Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi kampüsü ve çevresinde öğrencilerin ve üniversite personelinin muhatap oldukları güvenlik sorunları bulunmakta, özellikle akşam saatlerinde kampüs alanını (spor alanlarını, yürüyüş alanlarını, fakülteleri, kütüphaneyi vb.) kullanan öğrenci ve öğretim elemanlarının endişeleri gün geçtikçe artmakta, ancak üniversite yönetimi bu sorunları çözmek için gereken önlemleri almamaktadır. Üniversite kampüsü içerisinde dört tarafı açık metruk bir bina bulunmakta, bu binanın özellikle akşam saatlerinde suç teşkil edebilecek ve kampüs içindeki kişilerin güvenliğini tehdit edebilecek amaçlarla kullanıldığı kulaktan kulağa yayılmaktadır. Kampüs içinde hem gündüz hem de gece saatlerinde, yaya olarak veya özel araçlarıyla öğrenci ya da personel olmayan kişiler vakit geçirmekte, bu kişilerin öğrencileri ve personeli rahatsız edecek davranışlar sergilediği yönünde duyumlar bulunmaktadır. Bunlardan dolayı özellikle akşam saatlerinde kampüste yürüyüş yapan, spor yapan, kütüphaneyi kullanan veya ders yapmak için kampüse gelen öğrenci ve personel endişe duymaktadır.

Sorunun kaynağı açık ve nettir: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi kampüsüne giriş-çıkışlar tamamıyla kontrolsüz şekilde yapılmaktadır. Kurumsal kimliği gelişmiş üniversitelerde gerek yaya gerek araç gerekse toplu taşıma girişlerinde kurum kimlik kontrolü yapılmakta, kurum kimliği bulunmayan kişilerin kampüse girişine izin verilmemektedir. Kurum mensubiyeti olmamakla birlikte kampüse girmek isteyen kişiler ise sundukları gerekçeler uygun görüldüğü ve belgelendiği takdirde kimlik ve iletişim bilgileri kayıt altına alınarak kampüse girebilmektedirler. Oysa Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi kampüs girişlerinde turnikeler, bariyerler ve güvenlik görevlileri bulunmasına rağmen yayalar, toplu taşıma yolcuları ve özel araçlar günün herhangi bir saatinde hiçbir kontrolden geçmeden, kimlik göstermek ya da kampüste bulunma gerekçesini ifade edip belgelemek zorunda kalmadan kampüse girebilmektedirler. Bu denetim eksikliğine ek olarak kampüs içerisinde kurum dışı kullanıma açık tesislerin bulunması ve toplu taşıma araçlarının güzergahlarının kampüse girip çıkacak şekilde ayarlanmış olması da sorunun diğer kaynakları olarak gösterilebilir.

Dolayısıyla çözüm önerilerimiz şu noktalarda özetlenebilir:

1.Kampüs girişlerinde yaya turnikeleri ve plaka tanıma sistemleri mutlaka çalışır durumda olmalı, turnikeler ve bariyerler süresiz olarak açık şekilde çalıştırılmamalıdır. Yayalar ve araçlar turnikeli ve bariyerli girişlere yönlendirilmeli, kimlik/plaka ibrazıyla giriş yapamayanlardan kimlik ve iletişim bilgileri alınarak üniversiteye giriş gerekçelerini belgelendirmeleri istenmeli ve sunulan gerekçe güvenlik görevlilerince doğrulandıktan sonra kampüse girişlerine izin verilmelidir. Sürecin olması gerektiği gibi işleyip işlemediği ise üniversite yönetimi tarafından denetlenmelidir.

2.Kampüs içerisinde yüzme havuzu, kütüphane, konferans salonu ya da hastane gibi tesislerin üniversiteye mensup olmayan kişiler tarafından da kullanılması doğaldır. Aynı şekilde kampüse dağıtıcı, kurye, aday öğrenci, öğrenci veya personel yakını ya da kurum temsilcileri gibi kampüs içindeki kişilerle ilgisi olan kişilerin girip çıkması da olağandır. Ancak tesislerin kullanılması ya da kampüsteki kişilerle görüşülmesi amacıyla kampüse girilmek istendiği taktirde giriş yapmak isteyenlerden belge talep edilmelidir. Bu nedenle, üniversite yönetimi

tarafından ilgili özel kuruluş, fakülte ve daire başkanlıklarıyla iletişime geçilip üniversite dışından gelip tesisleri kullanacak olan kişilere belge (resmi yazı, kimlik, karekod, randevu numarası vb.) temin edilmesi ve güvenlik birimiyle koordineli biçimde çalışılması istenebilir. Aynı şekilde kampüs içindeki kişilerle görüşecek misafirlerin de güvenlik görevlilerine ziyaretlerinin gerekçesini belgeleyecek fiş, fatura, öğrenci belgesi vb. evraklar ibraz etmesi istenebilir.

3.Kampüse girişlerde yapılacak olan kimlik kontrollerinin anlamlı hale gelebilmesi için toplu taşıma araçlarının güzergahları, kampüs içindeki duraklar ara durak değil son ve/veya ilk durak olacak şekilde yeniden tasarlanmalı, üniversite yönetimi bu düzenlemenin yapılabilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmeli ve talebini iletmelidir. Toplu taşıma bu şekilde yeniden tasarlanamadığı takdirde toplu taşıma araçları kampüse girmemeli, öğrenci ve personeli kampüs girişlerinden alıp kampüs içinde dağıtacak servis araçları üniversite yönetimi tarafından görevlendirilmelidir.

4.Kampüs içinde bulunan metruk binanın çevresi ışıklandırılıp yakınına güvenlik kulübesi koyulmalı, kampüsteki bina girişlerinde bulunan güvenlik kulübelerine/bölmelerine özellikle akşam saatlerinde yeterli sayıda güvenlik görevlisi görevlendirilmelidir. Bu durum “Yeterince personel olmadığı itirazıyla” karşılaşabilir. Ancak personel sayısını yeterli hale getirmek için eldeki çözümler yetersiz kalıyorsa alternatif çözüm yolları bulmak, gerekirse şehirdeki resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla iletişime geçerek onlarla beraber çözüm üretmek üniversite yönetiminin görevidir.

5.Üniversite yönetimi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi kampüsünün Türkiye’nin kurumsal kimliği gelişmiş diğer üniversitelerinin kampüsleri gibi, kamuya açık değil yalnızca üniversite ve bünyesindeki kurum ve kuruluşlarla ilgili kişilerin girebildiği özerk mekanlar olduğunu kabul etmelidir. Kampüs güvenliğini sağlarken bunun aksi bir varsayımla düşünmek ve eylemek, bir üniversite kampüsünde sağlanması beklenen en temel şartlardan birinin sağlanamamasına ve böylece öğrenci ve personelin aidiyetinin azalmasına neden olmaktadır. Kaldı ki kampüs içerisinde güvenliği sağlamak (yasada belirtilen istisna halleri dışında) üniversite yönetiminin uhdesindedir. Fakat yasal sorumluluğun da ötesinde hesaba katılması gereken, alınmayan önlemler yüzünden kişilerin yaşadığı ve yaşayacağı zararların vicdani sorumluluğudur.”