Değerli okurlar merhabalar. Bu hafta ki köşe yazımda çok değer verdiğim bölüm başkanım, kıymetli hocam Prof. Dr. Sayın Serkan Ada ile keyifli ve faydalı olacağını düşündüğüm bir röportaj gerçekleştirdik..
Bize kendinizden bahseder misiniz? Prof. Dr. Serkan ADA kimdir? Nasıl bir öğrenim hayatı olmuştur?
1981 İzmir doğumluyum. Üniversiteye kadar olan eğitimimi İzmir’de tamamladım. Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden 2003 yılında mezun oldum. Aynı yıl Yükseköğretim Kurulu’nun Amerika Birleşik Devletleri’nde lisansüstü eğitim imkanı sağlayan bursluluk sınavını kazanarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne Araştırma Görevlisi olarak atandım. Bir süre yabancı dil çalışmaları ve lisansüstü eğitim başvuruları yaptıktan sonra, 2005 yılında New York Eyalet Üniversitesi – Oswego’da İşletme alanında yüksek lisans eğitimine başladım. 2007 yılında yüksek lisanstan mezun olarak, New York Eyalet Üniversitesi – Buffalo’da Doktora çalışmalarına başladım. 2011 yılında Doktora’yı tamamlayarak Türkiye’ye dönüş yaptım ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başladım.
2018 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri alanında çalışmalar yürütmek ve programlar açmak üzere Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’ne geldim. Üniversitemizde Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı ve Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olarak görev yapıyorum. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan eşim ve iki çocuğum ile birlikte Karaman’da yaşıyorum.
2- Neden Akademisyenlik? Bu mesleği tercih etmenizdeki faktörlerden bahseder misiniz?
Ben akademisyenliği bir meslek olarak değil de bir yaşam biçimi olarak görüyorum. Akademisyen olmak için öncelikle araştırmacı bir kimliğe sahip olmanız ve meraklı olmanız gerekiyor. Araştırma yapmaya ilgi duyan ve seven, okumaktan, yeni fikir geliştirmekten ve bilgi üretmekten, bilimsel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip etmekten hoşlanan herkes gibi ben de akademisyen olmayı tercih ettim. Akademisyen olmanın en güzel yanı sürekli gençlerle bir arada olmak, onlara bir şeyler aktarabilmek ve bunu sağlayabilmek için de sürekli olarak yenilikleri takip etmek olduğunu düşünüyorum.
3- Akademisyen olmak isteyen gençlere neler tavsiye edersiniz?
Akademisyen olmak isteyen gençlere az önce ifade ettiklerimin dışında en önemli tavsiyem yabancı dil konusunda çalışmalar yapmaları ve bu anlamda her türlü imkanı değerlendirmeleridir. Yabancı dilin bu denli önemli olmasının sebebi, akademisyenlerin çalıkları alanda dünyadaki gelişmeleri, yenilikleri ve bilimsel çalışmaları yakından takip etme gerekliliğindendir. Ülke veya dünya için özgün ve yeni fikirler ve bilgiler üretmek isteyen her akademisyen dünyayı yakından izlemelidir. Bunu yapabilmek için de İngilizce başta olmak üzere yabancı dil hakimiyeti büyük önem arz etmektedir.
Karaman’da bu anlamda alternatifler çoğalmaya, yabancı dil kurslarının sayısı giderek artmaya başladı. Ayrıca Üniversitemizde eğitimine devam eden öğrenciler için de yurtdışı imkanları mevcut. Mezun olmadan önce genç arkadaşlarımızın yabancı dillerini geliştirmeleri için her türlü imkanı değerlendirmeleri akademisyenlik için kendilerine bir avantaj sağlayacaktır. Akademisyen olmak isteyen gençler için diğer önemli unsurlar da ALES puanı ve not ortalamasıdır. Bu iki unsur konusunda gençlerin planlama yapmaları ve son ana bırakmamaları önem taşımaktadır. Ayrıca akademisyenlik hayali olan gençlerin uzmanlaşmak istedikleri alandaki öğretim üyeleriyle iletişim halinde olmalarını, akademisyenlerin tecrübelerinden faydalanarak onların rehberliğine ihtiyaçları olduklarını da hatırlatmak gerekiyor.
4- Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı olarak, bize Yönetim Bilişim Sistemleri alanından biraz bahseder misiniz?
Yönetim Bilişim Sistemleri, işletme bilimi ve bilgisayar bilimleri alanlarının entegrasyonu ile dizayn edilmiş bir alandır. Bilişim sistemlerinin işletmelerdeki ve diğer örgütlerdeki verimliliği sağlayacak şekilde geliştirilmesi ve kullanılması konusunda uzman kişilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Yönetim ve bilişimin hayatın her alanında yer aldığı göz önünde bulundurulduğunda, Yönetim Bilişim Sistemlerinin çok geniş bir uygulama alanı olduğu görülmektedir. Bundan dolayı, son yıllarda Yönetim Bilişim Sistemleri ile ilgili eğitim almış kişilere olan talep de artış eğilimindedir. Türkiye’deki yükseköğretim sistemine bakıldığında İşletme alanında ve Bilgisayar Bilimleri alanında eğitim alan ve mezun olan çok sayıda öğrenci bulunmaktadır. Bu alanlarda uzmanlaşmış kişilerin güncel problemlere bakış açıları tek taraflı olmaktadır. Bir taraf problemlere sadece yönetsel ve davranışsal açıdan bakarken, diğer taraf problemlere sadece teknik açıdan bakmaktadır. Ancak, günümüzde hayatın her alanında ve örgütlerde problemlere her iki açıdan bakabilen ve çözümler geliştirebilen kişilere ve yöneticilere ihtiyaç duyulmaktadır. Özetlemek gerekirse yönetim odaklı bilişim uzmanlarına ve bilişim odaklı yönetim uzmanlarına ihtiyaç duyulması bu alandaki programların açılmasının en önemli nedenleri arasındadır. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarını faaliyete geçirerek az önce ifade ettiğim amaçlara hizmet etmeyi amaçladık.
5- Bugünlerde ilana çıkan Yönetim Bilişim Sistemleri Tezsiz Yüksek Lisans programından ve öneminden biraz bahseder misiniz? Program kazanımları nelerdir?
Yönetim Bilişim Sistemleri Tezsiz Yüksek Lisans Programımız, Sosyal Bilimler Enstitüsü kapsamında bir programdır. Programımıza kayıt olan öğrenciler, işletmecilik alanı ile ilgili derslerin yanında bilişim alanında da dersler alarak kendilerini her iki alanda da geliştirme imkanına sahip olacaklardır. Programımızın adında ‘bilişim’ kelimesinin geçmesi bazı adayların gözünü korkutabiliyor ve zorlanacakları bir program olduğu algısını oluşturabiliyor. Böyle bir durum yok elbette… Dört yıllık herhangi bir lisans programından mezun olan adaylar programımıza başvurabileceği için programın içeriğini de buna göre oluşturduk. Programımıza katılan adaylar bir yandan Yönetim Bilişim Sistemleri alanındaki güncel teknolojiler, gelişmeler ve trendler ile ilgili bilgi sahibi olurken, diğer yandan da yüksek lisans derecesine sahip olma imkanına sahip olacaklar.
6- Yönetim Bilişim Sistemleri Tezsiz Yüksek Lisans programına başvurmayı düşünlere neler söylemek istersiniz?
Günümüzde bilişimin dahil ve hakim olmadığı hiçbir alan kalmadığı için, adaylar hangi alandan gelirlerse gelsinler kendilerinden bir şey bulabileceklerini ve kendilerini geliştirme imkanına sahip olabileceklerini düşünüyorum. Programımıza katılmak isteyen adaylara şunu belirtmeliyim ki ALES, yabancı dil ve sınav şartı bulunmamaktadır. İsteyen adaylar için kontenjan dahilinde Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı kapsamındaki tezli yüksek lisans programına yatay geçiş imkanı da bulunmaktadır. Başvurular 17 Ocak’a kadar devam ediyor ve programımıza ilgi duyan adaylar basvuru.kmu.edu.tr adresinden online olarak başvuruda bulunabilecekler.
7- Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Ben teşekkür ederim. Son olarak şunu da ifade edeyim… İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde sosyal ve kültürel yaşam, iş yaşamı ve eğitim vb. başta olmak üzere her şey değişti, değişmeye de devam edecek gibi görünüyor. Bu yeni dünya düzeninde sadece eğitim alanında değil, tüm alanlarda ve sektörlerde uzaktan ve esnek çalışmada, iletişimde ve işlerin devamlılığını sağlamada bilişimin ve teknolojinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Bilişim ile ilgilenmek artık bir hobi veya ilgi meselesi değil, bir zorunluk haline geldi. Kendini bu alanda geliştirmek isteyen herkesi Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı kapsamındaki lisansüstü programlarda görmekten memnuniyet duyacağımızı ifade etmek istiyorum.
İzzet DEDEOĞLU
www.izzetdedeoglu.com İnstagram/izzetdedeogluofficiall Twitter/izzetdedeoglu