“Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez.”
K.ATATÜRK
Yakmayın ANIZI Yakmayın !
Merhaba Doğa Gönüllüleri,
Buğday, arpa, yulaf ektik, biçtik, ürünlerimizi kaldırdık. Yüzyıllardır bu topraklar atalarımızı besledi. Yarınları da besleyecek. Anızları yakarsak geleceğimizi de yakarız. Toprağı yakarsak bize ürün vermez. Neden vermez? Toprağın tanımını yaparsak ” Toprak; kayaların ve organik maddelerin çeşitli derecedeki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar topluluğu barındıran, bitkilere durak yeri ve besin kaynağı olan ve katı yer kabuğunun, uzun zaman içerisinde belirli özellikler kazanan en üst kısmını saran doğal, dinamik bir yapıdır.”(TEMA)
“İçinde geniş bir canlılar topluluğu barındıran” Acaba toprakta ne kadar canlı var?
Yandaki resme bakarsak bir hektarlık toprakta ne kadar canlı olduğunu görürüz.
Ne önemi var ki bu canlıların? Toprağı toprak yapan, bitkinin toprağı kullanmasını sağlayan gönüllü işçilerdir bu canlılar. Toprağa attığınız elma birkaç gün sonra çürür. Nasıl olur bu iş? Onu çürüten mikroorganizmalardır.
Anızı yakma yerine sürer toprağa karıştırırsanız onu da çürütürler. Hem de bir yıl sonra ekeceğin ürüne gübre olur. Bunlar toprağın gönüllü çalışanlarıdır.
Anızı yakınca bu canlıları da yakıyorsunuz. Bu canlılar yanınca toprak verimsizleşiyor. Toprak verimsizleşince gübre atıyoruz. Gübre attıkça toprağı çoraklaştırıyoruz. Gübrenin ne zararı var demeyin.%26 azot diye attığımız gübrenin %74’ünün ne olduğunu araştırırsanız işin ne kadar acı olduğunu görürsünüz.
Bir daha, bir daha düşünün.
Suçsuz günahsız bir sürü mikroorganizmayı yakıp yok ediyorsunuz.
Diri diri yakıyorsunuz.
Her yaktığınız anızla torunlarınızın ekmeğini elinden alıyorsunuz.
Sevgiyle kalın.
http://www.tema.org.tr/Sayfalar/CevreKutuphanesi/Tarim.html
Bayram VANLI
Karaman TEMA Yavru TEMA Sorumlusu