TANITIM VE FOTOĞRAF

Öyle zamanlar olur ki hiç beklemediğin zamanda bir fikir ortaya atılır ve duyarlı insanlar tarafından kabul görür ve bu fikir üzerine yeni fikirler çığ gibi büyür sayın Orhan YÜKSEL hocamız takdir edilecek bir fikir öne sürmüştür 5 Aralıkta Karaman’ın tanıtımı için Zoom üzerinden halka açık olarak telekonferans düzenleyerek katılımcıların önerilerini, temennilerini  ve fikirlerini sosyal medyada 14 madde şeklinde beyan etmiştir. Fayda sağlayabilmesi için somut koşullar kapsamında uygulanabilir olması önemlidir demiştir. Sosyal medyada 14 madde şeklinde yaptığı öneri ve temennilerine katılıyorum (sadece önermek ve istemek ile olmuyor herkes imkanları ölçüsünde maddi ve manevi desteğini sağlamalıdır. Her Karaman sevdalıları yüzlerce maddeler halinde öneriler ve temenniler sıralayabilir, önemli olan bunların bir önem sırasına gerçekleşebilirlik sırasına koyarak hayata geçirilmesini sağlamaktır;

Her  maddenin içerisinin akıllı bilimsel bir şekilde olumlu ,olumsuz yanları ve Karaman halkına en kısa zamanda faydasının ne olacağı irdelenerek o maddeden başlanmalıdır bunu yapabilmek için profesyonel kişilerden ve dünyada tanıtım ve marka olmuş şehirlerin yöneticileri ile irtibata geçilerek deneyimlerinde faydalanılması ve de   bu yapılan girişimlerin deneyim sahibi profesyonel bir ekip kurarak kendisini hiçbir çıkar ilişkisi gütmeyecek sadece karaman sevdalısı bir ekibin yapması gerekmektedir, bu faaliyetler   uzun soluklu iş  olduğundan her kurumdan, sivil toplum örgütlerinden, meslek olarak tanıtım ve Turizm işleri ile uğraşanlardan ,halkın içinden ve de hiçbirinin birbirinden üstün olmayan kişilerden seçilmelidir.

Kültür Müdürlüğü, İl ve İlçe Belediyeleri kendi bölgelerde bulunan tarihi ve turistik yerleri kendi maddi olanakları doğrultusunda raporlar, kitaplar, broşürler hazırlayarak tanıtım yapmaktadırlar bunlar bireysel çapta kaldığı için tanıtıma yöre halkına bir getirisi olmamaktadır zaten toplum olarak okumayı sevmediğimiz için bu gibi iyi niyetli çabalar ve masraflar boşa gitmektedir.

Benim bu sıralanan öneriler yanında daha pratik faaliyete geçirilmesi daha kolay ve etkili olabilecek tek madde halinde bir önerim var.

20 ve 21 yüzyılımızda teknolojinin ilerlemesi ile yazının değil görselliğin akıl almaz bir hızla gelişmiştir bunlardan en önemlilerinden bir tanesi ise fotoğraftır.

Fotoğraf; Yunanca Photos ‘Işık’ ve  Graphos ‘çizmek’ sözcüklerinin birleşmesinden oluşan terimdir, yüzey üzerinde kalıcı görüntü elde etme işine fotoğraf denir

İlk fotoğraf bir güvercin yuvasının görüntüsüyle başladı Fransız emekli bir subay olan joseph Nicephore Niepce tarafından bir yaz günü 1827 yılında çekilmiştir. Bu Tarihten 750 Yıl önce Görüntünün  Büyüsü Peşinde Koşan Ünlü İslam Optik Bilgini Basralı El-Hasandır.

Günümüzde fotoğrafın  önemini iletişim gücünü anlayan devletler bile düşünebileceğiniz her kategori de yılın fotoğrafı seçimleri yapmaktadırlar, şu anda AA yılın fotoğrafı için etkinlikler düzenlemektedir artık il ilçeleri bırakın köyler özel şirketler bile yarışma düzenlemektedirler  Yaklaşık 10 yıldır Amatörce fotoğraf çekimleri ile uğraşmaktayım ve ülkemizin çoğu bölgesine  gitmiş biri olarak  edindiğim tecrübe ve izlenimlerime göre en önemli tanıtım araçlarından birinin fotoğraf olduğunu anladım.

Bu nedenle Karaman’da geleneksel hal alması için ilkbaharda veya sonbaharda düzenlenecek üç veya dört günlük ulusal ve Uluslararası  bir Fotomaraton düzenlemesi  bu etkinlik için bir seferberlik ilan edilmeli yurt içi ve yurt dışı  fotoğraf dernekleri ve fotoğrafçılar ile  irtibata geçilmeli bunların cazip bir hale gelmesi için   bütün kamu kurumları ve esnaflar   tanıtımı için tarihi ve turistik yerlerini bir listesini ulaşılabilir halinde hazırlamaları  yarışma için ziyaret eden misafirlerin daha iyi şartlarda çalışmaları  ve en uzak yerlere ulaşmalarını yerel yöneticilerin, konaklama ve yeme içme gibi ihtiyaçlarına esnafların gerekli duyarlılığı göstermeleri gerekir yarışmacılara yapılacak küçük jestlerin ileriye dönük çok büyük getirisi olacaktır çünkü bu yapılacak yardımlar karamanın aynası  ve gelecekte yapılacak etkinliklerin esnafa bölgemize büyük faydası olacaktır. Burada çekilen fotoğraflar ulusal ve uluslararası yarışmalarda bütün insanlığın izlenmesi sağlanacaktır. Örneğin benim düzenlediğim turlar veya bireysel olarak Taşkale ile ilgili çekilen fotoğraflar birçok yarışmalarda derece almıştır bu yüzden karamandan önce Taşkale’nin ismi anılmaktadır.

Bu etkinlik için harcanacak maliyetler için kamu kurumları ve esnafların dahil olduğu bir havuz oluşturulmalıdır Karaman yüz elli iki yüz bin liralık bir bütçenin yeterli olabileceği bir yarışmanın  üstesinden gelir. Her Karamanlının bilgi birikimini Karaman için seferber etmeleri dileğiyle Saygılar.