Başarı ve başarısızlık iletişim sürecine bağlıdır. İyi bir iletişim göndericinin düşünceleri, duyguları veya görüşleri hedef kitleye göndermesiyle başlar.

İletişim:(TDK) duygu ve düşüncelerin, akla uygun şekilde başkalarına aktarılması, bildirim ve haberleşme olarak tanımlanmaktadır, toplumsal birimler arasında bilgi, anlam, duygu ve düşünce alışverişi sağlamak gerekli ilişkilerin kurulmasını ve toplumsal hayatın sürekliliğini sağlayan sosyal  (bireyin davranışını ifade eden psikolojik bir olgudur.)davranıştır.

Bir iletişim başarılı olabilmesi için (kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirimin)olması gerekir.

Toplumda  içinde her insan farkında olsun veya  olmasın, birbirleriyle iletişim içindedir, insanlar duygu, düşünce ve hayallerini, sorunlarını birbirlerine iletişimle aktarırlar, sorunlarını paylaşırlar, problemlerine sözüm ararlar.

-İletişimi etkileyen kopukluk yaratan ve başarısızlığa neden olan kişiye bağlı etmenler,

-Kıskançlık,

-Güvensizlik,

-Empati eksikliği,

-Tutarsızlık,

-Düşünce farklılıkları,

-Statü,

-Yaş ,

-Gelir düzeyi

-Yanlış anlaşılma,

-Ön yargılar,

-Yorumlama farklılıkları,

-Kültürel farklılıklar,

-Şahsi beklentiler,

-Tecrübeler,

-Bilgi eksikliği,

-Dil ve anlatım bozuklukluları.

Bir etkili iletişimin kurulabilmesi için iletişim kuran tüm kişilerin aynı anlamlar çevresinde birleşmesi birbirlerini doğru ve net bir şekilde anlayabildiği kendinizi açık ve dürüst bir şekilde  anlattığınız zaman başarılı olur.

Bu iletişim eksikliği uzak ellerden daha iyi anlaşılıyor ve daha bir objektif şekilde bakılıyor.

Uzun yıllar gurbette yaşamış ve memleketine ,toprağına geri dönmüş bir Karamanlı olarak dışarıdan ve içeriden  gözlemleme imkanına sahip oldum,

Karaman için ortak bir amacımız olduğu halde (Karamanın gelişmesi , halkın gelir düzeyinin artması için yolların aranması ,kültürel değerlerinin ortaya çıkarılması ,turizminin  gelişmesi,ülke genelinde tanınır olması,saygın  ve örnek bir kent olması,yeni keşiflerin yapılması ...) amaçlarımız olduğu halde bir türlü başaramıyoruz.

Bir etkinliğin bir faaliyetin başarılı olabilmesi Karamana katkı sağlayabilmesi için iletişimin etkin olarak kullanılması  gerekmektedir.

Hiçbir kurumu, hiçbir sivil toplum kuruluşunu, topluluğu ayırmadan. Karaman’da bir iletişim sonunu var bu kuruluşlar kültürel, sanatsal, turizm, eğitim, spor alanlarında için faaliyetler yapmaktalar ancak hiçbirinin birbirinden haberi yok ya haber verme istemiyorlar ya da kendilerinin ikinci planda olma gibi bir düşünceleri var, katkı almak istemiyorlar ilgili kurumlar;  her konuda başarılı olmayabilir, mutlaka eksik yönleri, atladıkları konular olabilir Karamanın tanıtımı amaç olduğuna göre konusunda ihtisaslaşmış kurumlardan yardım istenebilir yukarıda sıraladığım başarıyı etkileyen nedenleri bir kenara bırakalım.

Bilimsel bir toplantı, konferans olduğu takdirde ilgili kuruluşlarla,

Turizm ve tanıtım ile ilgili olduğu zaman güzergahlar çizilmeli, yerel yöneticiler ve halk ile iletişim kurulmalı.

Eğlence ile ilgili faaliyetlerde halkla,

Kısacası Karaman ile ilgili olan her türlü faaliyetlerde bütün iletişim araçlarının kullanılması sadece merkezde değil en ücra köylere kadar gidilmeli insanlarımızın bilinçlenmesi, bölgemizin tanıtılması için bütün egolarımızı, kişisel çıkarlarımızı bir kenara bırakmalı hep beraber çalışmalıyız.

Bu dünya Sultan Süleyman’a kalmadı ki!  bize kalsın!

Karaman'ı düşünüyorsan Kendini düşünmeyi ve makamın geleceğini bir kenara bırakacaksın.