YEREL

TAŞELİ’NDE GÜZEL ŞEYLER OLUYOR

Taşeli’nde kültür adına atılan güzel adımlara geçmeden önce kültürün oluşumu, önemi üzerine bir vurgu yapmak gerekirse kültürün oluşumu tıpkı kıraç topraklarımızda kök salan ağaca benzer. Ağacın taşa tutunması, taşa kök salması, dal budağa sarması yıllar yıllar alır. Taşa sığınıp kök salan dala budağa saran bir ağaç yüz yıllara kafa tutar. Kökünü taştan ne rüzgâr ayırabilir ne de oduncu.

Taşeli kültürü bu örneklerle dolu. Öyküsü hüzün “Anamur Yolları”, “ Silifke’nin Yoğurdu” “ Karacoğlan türküleri…Ne yazık ki bunlar öksüz kaldı. Üzerine bir yenisini koyamadık.

Bir kilime baktığımızda kilimin rengini görürüz. Desen desen motifleri görürüz. Kilimin rengine, motifine hayran kalırız. Kilimdeki düğümleri göremeyiz. Oysa kilimin 1 cm²’de 36 düğüm, 1 m² ‘sinde 100.000 düğüm vardır.

Kilimde bir düğüm eksikliği kilimin bütünlüğünü bozduğu gibi bir düğümden de kilim olmuyor. O nedenle “Taşeli Kültürü” bir bölge yöneticisin omuzuna yükleyemeyecek kadar ağır, bir belde yöneticisinin öbür belde yönetiminde gerçekleşen kültürel faaliyetlere duyarsız kalması Nasrettin Hoca hesabı kendi bindiği dalı kesmeye benzer. Bireylerin kendi kişisel çabalarını kültürün diğer bileşenleri ile birleştirmesi de havanda su dövmeye benzer.

Anamur’un yetiştirdiği bir Abdul Kadir Bulut, Anamur’u sanatta Türkiye sınırının dışına taşımıştır. Yurt genelinde Tanınmış şair yazar, bilim adamları adına kemdi beldesinde sanatsal yarışmalar düzenlenir, bütün basına konu olur. Beldesi tanınan bilinen, uğranan yer olur. Abdül Kadir Bulut adına bugüne kadar ulusal bazlı bir yarışma düzenlenmesi manevi hazinemize sahip çıkamadığımızı gösterir. Okullarda adına bir yarışmanın düzenlenmemesi, çıkacak yeni Abdül Kadirlere engel olmak değil de nedir?. İsimleri her belde için sayabiliriz. Örneğin Ermenek’in yetiştirdiği Hisar Dergisi kurucusu, aruzun son temsilcisi Mehmet Çınarlı, Ermenek’le özleşmiş Adil Ceylan…

Ulusal çapta tanınmış bestekârlarımızın bunların eserlerinden bir beste yapmaması da bir eksiklik. Kendi sığlarında yüzenler okyanuslara açılamaz.)

Bu alanda Kazancılı Ali Ünlü’nün anonimleşmeye yüz tutmuş i Aşık Ozan İhraki’nin ( Ali Ağa) Mehmet Ağa 8İhraki “Batırma” şiirini besteleyip TRT arşivine ekletmesi, bir Sarıvelilerli Ahmet Tufan Şentürk’ün “Ermenek”         şiirini bestelemesi son derece önemlidir. Bu örneklerini diğer bestekârlarımızda da görsek kilimimiz desen desen dokunacaktır.

Gelelim Taşeli’nde olan güzel şeylere:

9 Şubat’a 2. Elemeleri yapılan sponsorluğunu Kazancı İnşaat’ın üstlendiği, yapımcı FBR Yapım Fatih Bedir “ Bizim Star” ses yarışmasına 1.200 kişi katılmıştır. Her ne kadar yarışmada bir birinci çıkacak olsa da “1.200 kişi sesini duyurmuştur. Bunlardan en az 200’ü kalıcı hale gelecek kültür elçimiz olacaktır. Bu nedenle Program yapımcısı Fatih Bedir’e Kazancı İnşaat’a, ev sahipliği yapan Kepez Belediyesi’ne, Kanal V’ye teşekkürlerimizi iletiriz.

Bizim Star” ses yarışmasının I.ve II Haftası birincisi Kubat Ünlü’ye Anamur Belediye Başkanı durmuş Deniz tanıtım desteği vermiş, kendisine Anamur Beldesi’nde düzenlenecek her türlü etkinlikte yer verme sözü vermiştir. Durmuş Deniz “Bizim Karacaoğlan” oyuncularına her türlü desteği vermiştir. Paraşütçüler Derneği’nin her türlü etkinliklerinde ulaşım desteği vermiştir. Ayrıca Anamur’da ilk defa Türkmen Müzesi” projesi, gerçekleştirmiş, projenin son aşamasına gelmiştir. Durmuş Deniz’in sanata verdiği önemi ve hizmetleri kutlamak gerekir.

Anamur Halk Eğitim Merkezi, Ali Koyu eğitmenliğinde saz kursu açmış orada yetişecek yüzlerce, binlerce sanatçının önünü açmıştır. Benzer çalışma Bozyazı Halk Eğitim Merkezi tarafından Ali Ünlü Eğitmenliği ile yürütülmektedir.

Sarıveliler Belediyesi’nin açtığı Müze bir belde müzesinin kapasitesinin çok çok üstünde içerik ve yatırıma sahiptir. Oluşturduğu folklor ekibi kültürel etkinliklerin sık sık düzenlemesi bölgede örnek alınacak boyuttadır.

Kazancı Belediyesi’nin unutulmaya yüz tutmuş “ Deve Oyunu”nu hayata geçirmesi, tescilletmesi, Kazancı’yı tescilli ilk kültür ürününe kavuşturması…

Sonuçta belde yöneticilerimiz kendi belde yönetimleri ile işbirliği yaparsa kültürümüz kazanacak. Bölgemiz kazanacak. kendi kültür hazinelerimizin farkına varmak en iyi kullanmak birinci görevimiz olmalı. 

Kültürel zenginliklerimizi hiçe sayarak yasak savmaca senede içerikten yoksun bir festival düzenlemek kendi kendimizi avutmaktan bir adım öte gitmez. Dört mevsim yılın her ayı gerçekleştirecek kültürel hazineye sahip olduğumuz bilincini taşımalıyız.

Taşeli  Edebiyat Dergisi- Bölgenin sesi, eli, kulağı.

İbrahim ŞAHİN