ZAMAN YÖNETİMİ

Merhabalar. Geçen yazımda “Korona Tatilini Avantaja Çevirmek” konusunu ele almış, gelecek yazımda ise “Zaman Yönetimi” konunu ele alacağımı ifade etmiştim. İnşallah Karaman Gündem Medya Grubunda belirli aralıklar ile yazmaya devam edeceğim.

“İki günü eşit olan zarardadır” Hadis-i Şerif’inde buyrulduğu gibi zamanı etkili kullanmalı ve her güne ayrı değer oluşturacak faaliyetlerde bulunmalıyız.

Maalesef özellikle gençler, zamanlarının çoğunu sosyal medyada, kafelerde, oyun salonlarında, evde bilgisayar başında geçirmektedir. Bu yanlışlar hem insanoğlunun hem de ülkemizin ilerlemesinde büyük sıkıntılara yol açtığı gibi, zamanın boşa geçtiği bir öğrenim hayatından sonra gençlerin iş bulmasında da ciddi sıkıntılara yol açmaktadır.

ZAMAN NE KADAR ÖNEMLİ?

Zaman yönetimi konusunda araştırmalar yaparken karşıma çıkan önemli ve beğendiğim bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bir yılın değerini; final sınavını geçememiş bir öğrenciye sor.

Bir ayın değerini; erken doğum yapmış bir anneye sor.

Bir haftanın değerini; haftalık bir gazetenin editörüne sor.

Bir saatin değerini; buluşmak için bekleyen aşıklara sor.

Bir dakikanın değerini; treni, otobüsü ya da uçağı kaçıran birine sor.

Bir saniyenin değerini; bir kazadan sağ çıkan birine sor.

Aslında bir saniye bile hayatımızda büyük önem arz etmektedir. ZAMANIMIZIN KIYMETİNİ BİLELİM.

Zamanımızı etkili ve verimli yönetmek için neler yapmalıyız?

ÖNCELİK SIRASI

Yapacağımız iş ne olursa olsun öncelik sırası yapmamız gereklidir. Örnek vermek gerekirse bir öğrencinin öncelikli planı okulunu zamanında bitirmek olmalı. Son sınıfa gelen öğrenciler gelecek kaygısı ile okul derslerinin bir kenara bırakarak çeşitli sınavlara hazırlanıyorlar. Hazırlanılan sınavlarda başarılı olduğumuzu varsayarsak bile eğer okulumuzu bitiremezsek tabiri caizse sınav sonucumuz bir işe yaramaz. İş hayatında da durum böyledir. Bir yönetici zamanının büyük çoğunluğunu önemsiz ve acil olmayan işlere ayırıyor ise, asıl yapması gereken acil ve önemli işleri öncelikli olarak yapmadığı için işinde doğal olarak başarısız olacaktır.

GÜNÜNÜZÜ VE HAFTANIZI PLANLAYIN

Günümüzü acil ve öncelikli yapmamız gereken işleri esas alarak planlayalım. Günlük yapacağımız planlar saatleri etkili kullanmamıza, haftalık yapacağımız planlar ise günleri verimli olarak kullanmamıza vesile olacaktır. En önemlisi planımızı kağıda dökelim. “Söz uçar, yazı kalır”.

HEDEFİNİ BELİRLE

Hedeflerimizin ne olduğu zamanımızı etkili ve verimli yönetmede çok önemlidir.  Hedeflerimiz bizi hayata bağlar. Hedefler bizi geleceğe götürür. “Hedefini bil, boşa kurşun sıkma”.

ZAMAN TUZAKLARI

Ayrı ele alınması gereken bir konu olan zaman tuzakları, adeta günümüzü emen bir vampir gibi. Örnek vermek gerekirse bunlar; gereksiz telefon görüşmeleri, sosyal medyada fazla zaman harcama, beklenmeyen misafirler, toplantılar ve yazışmalar, dağınıklık ve düzensizlik, kararsızlık ve erteleme, iletişim sorunu, stres, acelecilik, beklemek, unutkanlık vb. bir sürü kavramı sayabiliriz. Zamanımızı adeta bir vampir gibi tüketen bu hususlara dikkat edip zamanımızı tüketmesine izin vermemeliyiz.

Mimar Sinan’ın 99 yıllık hayatına neleri sığdırdığına bir göz atalım. 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser yapmıştır. Edirne'de yaptığı Selimiye Camisi Dünya Kültür Mirası listesindedir. Mimar Sinan o günün imkanları ve teknolojisiyle bütün bu eserleri 99 yıllık hayatına sığdırmıştır.

PEKİ BİZ ÖMRÜMÜZE NELER SIĞDIRABİLİRİZ?

Sevdiğim bir söz ile yazımı sonlandırmak istiyorum.

“Her şey zamanla telafi edilir de, geçip giden zaman, hiçbir şey ile telafi edilemez” Goethe