Son birkaç yılı düşündüğünüzde sosyal medyada en çok paylaşılan ve bundan pirim elde edilen konu sizce ne? Başarı kapitalist dünya düzeninde her zaman kaşınan ve nemalanılan bir konu olmuştur. Başarıyı etkileyen ve başarının etkilendiği birçok kavram vardır. Bunlardan en önemlisi motivasyondur.

                Motivasyon başarıyı etkileyen bir numaralı etmendir ve hayati önem taşır. Motivasyon iki çeşitten oluşmaktadır. Bunlardan birisi içsel birisi de dışsal motivasyondur. İçsel motivasyon bireyin içerisinde bulunduğu durağanlıktan veya zor durumdan kurtulmak için kullandığı içsel bir güçtür. Kişiyi canlı tutar ve üstesinden geleceği konu karşısında onu besleyerek zorluklar üstesinden gelmesinde destek olur. Dışsal motivasyon ise tam ters kişinin çevresindeki nesne ve/veya kişilerden destek alması ve bu destekle başarması gereken konu karşısına çıkmasıdır. Fakat psikolojinin bireyde istediği motivasyon türü içsel motivasyondur. Çünkü bu motivasyon türü diğerine göre daha kalıcı ve sağlıklıdır.

Gelgelelim günümüz sosyal medyası ve diğer iletişim kanalları dışsal motivasyon görevini görmekte ve bu durumun ekmeğini yemektedirler. Bu durum da Instagram ve tik tok gibi sosyal medya uygulamaları üzerinden pazarlanmaktadır. Çoğumuz fark etmişizdir ki genelde reelse videosu şeklinde karşımıza çıkan bu içerikler ne gün, ne durumda ve günün hangi saati karşımıza çıkarsa çıksın aynı biçimdedir. Etkileyici bir video üzerine eklenmiş yine etkileyici bir müzik ve/veya ses ile insanlara sunulmaktadır. Bu kulağa ve göze hoş gelen içerikler bizlere bizlerin üzerinde fark etmeden olumsuz etki yaratmakta. Nasıl mı?

Motivasyon videoları durup dururken karşımıza çıkar. İlk başta sadece sesinden ve videosundan etkilenir ve izleriz. Yani normal bir karşılaşmadır aslında. Ardından normal hayat şartları içerisinde yaşadığımız bir olumsuz olay mesela, bir öğrencinin çok çalıştığı bir sınavdan düşük alması, yaşanır ve kişi mutsuz olur. Bir süre bu mutsuzlukla yaşar ve tekrar yoksunluğu u hissettiği o içeriklere döner çünkü o içerikler kişiyi yenilmez, sırtı yere gelmez, dünyanın en haklı insanı yapar. Kişi bu içeriklerden sonra kendisini çok motive hisseder ve bir hışımla sorun yaşadığı normal hayata döner. Fakat işler orada istediği gibi gitmez. O içerikleri izlerken ki kendisi ile normal yaşamındaki kendisi bir değildir. Sosyal medyada motivasyonel içeriklere bakan kişi güçlü, başarılı ve yenilmezken gerçek hayattaki kişi normal güçlükte, bazen başarılı bazen başarısız ve çoğu zaman yenilme ihtimali olan birisidir. Burada bahsedilen içerikler bireye sahte bir destek (dışsal motivasyon) sağlar ve kısa süreliğine yenilmezlik iksiri sunar. Yalnız bu iksirin yanılsaması çok uzun sürmez ve böylece bireyi kendisine bağımlı hale getirir.

Fakat en temelde bireyler yaşamın zorluklar bütünü olduğunu, her an hüzün, keder ve sıkıntının onları bulacağı gibi mutluluk, neşe ve iyiliğin de var olduğunu bilmeleri, düştüklerinde hemen kalkamayacaklarını, hayatta sorun diye bir şeyin de var olduğunu ve bazı sorunların varlığını kabul edip bir müddet ona maruz kalmak zorunda oldukları ve aynı zamanda sorunlarının belirli bir müddet sonra yine bireyin uğraş vermesiyle ortadan kalkacağını bilmeleri gerekmektedir.