Tarıma dayalı ekonominin olmazsa olmaz yapı taşlarından hayvancılığın geliştirilmesi ve üreticilerin desteklenmesi adına Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen projeler hakkında üreticilerin bilgilendirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar sürüyor.

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün öncülüğünde yürütülen çalışmalar, ilçe müdürlüklerinde de aralıksız bir şekilde sürüyor. Bilgilendirme çalışmaları kapsamında il ve ilçe müdürlükleri Karaman’ın her köşesindeki üreticilere ulaşıp, hayata geçirilen projeler ilgili bilgi veriyor, desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin izleyecekleri yol ve dikkat etmesi hususlar hakkında rehberlik ediyor.

Bilgilendirme çalışmaları çerçevesinde merkezde olduğu gibi Başyayla ilçesinde de üreticiler bilgilendiriliyor. Çalışmalar çerçevesinde Başyayla İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selman Cambolat, kurum personeliyle birlikte üreticileri ziyaret ederek “Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek” projesi ve süt hijyeni konularında bilgilendirme çalışması gerçekleştirdi.

Üreticilerle projenin sunduğu desteklerle birlikte nasıl başvuru yapılacağı hakkında bilgilendirme yapan Cambolat, süt üretiminde hijyenin de önemine dikkat çekti.

ÜRETİCİLERİN MALİ YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Başvuruların başladığı proje kapsamında, Hayvancılık Genel Müdürlüğü koordinasyonu ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) ait gebe büyükbaş hayvanlar uygun maliyetle üreticilere verilecek.

Üreticiler, Ziraat Bankası aracılığıyla sübvansiyonlu kredi kullanabilecek. Kredi, ilk iki yıla kadar geri ödemesiz olacak ve ardından 3 veya 5 yıl vadeli olarak geri ödenebilecek. Ayrıca, hayvanların bir yıl boyunca aylık hayvan başına 1500 TL bakım ve besleme gideri karşılanacak. Toplamda yıllık 270 bin liraya varacak bu destekle üreticilerin mali yükü hafifletilecek.

Projeyle birlikte üreticilere TARSİM tarafından bir yıl süreyle sigorta imkânı sağlanacak ve sigorta bedeli de devlet tarafından ödenecek. Böylece hayvan yetiştiricileri olası risklere karşı güvence altına alınacak.

Özellikle gençlerin ve kadınların tarım sektöründe daha fazla yer almasını teşvik etmeyi amaçlayan proje kapsamında, veteriner hekim, ziraat mühendisi ve gıda mühendisi gibi meslek gruplarından gelen başvurularda verilen hayvan sayısı 15’ten 30’a çıkarılacak. Bu adımla, tarım ve hayvancılık alanında eğitim almış gençlerin kendiişlerini kurmalarına destek olunacak.

Deprem bölgesindeki üreticilere öncelik verilecek olan proje ile, yerli üretim artırılarak hayvancılık sektöründe sürdürülebilir büyüme hedeflenmektedir. Bakanlık olarak, bu desteklerle kırsalda ekonomik kalkınmanın hızlandırılması ve yerli üretimin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.