İnsan neslinin toplumsal yaşama adım attığı ve toplum olma bilincine ulaştığı tarihin ilk devirlerinden günümüze kadar geçen zaman diliminde devamlı
güncelliğini koruyan çok önemli iki sosyolojik kavram vardır:
Şehirler mi insanları yönlendirir, yoksa insanlar mı şehirlere yön verir?
ehir ve tarih, şehir ve insan, şehir ve kültür birbirini tamamlayan ikiz kelimelerdir. Şehirden bahsetmek, insandan konuşmaktır. İnsandan konuşmak, kültürden ve medeniyetten bahsetmektir.
Şehirler vardır; Camiler, mescidler, medreseler, imaretler, hanlar, hamamlar, kütüphaneler, sebiller, çeşmelerle dopdolu kültür ve medeniyet yataklarıdır.
Şehirler vardır; Bilginler, alimler, şairler, arifler, san’atkârlar yatağıdır.
Şehirler vardır; Bunların hepsini birden içinde barındırır. Camileri, mescidleri medreseleri, imaretleri, hanları, hamamları, kütüphaneleri, sebilleri, çeşmeleriyle dolu olduğu kadar, Bilginleri, alimleri, şairleri, arifleri, sanatkârlarıyla da ünlüdür ama, yalnızdır, sahipsizdir, çaresizdir, bakımsızdır, metruktur. Asırlara, yüzyıllara hükmetmektedir ama ne yazık ki kendi kûuşe-i uzletine çekilmiş üzerinde yaşadığı insanların duyarsızlığı, hayırsızlığı, adam sendeciliği ,boş vermişliği yüzünden küskündür ,üzgündür, dargındır. Sorunları vardır, dertleri vardır yumak yumak. Çözülmeyi bekleyen problemleri vardır. Oysa çok fazla bir şey istemez insanından. Birazcık ilgi.. Azıcık anlayış…Horlanmama, hor kullanılmamak istemektedir kucağında yatırdığı hemşehrilerinden. Biraz da yatırım tabii.
Karaman ne yazık ki bu üçüncü grup şehirlerin içinde yer almaktadır. Sevgiye, saygıya, ilgiye, alakaya, bakıma, estetiğe, imara, yatırıma muhtaç Karaman; bağrında taşıdığı insanlardan bir güler yüz beklemektedir. Bir kadirşinaslık beklemektedir büyütüp yetiştirdiği aydınından, vekilinden, başkanından, bakanından.
Bu girizgahı yapmamızın sebebi oldur ki; Son günlerde Karaman’da tatlı bir hülyadan bahsedilmeye başlandı sosyal medyada. Karaman’a bir havaalanı yaptırılması. Aslında bu tatlı hülya yeni ortaya çıkmış bir değildir.Yetmiş yıllık bir rüyadır bu. Bilenler bilir ama bilmeyen genç nesle de biz aktaralım dedik.
1940 lı yılların başları. Yaşadığı bu şehre karşı kendisini sorumlu hisseden bazı kişilerin (- ki ölenlere rahmet, geride kalan varsa uzun ömürler niyaz ediyorum-) uzun uğraşıları ve olağanüstü çabaları sonucunda Karaman’da kurulacak havaalanı için kullanılmak üzere kamulaştırılacak yerle ilgili bir Bakanlar Kurulu kararı çıkartılır.
Cumhur Başkanı İsmet İnönü’nün imzasıyla Başbakanlık Muamelat Umum Müdürlüğü kararlar Müdürlüğünün 3/8158 sayısıyla yayınlanan 28.10.1948 tarihli bu kararname aynen şöyledir:
“ Karaman ilçesinde uçak alanı için lüzumlu olan sahipleri ile miktarı ilişik cetvelde yazılı bulunan gayrimenkullerin kamulaştırılması, Milli Savunma Bakanlığının 6/ 10/1948 tarihli ve 4099/10030 sayılı yazısı üzerine 3887 sayılı kanunun birinci maddesine göre,Bakanlar Kurulunca 28/10/1948 tarihinde kararlaştırılmıştır.”
CUMHURBAŞKANI
İSMET İNÖNÜ
İMZA
Başbakanlık Arşiv Genel Müdürlüğü Cumhuriyet Arşivinde bulunan ilişikteki belgeden anlaşıldığına göre: ”Karaman’da uçak alanı yapılacak saha içindeki arazi vergi değerleriyle tahrir ve parsel numaralarını gösteren çizelgede, tam kırk adet parselin numaraları, tahrir numaraları ve vergiye tabi kıymetleri de satır satır yazılmıştır.
Görülüyor ki; Karaman'a hava alanı yaptırılması ile ilgili çalışmalar 1940 yıllarında başlamıştır. Ne var ki aradan 70 yıl geçmesine rağmen hala bir sonuç alınamamıştır.
Gerek tarihi, gerekse sosyal ve ekonomik kriterler itibariyle Karaman’la kıyas edilemeyecek pek çok şehirde hava alanı olmasına karşın,Türkiye'nin çok önemli bir tarım ve sanayi şehri olan, ihracatta ilk sıralarda yer alan, tarım ve sanayileşmede önder, ekonomik büyümede on büyük şehir arasında yer alan Karaman’da bir havaalanının olmaması gerçekten düşündürücüdür. Karaman halâ öksüz, halâ yetim, halâ sahipsiz, halâ yatırımlara muhtaç.
Bir himmet bekliyor Karaman sizden.
Umuyoruz ki, Karaman'ın öz evladı Lütfi Elvan bakanımız Karaman'a bu himmeti, bu hizmeti çok görmez.