TÜRK SOFRA ADABI-2

Türk Mutfak Kültürünün öğelerini sıraladığımızda ilk aklımıza gelenler arasında; yemekler pişirme yöntemleri, sunumları sofra düzeni ve kuralları gibi seçenekler gelir. Yemekler ve sunumları kadar önemli bir unsurda sofra kuralları ve adabıdır. Türk toplumu olarak sofra bizim kültürümüzde bereket, paylaşma, bir araya gelme, şükür etme gibi değerleri de yaşatma anlamlarını taşımaktadır. Toplumumuzda misafirlerimize güzel sofralar kurma onlara verdiğimiz önem ve değeri gösteren bir ikramdır. Kültürümüzde ihtiyaç sahipleri ile soframızı paylaşmak, özellikle iftar sofralarında ki birlik ve beraberlik asırlardır devam etmektedir.

Türk sofra adabında ki kurallar İslam kültürü ve yapısı ile bütünleşmiş durumdadır. Sofra ve nimetler Allah’ın bize verdiği rızık olarak kabul edilerek kabul edilir ve şükür vesilesidir. Sofra kurallarımızda dini kurallarla harmanlaşmış şekildedir ve uygulanmaya devam edilmektedir. Peygamber Efendimizin (s.a.v) sofrada uyguladığı sünnetler günümüzde de yaşatılmaktadır

*Sofra Kuralları ve Yemeğin Sünnetleri

1)Sofraya oturmadan elleri yıkamak

2)Yemeğe oturunca Besmele çekmek

3)Çevremizde biri varsa sofraya davet etmek

4)Tabağımıza yiyebileceğimiz kadar yemek almak

5)Hızlı ve acele  yememek

6)Fazla yemek ve israftan kaçınmak

7)Yemek bittikten sonra Elhamdülillah demek

8)Yemek bittikten sonra duada bulunmak

9)Yemekte sünnetleri uygulamak da yemek adapları arasındadır

11)Helalinden temiz yiyecekler yemek

12)Yemeği önünden yemek sünnettir

13)Yemeği sağ elle  yemek

14)Yemeğe tuz ile başlamak

15)Yemeğe oturmadan ellerini yıkayıp kurulama

16)Sofra duası okumak sünnettir

17)Sofrada yeşillik bulundurmak

18)Çok çiğnemek sünnettir

19)Yemeği diz çökerek yemek

20)Sofrada sirke bulundurmak

21)Su içerken kıbleye dönmek

22)Tabakta yemek bırakmamak

Yemek kültürümüze baktığımızda çok güzel kurallar ve alışkanlıklar görmekteyiz.Bunda İslam ahlak ve kültürünün özelliklerinin ağır basmaktadır. Sofra Türk İslam toplumu olarak bizler için kutsal sayılan öğelerdendir.Nimetlerimizi israftan kaçınmak ve şükürde bulunmak alışkanlılarımız arasındadır.Toplumsal yapımız her alanda olduğu gibi sofra kültürümüze de yansımaktadır.Hem sosyal ve görgü kuralları hem dini terbiye ve ahlak kuralları ile birleşen Türk sofra kültürü örnek bir değerdir.Sofra hem aileyi birleştiren hem de misafir ağırlamakta ki konumuyla birleştirici ve yapıcı özelliğini asırlardır korumuştur.Sofra adabımız ve kültürümüz atalarımızdan bize kalmış ve bizlerden de  gelecek nesillerimize de bırakacağımız  en güzel miraslardan biri olacaktır.