Hırvatistan'ın Porec şehrinde 8-13 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlenen Grekoromen Dünya Şampiyonası'nda 86 kiloda Türkiye’yi temsil ederek gümüş madalya kazanan Karamanlı sporcu Uğur Arı, yurda döndü.
Milli gururumuz Arı, Ermenek Ali Rıza Alıçlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan özel bireyler ve personeller tarafından karşılandı. Özel bireylerle bir süre sohbet eden Arı, karşılama töreni için teşekkür etti.
Konuyla ilgili olarak Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“2024 Grokromen Dünya şampiyonasında 86 kiloda ülkemizi temsil edip ikinci olarak gümüş madalya kazanan hemşehrimiz Uğur Arı'yı Ermenek Ali Rıza Alıçlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan engellilerimiz ve personelimiz karşıladı. Ugur Arı engellilerimiz ile bir süre sohbet ederek teşekkür etti.”
MİLLİ GÜREŞÇİ UĞUR ARI KİMDİR?
Uğur Arı, 29 Mart 1988’de Karaman’ın Ermenek ilçesinde doğdu. 11 yaşında Konya Güreş Eğitim Merkezi’nde güreşe adım atan Arı, yıldızlar ve gençler kategorilerinde Türkiye’de ve uluslararası arenada önemli dereceler elde etti. 2017-2018 yıllarında Büyükler Grekoromen Türkiye 3’üncüsü olarak başarı grafiğini sürdüren sporcu, son olarak 2024 Dünya Şampiyonası’nda elde ettiği ikincilikle Karaman ve Türkiye’nin gururu oldu.
GREKOROMEN NEDİR? GREKOROMEN GÜREŞ STİLİ
Dünyanın en eski spor dallarından biri olan güreş, ülkemizde de “Ata Sporu” olarak bilinmektedir. Güreş sporu grekoromen ve serbest stil olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Serbest stil güreşte güreşçiler vücutlarının her yerini kullanabilmektedir. Grekoromen güreşte ise güreşçiler sadece belden yukarıları ile güreşebilmektedir. Serbest ve grekoromen sitili birbirinden ayıran temel kural da bu ayrımdır.
GREKOROMEN STİL GÜREŞ KURALLARI
Grekoromen güreşin temel kuralı, güreşçilerin birbirlerinin belden aşağısına dokunmadan mücadele etmesidir. Güreşçiler, birbirlerinin bacaklarına ve ayaklarına hiçbir şekilde dokunamaz ve o bölgelere yönelik taktik hareketlerde bulunamazlar. Güreşçiler mücadele sırasında ayak oyunları yapamaz ve rakiplerinin hamlelerini ayak ve bacaklarıyla önleyemezler. Grekoromen güreşte ayak ve bacak oyunlarının yapılamaması bir anlamda serbest stile göre güreşçilerin oyun çeşitliliğini azaltmakta ve seyir zevkini de bir ölçüde düşürmektedir. Bu güreş stilinde mücadeleler daha çok ayakta geçmektedir. Grekoromen güreş stili farklı kilolarda icra edilmektedir.
Türk güreşçileri her ne kadar serbest stil güreşte daha başarılı olsa da, özellikle son yıllarda grekoromen güreşte de dünya ve Avrupa şampiyonlukları ülkemize gelmiştir. Geçmişten günümüze baktığımızda; grekoromen güreşi ilk yapan güreşçilerden Koca Yusuf, Kara Ahmed, Kurtdereli Mehmet Pehlivan ve Yaşar Doğu gibi güreşçiler grekoromen tarzda güreşen güreşçilerdir. Son yıllara baktığımızda ise Avrupa ve dünya şampiyonlukları bulunan Şeref Eroğlu, Rıza Kayaalp, Hamza Yerlikaya gibi güreşçiler akıllara gelmektedir.