Ramazan ayının ortasındayız. Üç aylarla birlikte başlayan tatlı telaşlı günlerin yavaş yavaş son dönemine giriyoruz. Hemen her evde oruç mevsiminin kendine mahsus renkleri ve telaşesi var. Bu heyecan yakında yerini başka bir heyecana bırakacak. Zira bayrama sayılı günler kaldı. İftar, sahur, teravih, pide sırası, tahinli kuyruğu derken o mutluluk ve neşe dolu zamanlara tekrar ereceğiz inşallah. Mevla hepimizi yâr ile bayram edeceğimiz hakiki bayramlara da eriştirsin.
Ramazanın olağan seyrinde akıp gittiği bugünlerde kentin gündeminde “su” var. Hepimiz için hayati derecede mühim olan bu sıvı, kıtlığı değil farklı bir özelliğiyle konuşuluyor bu sefer. Gazeteler, köşe yazarları, kurumlar, partiler buna dair haberler yayınlıyor, açıklamalar yapıyor. Kabul etmek gerekir ki bu güzide şehrin, hepsi birbirinden önemli ve esaslı sorunları var. Mesela yüksek boşanma oranları da en az su kadar mühim ve ciddi bir mesele. Hatta geleceğimizi tehdit eden büyük bir tehlike. Çarşıda ve şehrin belirli alanlarında dakikalarca dolaştıktan sonra araç park edecek bir yer bulamamak da her geçen gün büyüyen bir sorun.
Karaman, bir taraftan su tartışmaları içinde ramazanı geçirirken diğer taraftan da dil bayramına hazırlanıyor. En başta ifade edelim ki bu konuda şehir tarihinde “ilk” denebilecek güzel gelişmeler yaşanıyor. Bu meselede özellikle iki ismi anmak ve kendilerine teşekkür etek lazım. Uzun zamandır Başkent’te önemli görevlerde bulunan Vekilimiz Sayın Osman Sağlam ile göreve başladığı günden beri bu konuya önem veren Valimiz Sayın Mehmet Fatih Çiçekli. Kalabalık bir heyetle Ankara’ya çıkarma yapan devlet erkânımız, Ankara’da bir dizi ziyaret ve toplantı gerçekleştirdi. En dikkat çekici ziyaretse TRT’ye yapılandı. Geçenlerde ödül töreni vesilesiyle ilimize gelen TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ile gerçekleşen görüşmede de somut adımlar atıldı.
Yapılan görüşmeler sonunda ülkemizde doğru, etkili ve güzel Türkçenin merkezi olarak bilinen TRT ile bir protokol imzalandı. Bir süre önce TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’yla varılan mutabakat, 12 Mart Çarşamba günü ete kemiğe büründü. İmzalanan protokolle Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri’nin TRT ile iş birliği içinde kutlanması kararı alındı. Bu tarihî gelişmeye Vekilimiz Sayın Osman Sağlam da büyük destek verdi. Yoğun programına rağmen imza töreninde hazır bulundu. Artık Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri, TRT’nin medya gücüyle desteklenecek. Bu büyük gücün sahip olduğu kadro, birikim ve tecrübenin Karaman’a çok şey katacağı muhakkak. Böylece yapılan tören ve programlar, yayımlanan kitaplar, düzenlenen yarışmalar sadece ulusal çapta değil uluslararası alanda da yankı bulacak.
İçinde bulunduğumuz yıl, Karamanoğlu Mehmet Bey’in dil şuuru ve hassasiyetinin ifadesi olan meşhur fermanını ilan edişinin 748. seneidevriyesi. Kuşkusuz, yıl kapsamında atılan her adım, düşünülen, planlanan her şey çok değerlidir. Fakat asıl önemli olan 2027 yılıdır. Karaman, fermanın ilan edilişinin 750. yıldönümü olan seneyi hedef olarak belirlemeli ve hazırlıklarını buna göre yapmalıdır. Bu bağlamda yapılması gereken, bu anlamlı tarihi Kültür ve Turizm Bakanlığının kutlama programları arasına aldırmaktır. UNESCO, TÜRKSOY, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu gibi kurumlarla görüşmeler yapılmalı, paydaşlarla birlikte ulusal ve uluslararası çapta sonuç getirecek programlar tertip edilmelidir.
Zamanın kahramanı Mehmet Bey’in asırlar önce ortaya koyduğu irade, milyonlarca kişiyi ana dili etrafında düşünmeye ve hareket etmeye davet eden bir uyanış, diriliş manifestosudur. Türkçeyi çağın baskın dillerinin hegemonyasından kurtararak diri ve etkin tutma çabasıdır. Başkaca söylersek bir dile ve onun konuşuru olan millete hayat verme mücadelesidir. Bu çağrıya kulak veren Yunus Emre, Âşık Paşa, Kadı Burhanettin gibi isimlerle Türkçe, bu topraklarda hem yeniden devlet hâline gelmiş hem de insanlık için büyük önem taşıyan şaheserlerin kaleme alındığı araç olmuştur.
Karaman ayağına kadar gelen bu fırsatı mutlaka değerlendirmelidir. Türkçenin başkentinin doğru ve güzel Türkçenin sesi olan TRT ile buluştuğu bir dönemde fermanın 750. yılının görkemli bir şekilde kutlanması, Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri’ni yerel platformlardan ulusal ve uluslararası ortamlara taşımak için bulunmaz bir fırsattır.
(Not: TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri kapsamında 13 Mayıs 2025 tarihinde konferans için şehrimize gelecektir. Dil Bayramı Komisyonu olarak davetimize icabet eden saygıdeğer hocamıza teşekkür ederiz.)