Yemek yaşam için gerekli bir davranıştır. Bu davranışın şekillenmesinde başta sosyal ve kültürel öğeler olmak üzere birçok faktör etkili olmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için beslenme alışkanlığına dikkat edilmelidir. Bu alışkanlık bazen takıntıya dönüşmektedir ve fiziksel ve ruhsal olarak ciddi problemlere yol açmaktadır.

Yeme bozuklukları yaşam için gerekli olan yeme davranışının bozulduğu durumlarda ortaya çıkan ciddi bir tanı grubudur. Bu tanı grubu içerisinde en çok bilinenler ise aneroksiya nervoza ve bulimiya nervozadır.

Aneroksiya Nervoza

Manken hastalığı olarak da bilinir. Bireyin aşırı zayıflaması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıktır. Aneroksiya nervozada bireyin beden algısı bozuktur. Birey kilo almaktan ya da şişmanlamaktan çok korkar. Ne kadar zayıf olursa olsun aynaya baktığında kendini zayıf olarak görmez ve zayıf olduğunu algılayamaz.

Bulimiya Nervoza

Bulimiya nervozada ise birey tıkınırcasına yemek yer. Kilo kaybı yoktur ve bireyler genelde normal ağırlıktadır. Normal bir insanın belirli bir sürede yediği yemeği çok daha hızlı bir şekilde tüketir ya da yeme davranışını durduramaz. Sonrasında kilo kontrolünü sağlamak için bilinçli olarak kusar ya da ilaçlar kullanır.

Bulimiya nervozada birey tıkınırcasına yemek yer fakat kilo almak istemez. Aneroksiya nervozada olduğu gibi yediklerini dışarı atmak ister ya da kalori yakıcı ağır egzersizler yapar. Örneğin bir gün çok fazla yemek yer, ertesi gün hiç yemez. Bunun sonucunda da ani kilo kayıpları ve kilo alımları baş gösterir.

Tedavi

Yeme bozukluklarının tedavisinde öncelik hastanın nasıl tedavi edileceğine karar verilmesidir. Psikolojik, farmakolojik ve tıbbi yönden tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Yalnızca bir yöntem fayda sağlamayabilir. Aile terapisi, bireysel terapi ve grup psikoterapisinin etkililikleri tartışılmaktadır.

Yeme bozuklukları, özellikle aneroksiya nervoza ergenlerde sık görülmektedir. Dolayısıyla tedavi sürecinde ergen ve ailesiyle birlikte bir süreç yürütülmesi daha çok fayda sağlayacaktır. İlaçla tedavi yönteminde ise aneroksiya nervozaya göre bulimiya nervozadan daha hızlı ve başarılı sonuçlar elde edildiği dikkat çekmektedir.

Sağlıklı, huzurlu ve mutlu haftalar diliyorum. Yüzünüzden tebessüm eksik olmasın…