Eğitim sürecinden en büyük beklentimiz, yarınlarımız olan çocukların iyi bir eğitim alarak yarınlara hazırlanması.
Bu zorlu maratonun baş aktörü sevgili çocuklarımız. Onların derslerindeki başarısı kadar , bedenen ve ruhen olumlu yönde gelişimleri en büyük beklentimiz.
Bir öğrencinin başarısında kişisel özellikleri hiç şüphesiz ki çok önemli. Ancak bu oran %50 civarında. Bu başarıyı % 30 öğretmen ve % 20 aile desteklemekte.
Okul aile ve çocuk üçgeninin uyumlu dayanışması çocuklarımızın başarısı için gerekli.
Ailenin , okula giden bir öğrenciye karşı sorumluluğu okul kadar önemli.
Veli çocukla okula dair ne kadar ilgilenirse başarı aynı oranda artacaktır. Peki veli bu sürece nasıl dahil olabilir?
Veli, öncelikle öğrencinin öğretmeni ile diyalog halinde olmalı. Öğrenci zaman zaman ailesini okulda görürse çok mutlu olacaktır. Benim ailem arada bir okula gelir, duygusu geliştirerek okula ve derslerine daha fazla bağlanacaktır.
Veli,okula dair eleştirilerini çocukların yanında yapmaktan kaçınmalı. Ailesinde okulu ve öğretmeni hakkında olumsuz sözler duyan çocuk hızla derslerinden ve öğretmeninden uzaklaşacaktır.
Veli günümüz şartlarında hızla değişen ve zaman zaman düzenleme yapılan eğitim müfredatı hakkında bilgi sahibi olmalı.
Birinci sınıfa gönderdiği çocuğuna yardımcı olurken a,b,c harflerinden başlıyorsa bir veli, değişen eğitim sisteminden haberi yok demektir. Tabi bu bilgilendirme , okul açılırken birkaç saatlik eğitimle velilere verilebilir.
Veli çocuğunu çok iyi tanımalı ve bir sonraki aşamada devam edeceği okulu kestirmeye çalışmalıdır. Bilgi sahibi olmalı ve çocuğun öğretmeninden mutlaka bilgi almalıdır. Kısaca veli çocuktan bir adım önde gitmelidir.
Elbette birkaç madde ile tüm yapılacakları sıralamamız mümkün değil ama bir yerden başlarsak ilgilenmeye arkası gelecek ve çocuğumuz başarısı hızla artacaktır. Evet okullar açıldı , merhaba yarınlar.
Fatih Bircan – Eğitimci Yazar
www.fatihbircan.com