Sınav Öncesi

SINAV ÖNCESİ

Bizler anne ve babalar olarak çocuklarımızla ilgili iyi şeyler düşünürüz. Çocuklarımız için güzel hayaller kurarız. Meslek seçimleri ile ilgili de aynı şekilde yüksek beklentiler hayal ederiz. 8 ve 12. Sınıf öğrencileri sınavlara girecekler. Sınav sıralarında başarı sergilemeleri ve iyi okullarda okuyarak güzel meslek sahibi olmalarını isteriz. Ama hayallerimiz maalesef ki her daim gerçekleşmez. Ama bu bir hayal kırıklığı değildir, olmamalıdır da.

            Acaba çok iyi meslek sahibi olunca, çok mutlu mu oluyor insanlar?

            Ya da çok para kazandıran meslek sahibi olunca insanlar çok mumutlu oluyor?

​ Şöyle çarşı pazar gezip insanlarla konuşunca, çoğu insanın yaptığı işten memnun ve mutlu olmadığını görüyoruz. İnsanlar meşgul oldukları işi isteyerek, severek yapmıyorlar. Niye biz elde ettiklerimizleveya en iyi yapabildiğimiz işlerle mutlu olmayı bilemiyoruz. Niye mutlu olacağımız, sevdiğimiz işleri yapmıyoruz. Çabamız niye bu yönde değil. Çocuklarımızı niçin sevdikleri işleri yapmaları konusundayönlendirmiyoruz? Hep az efor sarf edip çok para kazanacakları meslekler düşünmeye çalışıyoruz onlarında böyle düşünmesini istiyoruz. Ama insanlar bundan mutlu olmuyorlar aslında.

Örneğin; Ferhat Göçer doktor ama şu an ses sanatçısı. Ercan Kesal doktor şu anda dizilerde aktörlük yapıyor. Ömer Çelakıl doktor ama şu anda araştırmacı yazar, Erol Köse göz doktoru yönetmenlik yapmakta,Tolga Çandar Orta Doğu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu şuan ses sanatçısı. Örnekler sıralamakla bitmez. Bakın mezun oldukları ve uzmanı oldukları işlerle meşgul değiller. Ama ne yapmışlar sevdikleri meslekleri en iyi şekilde icra ederek iyi noktalara gelmişler. En önemlisi yaptıkları işten mutlular.

Geçenlerde bir gazetede okumuştum. İki kardeş kamudaki yüksekmakamdaki görevlerini bırakmışlar. Bakın kardeşlerden bir tanesi silahlı kuvvetlerde yarbaylıktan, zorunlu çalışma süresini bitirdikten sonra ayrılmış. Diğeri ise çeşitli bankalarda üst kademelerde yöneticilik görevini bırakmış. Köylerine gelip tarım ve hayvancılık yapmaya başlamışlar. Ve mutlu olduklarını ifade etmekteler.

Bu arada gerçek olan biz anne ve babalar olarak çocuklarınızdan beklediğimiz kendi hayallerimiz mi yoksa çocuklarımızın hayalleri mi?

Sınava girecek öğrencilerimizin kendi yaşamlarından ne kadar çok ödün vererek ders çalıştıklarını biliyoruz, şahit oluyoruz bu çabalarına. Acaba çoğunlukla çocuklarımız aslında kendileriyle örtüşmeyen meslekler için mi bu kadar çaba harcıyorlar.

Olması gerekenden bambaşka, fazlaca sorumluluk ve yük mü yükleriz çocuklarımıza.

Yukarıdaki örneklerden de anlaşılacağı üzere, çocuklarımızdan beklememiz gereken şey sevecekleri işleri; isteyerek en iyi şekilde yapmaları olacaktır. Edinecekleri mesleği icra etmekten mutlu olmaları,başarılı olacaklarının da anahtarıdır.

Bir gün ağabeyimle de Adana'da arabamızı yıkatmak için bir oto yıkamacıya gittik. Bize gösterdikleri yerde otururken, arabanın dayıkanmasını izliyorduk. Sonra ağabeyimle yıkamayı izlerken adamların aracı temizleme faaliyetleri; aramızda şöyle bir konuşmaya sebep oldu. Çünkü bu adamların yıkama şekli alışılagelenden çok farklıydı,titizlerdi. Biz bunların yaptığı işin karşılığını ödeyecek paramız cebimizde var mı diye istişare ettik. Yıkamacı arkadaşlar bizden çok para isteyecekler diye düşünürken, normal bir yıkamacının alacağı parayı bizden aldılar. Ve sonra biz hep uzak olmasına rağmen ihtiyaç olduğunda hep bu oto yıkamacılara gittik. Sebebi işlerini severek ve en iyi şekilde yapıyor olmalarıydı.

Çocuklarımız sınava girecekler. Üzerlerinde geleceğe dair çok endişeleri var. Bu endişelerin bir yanı da biz velilerden kaynaklanmakta. Yukarıdaki bahislerden de esinlenerek sınava girecek çocuklarımızın üzerindeki aşırı baskıyı kaldırmaya bakalım. Eskiler hep söyler açlıktan ölen yok diye.

Çocuklarımıza çok endişe etmemelerini, illaki bir iş sahibi olacaklarını, önemli olanın bir işi severek yapmak olduğunu anlatmalıyız. Alacakları sonuç onlardan önemli değildir.

İnsan tek bir meslek için doğmamıştır. Çok yönlüdür birçok mesleği iyi yapabilir.

Hep söyleniyor sınav son haftalar da kazanılır diye evet haklısınız ama çocuklarımızı da bu haftalar da kazanırız unutmayalım.

Sevgilerimle tüm öğrencilerimize başarılar dilerim.