Liselerde Kişisel Gelişim Dersi Konsun

 Liselerde Kişisel Gelişim Dersi Konsun

Her ne kadar farklı rakamlar söylense de insanların beyin gücü potansiyelinin  % 10 ‘ununu kullandığını bilmeyen yoktur.

Bu yüzdelik rakamın yükselmesinde eğitim döneminin büyük önemi var. Aldığımız temel eğitimler sayesinde kazandığımız alışkanlıklarımız sayesinde bir ömür sürer gideriz. Eğitim brey de istenen yönde davranış değişikliği kazandırmaktır. Bunu başarmak için eğitim alan kişinin de istekli olması gerekir.
Son yapılan bir araştırmaya göre öğrencinin başarısında % 50 öğrencinin kendisi, % 30 okulda aldığı eğitim ve % 20 oranında aile etkin olmakta.
Öğrencinin başarması için istekli olmasını sağlayamazsak , % 40 lara varan oranda onu istekli bir şekilde eğitim sürecine dahil edemezsek  okul ve aile bir kenarda kalacaktır.

Dünya da  bilim ve teknolojinin  çok ilerlediği yılları yaşamaktayız. Dünyadaki her bilgi saniyeler içinde elimizin altında.
Lise yılları öğrencilerinin zihinsel  yönden çok yoğun olduğu dönemler. Zihinsel bir gücün zirvede olduğu yıllar. Bu yıllarda onları istekleri doğrultusunda hedeflerine yönlendirebilirsek başarıyı yakalamaları zor olmayacaktır.

Bunun için lisenin ilk yıllarında kişisel gelişim dersi konulmalı. Ve bu derslerde kendini tanıma , hedef belirleme , amaçları için araçları etkin kullanma, hızlı okuma ve güzel konuşma dersleri üniteler halinde verilmeli. Bir yıllık eğitimin sonunda öğrenci  kişisel gelişim seminerlerinde verilen tüm eğitimleri almalı.
Kendini tanıyan bir öğrenci hedeflerini iyi tanıyacaktır. Hedeflerine ulaşmak için hızlı okuyacak ,hızlı anlayacak  ve güzel konuşma sayesinde anladıklarını güzel ifade edecek ve BAŞARACAKTIR.

Eğitim’de 4+4+4  sisteminin tartışıldığı şu günlerde kişisel gelişim dersinin de elzem olduğunu düşünüyorum. Ve öğrencinin kendini tanıması , yetenekleri doğrultusunda hayatına yön vermesi açısından  4+4+4 sisteminin de faydalı olacağını düşünüyorum.
Dünyada her alanda başarıları övülen Türkiye’nin eğitimde de köklü değişikliklere gitmesini yerinde buluyor ve yarınlardaki başarı için gerekli olduğunu düşünüyorum.
Eğitimci Fatih BİRCAN
www.fatihbircan.com 
www.twitter.com/fatihbircan