TURİZM - 6  ERMENEK

   Karaman’ın tarih bakımından en eski İlçelerin den biridir Ermenek, kentin tarih de   adı Germenikopolis’tir (yükseklerde yaşayan yiğit insanların ülkesi) olarak anılır.

        Karamanoğulları Beyliği ne başkentlik yapmış olan ve nüfusunu Avşar Türklerinin oluşturduğu önemli bir yerleşim yeri iken bu beyliğin yıkılması ardından  gelen Osmanlı dönemiyle birlikte, Adana eyaletine bağlandı İçel Sancağı’nın Paşa Hassı olarak yönetilmiştir. Tarihi derinliği olan bir ilçedir. Hititler Romalılar,Bizanslılar. Anadolu Selçukluları , Karaman Beyliği ve Osmanlılar Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan II. Kılı Arslan zamanında Çukurova Ermenileri ile savaşarak sınırları Silifke’ye kadar genişletildi (1178) II.Kılı Arslan Zamanında  Türkistan’dan gelen yüz binlerce Türk göçmeni  Anadolu’ya yerleştirerek  Türkleşmesi sağlanmıştır. Oğuzların Afşar boyundan olan  Karamanoğulları  Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından Ermenek ve Çevresine Yerleştirildiğinden 1228 Karaman oymağının başında bulunan Nure Sufi Taşeli Yöresi Hırıstiyanları ile savaşarak toprakları genişletti  ölümünden sonra beyliğin başına Kerimüddin Karaman geçti   Karaman beyin ölümünden sonra yerine oğlu Şemseddin Mehmet geçti nehri kıyısında bulunmaktadır. Romalılar ,Bizanslar, Karamanoğulları ,Selçuklular,Osmanlılar egemenliğinde kalmıştır Ermenek Karamanoğulları Beyliğine 1256-1475 tarihleri arası başkentlik yapmıştır.

            1845 yılında Konya Eyaletine bağlı sancak merkezi olmuş Önce Konya’ya sonra mersine  bağlanmıştır cumhuriyetin ilanı  ile beraber tekrar Konya’ya bağlanmış  1910 yılında ilçe yapılmış1989 yılında karamanın il olması ile de  karamana bağlanmıştır deniz seviyesinden 1400 m yükseklikte olup yüzölçümü 1645 km 1990 yılında nüfusu 34.443- iken göçler nedeniyle   2019 28.565 kadar gerilemiştir bulunduğu Taşeli Platosu ,Türkiyenin nüfus yönünden en tenha yerlerinden biridir yörede kilometre kareye 22 kişi düşerken Ermenek te ise 40,9 kişidir Türkiye ortalaması 102 Karaman il ortalaması ise 28 kişidir. Tarih ve turistik açıdan  gezilmesi gereken yerlerdendir. Tarihi evleri başta olmak üzere   Tol medrese ,Sipas cami,Mennan Kalesi,Meydan Cami Damkaçalı Kilisesi, Akmanastır Ala Kilise,Uğurlu Köristan,  Hisar,Ermenek Kalesi,Akça Mescid.  Mağarası,Değirmen, Kapuz Dünyanın önemli mağaralarından olan Maraspoli’yi içinde bulunduran  bir ilçedir.

       Ermenek karamanın tarihi ve doğal güzellikleri bakımından önemli ilçelerinden biridir ne var ki bu ilçemizde de  Karamanın bir hastalığı olan  kendi  kabuklarından çıkmama  gibi  bir hastalığı vardır dünyadaki en büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir bölgede inanç turizminin bu kadar geri planda olması bir Selçuk,Efes gibi antik kentlerine binlerce turist gelirken Karaman bölgesine neden gelmiyorlar bunun sorumlusu orada yaşayan halk olmaması gerekir (yöre halkları  tarihi yerleri ahır olarak kullanıyor)bu ayrı bir sorun bölge halkının bacasız sanayi turizm konusunda bilinçlendirilmesi (karaman dışında bulunan dernek ve vakıfların taleplerinin )mahalli idareciler tarafından yeterince bilinçli bir şekilde karşılanmaması ,destek verilmemesi esnafların gelen turistlere karşı bir günlük ziyaret değil bunun zincirleme bir şekilde devamlılığının olduğu anlatılması 2017 yılında bir turistik gezi için ramazan ayında  Karamana ziyarette  bulunmuştuk yemek yiyecek doğru dürüst bir yer bulamadık aslına küçük bir sorun gibi görünen ama kötü bir imaj olmaktadır.

         Gurbette olduğumuz için kurumlar arası sıkıntılardan haberdar olamıyoruz söz konusu Karaman bölgesi olduğunda bu sıkıntıların bir kenara bırakılması Karaman dışında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile  işbirliği yapılması  hatta yurt dışında yaşayan  hemşehirlerimiz bölgemize davet ederek ilk önce onların Karaman bölgesinin Tarih Kültür ve doğal güzelliklerini  tanımaları sağlanmalı .