcısı Esengül Korkmaz Çiçekli, projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ederek, “Bu projenin eğitim camiasına ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Vali Yardımcısı Esengül Korkmaz’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen KTO Karatay Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken ve Raşit Melih Dinçer, “Kim Korkar Matematikten” mobil uygulamasının teknik detaylarını katılımcılarla paylaştı.

Avrupa’daki proje ortaklarının görüşlerinin alınmasının ardından, projeye katkı sağlayanlara Vali Yardımcısı Esengül Korkmaz Çiçekli, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan ve KMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cihat Abdioğlu tarafından plaket takdim edildi. Program, günün anısına çekilen toplu fotoğraf ile sona erdi.