İş Hayatında Kullanılan Hitap Şekilleri
İş hayatı sosyal yaşantımızın büyük kısmını kapsar. İş yerinde iş yöntem ve kurallarının yanında iletişim yönünden baktığımızda düzen sağlayan diğer kurallarda mevcuttur. Bunlar genel yaşantımızda uyduğumuz görgü ve nezaket kuralları, iletişim (hitap) şekilleri, ast üst ilişkilerin, düzenleyen kurallar vb. kurallar hayatımızı şekillenmektedir. İş yaşantısında bir çok kişi ile karşılaşma ve aynı zamanda yeni kişilerle tanışma durumumuz devam eden bir döngüdür. İş hayatında hitap şekillerimizi etkileyen faktörler vardır. Alt –üst ilişkileri(Müdür-Yönetici vb) aynı seviyede çalıştığımız mesai arkadaşlarımız bizden ast durumda çalışanlar gibi işletişim halinde olduğumuz gruplar vardır. Her gün karşılaştığımız kişilerin yanı sıra iş bağlantıları nedeni ile arada karşılaştığımız kişilerde vardır. Bu alanda iletişimde kullanacağımız belirli hitap şekillerine ihtiyacımız vardır.
1-İş yerlerinde birilerine hitap ederken bey ve hanım hitapları yaygın kullanılmaktadır. İsmini bilmediğimiz birileri ile muhatap olacaksak hanımefendi veya beyefendi hitapları kullanılmaktadır.
2-Resmi hitaplar kullanılırken başına Sayın hitabı eklemek uygun olacaktır
3-İş yerinde telefon ile konuşma esnasında da hitap şekilleri önemlidir. Alo kelimesi yerine Efendim Buyurun hitapları kullanılmaktadır. Ayrıca telefon konuşmaları esnasında bulunduğunuz zaman dilimine uygun olarak’’ İyi günler ‘’ iyi akşamlar ‘’gibi hitap şekilleri ile kullanmak yerinde olacaktı
Resmi Yazışmalarda Kullanılan Hitap Şekilleri
Yazışma kullanılan ( mektup ve e posta ) gibi iletişim şekilleri çok sık kullanılmaktadır. Resmi kurum ve kuruluşlar, yöneticiler, iş arkadaşları, müşteri grupları ile yazışarak haberleşme sağlanmaktadır. Yoğun çalışma temposu esnasında işlerimizi halletmek için etkili bir şekilde giriş yaparak bir an önce işlerimizi halletmek ve karşımızda ki kişiyi meşgul etmemek adına uygun olacaktır. Yapacağımız yazışma da dikkat edilmesi gereken hususlar; ticari bir işlem esnasında resmi hitaplar kullanılmalıdır. İş arkadaşları arasında bir etkinlik duyurusu yapılacaksa örneğin sosyal bir etkinlik, yemek daveti gibi konular bildirilecekse arkadaşlara uygun hitap seçilerek yazılması iş ortamının aile olarak sıkı bağlara sahip olduğu izlenimini bırakacaktır
Hitap tarzımızı belirlerken göz önünde tutulacak bir hususta yazışmanın ilk kısmıdır. Bu kısım mesajın tonunu ayarlar. Kullandığımız hitap ayrıca karşımızda ki kişi ile alakalı ne kadar bilgi sahibi olduğumuzu da belirlemektedir. Kişinin ismi, yaşı, cinsiyeti, mesleği hitap şeklini etkiler. Örneğin karşımızda ki kişinin mesleği doktorluksa Sayın Dr. gibi bir hitapla mesajımıza başlayabiliriz.
Görüldüğü üzere hitap şekilleri kullandığımız iletişimin her alanını oldukça etkileyen bir faktördür. Hitap şekli iletişimimizin kalitesini, verimliliğini ve amacımıza ulaşmamızı kolaylaştıran bir anahtar konumundadır. Bir kapıyı açmak için uygun anahtar nasıl önemli ise iyi bir başlangıç ve iyi bir sonuç almak için de uygun hitap kullanımının önemi göz önünde bulundurularak unutulmamalıdır.