14 Mart tarihi ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcıdır. En yenilikçi Osmanlı padişahlarından biri olan II. Mahmut döneminde, ilk cerrahhane olan Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’nin açıldığı tarih olan 14 Mart (1827) Türkiye’de modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart 1919 yılından beri de Tıp Bayramı olarak nitelendirilmektedir.
İlk tıp bayramı kutlaması 14 Mart 1919 yılında işgal altındaki İstanbul’da tıp öğrencileri tarafından kutlanmış, işgalini protesto niteliğinde tıp öğrencilerinin hazırlamış olduğu törene, Dr. Fevzi Paşa, Dr. Besim Ömer Paşa ve Dr. Akil Muhtar(Özden) gibi dönemin ünlü hocaları da katılmışlardır. 1919 yılında tıbbiyelilerin yurt savunmasındaki hassasiyetini gösteren bu hareket zamanla Türk Bilim adamlarının; tıp bilimine yaptıkları katkılarının teşvik edildiği, buluş ve çalışmaların ödüllendirildiği, tıbbi hizmet verenlerin sorunlarının tartışılıp, sorunlara dair çözüm fikirlerin ortaya konulduğu bir gün olarak, her yıl 14 Mart’ta 1976 dan bu yana düzenli kutlanmaya devam edilmiştir.
14 Mart Tıp bayramı sadece Türkiye kutlamaları ile sınırlı kalmamış dünyada da benzer kutlamalar farklı tarihte yapılmaktadır. Örneğin ABD'de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan'da ünlü Doktor Bindhan Chandra Roy'un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü "Doktorlar Günü" olarak kutlanır.
Yılın 365 günü emek veren, gündüz mesaisinden, gece nöbetine kadar durmadan çalışan tüm sağlık ekibinin ve bizlerin 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun…