Oku Güzel Konuş – Ders 2

Her konuda az çok bilgi sahibiyseniz , her konu hakkında az çok konuşabilirsiniz.
Günlük gazete okumak , işinizle ilgili kitapları okumak , güncel haberleri takip etmek  bilginizi artıracaktır. Haliyle artırmaktadır.
Dikkat ederseniz her insanın  kendi işinin incelikleri hakkında söyleyeceği çok şey vardır. Anlatmasını isterseniz , iyi bir dinleyici olursanız  o kadar şey söyler ki..
Ama güncel olayları takip edemiyorsanız , yeni değişen Milli Eğitim Bakanı’nın adını bilmiyorsanız , eğitimde gelişen hızlı değişimler hakkında zerre kadar bilginiz yoksa…4+4+4 ne demek anlamaya çalışmıyorsanız , çıkan haberleri anlama gayreti içine girmiyorsanız .Susarsınız..Konuşacak bir şeyiniz yok demektir.. 
Geçmişe baktığımızda pepe insanların, o günün şartlarında ağızlarına çakıl doldurarak nasıl iyi bir konuşmacı olduklarını görmekteyiz.  O yokluk  ve imkansızlık içinde yapılan konuşma metinleri kitleleri etkilemiş hala tarihin altın sayfalarını süslemektedir.
Evet hepimiz güzel bir konuşmacı olabiliriz. Güzel konuşmak için her şeyi ulu orta konuşmak zorunda değilsiniz.
Her ortamda vardır çok konuşan insanlar. Güzel konuştuklarından değildir de laf kalabalığı desek yeridir. Konuşmuş olmak için konuşmak , farkında olmadan kalp kırmak , sırf espiri olsun diye bol keseden atmak güzel konuşmak değildir elbet.
Bir atasözünde şöyle der: “ Çocuğunuza susmayı öğretin, konuşmayı nasıl olsa öğrenecektir.”
İyi bir dinleyici olabilirsek , bilgi ve birikimleri beynimize depolayabilirsek güzel bir konuşmacı olmamız kaçınılmaz olacaktır.
Bir bebek önce iyi bir dinleyicidir. Sustukça susar. Ama konuşmaya başlayınca ağzından dökülen kelimelere her defasında hayret edersiniz. 
Ata sözleri ezberlemek , küçük şiirler ezberlemek , sözlük okumak kelime hazinemizi geliştirir ve farkında olmadan cümlelerimizde kullanmamızı sağlar.
‘Konuşma , insanın  aklını kullanma sanatıdır. ‘ Eflatun
Güzel konuşmak ve iyi anlaşılmak dileğiyle..
Fatih Bircan     Eğitimci Yazar
www.fatihbircan.com    mail: fatihbircan1@hotmail.com