OKUL ÖNCESI EĞITIMDE %75 HEDEFIMIZ NE OLDU

OKUL ÖNCESI EĞITIMDE %75 HEDEFIMIZ NE OLDU
Geçen hafta okullar kapandı. Öğrenciler tatile girdi. Bu hafta sonu da öğretmenler tatile girecekler.
Geçen yıl eğitim-öğretim adına neler yaşandı kısaca bir hatırlayalım isterseniz. Okulların açıldığı ilk hafta Milli eğitim müdürlüğünün yapacağı projeleri anlatmıştı ne kadarını yaptı ne kadarını yapmadı veya yapamadı isterseniz kısaca bir göz atalım.
Büyük bir iddiayla okul öncesi eğitimde %75 okullaşma sağlayacaklarını söylemişlerdi. İlk ve ortaöğretimde tüm okullarda tekli eğitime geçişi hedeflediklerini, bursluluk sınavında Türkiye’de ilk 10 arasına girdiklerini, OKS’de ilk 20 ve ÖSS de de ilk 40 arasında olduklarını belirtmişlerdi. Özellikle OKS ve ÖSS de 50 milyara yakın özel idare bütçesinden pay ayırdıklarını ve bu yıl çıtayı daha da yükseğe taşıyacaklarını söylemişlerdi.
OKS ve OSS için yorum yapmak için vakit henüz erken inşallah sonuçlar açıklandığında bu konuyu tekrar ele alırız ama geçen yıl büyük bir seferberlik başlattıkları okul öncesi eğitimde rakamın ancak yarısını tutturabildiler. Tabi burada bu rakamı da nasıl tutturdukları hususuna değinmeyeceğim. Bu konuda rivayetler muhtelif, bu konu başlı başına bir makalenin konusu olacak kadar derin. (rivayetlere göre Milli Eğitim Müdürlüğü baskı yaptıkça öğretmenler de bu konuda çeşitli çözümler üretmişler söyleyenlerin yalancısıyım, bazı öğretmenlerin imamlara hutbe okutmalardan tutunda, öğretmenlerin ev ev dolaşarak öğrenci dilenmelerine, bazı öğretmenlerin de göz açıklık yaparak köyde ne kadar çocuk varsa kaydettiği ama okula hiç gelmediklerine dair çeşitli rivayetler dolaşıyor.) Milli Eğitim Müdürlüğü bu kadar büyük bir iddiayla ortaya koyduğu bu projenin sonuçları ile ilgili hiçbir açıklama yapmadı.
Ülkenin gündemine bomba gibi düşen okullarda şiddet konusunda da Milli Eğitim’in ne gibi çalışmalar yaptığının dan da kamuoyu habersiz. Üstelik bir sivil toplum kuruluşunun (ki gazetemizde de genişçe yer verdiğimiz) çalışmasında Karaman’ın bu sorunu en yoğun yaşama potansiyeli olan iller arasında başı çektiği vurgulanırken. Ayrıca emniyetin ifadesine göre nüfusa kıyasladığımızda ilimizin olaylar açısından İstanbul’dan bile önde yer aldığı gerçeği ortada iken Milli Eğitimin bu konuda ne gibi önlemler alıyor ne gibi çalışmalar yapıyor doğrusu bende, kamuoyu da merak ediyoruz.
İlk ve ortaöğretimin sorunları çözümlenmeden okul öncesi eğitimde neden bir seferberlik çalışması yapıldığını da anlamak mümkün değil. Milli Eğitim bir yılın ardından bu çalışmaların sonucun hakkında kamuoyuna tatmin edici bir araştırma koymadıkça bu konudaki soru işaretleri kamuoyunun kafasının hep meşgul edecek. Sorular peş peşe sorulmaya devam edilecektir. Kamuoyundaki yaygın kanaat bu işin reklâm amaçlı yapıldığı yönünde. Milli Eğitim’in suskunluğu da bu kanaati pekiştiriyor.
Aslında sadece okul öncesi eğitimde değil Milli Eğitim her hafta basın duyuruları ve açıklamaları ile duyurduğu pek çok çalışmasının sonucu hakkında da pek bir açıklama yapmıyor. Neredeyse her gün Karaman basınında Milli Eğitim yeni bir projesi ve çalışması hakkında haberler okuyoruz. Fakat bu projelerin sonucunda ne oluyor nasıl sonuçlanıyor sanırım takibi de biz basın mensuplarına düşüyor. Kamuoyunun bilgi edinme hakkı adına bu konuların hep takipçisi olacağız.