Karaman İç Anadolu Bölgesinin güneyinde, İçel, Konya ve Antalya illeri arasında, Orta Torosların kuzey eteklerindedir. Güney ve doğusu dağlık, kuzeyi ovadır. Yüzölçümü 9393 kilometrekare denizden yüksekliği 1033 m. dir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı karasal iklim özelliklerini taşımaktadır yaz mevsiminde 35 dereceye yükselen sıcaklık kış mevsiminde -15 dereceye kadar düşmektedir En fazla yağış ilkbahar ve kış mevsiminde almaktadır. Ağaç türleri olarak meşe, çam ladin, kadran ve ardıçtan oluşmaktadır.
Cumhuriyetin ilanından sonra, Konya'ya bağlı bir ilçe olan Karaman,1989 yılında Türkiye'nin 70.ili olmuştur. Olmuşta ne değişmiştir. Bu değişime rağmen kuraklığı ve tarım politikası, ürün politikası, doğaya saygı politikası değişmemiştir.
Hobi olarak 2012 yılından itibaren fotoğraf çekimi yapıyorum bu nedenle yedi coğrafi bölgenin hepsini şehir, ilçe, köylerine kadar giderek doğa ve manzara fotoğrafları çektim ve hala çekmekteyim o bölgeler ile ilgili gözlem ve tespitlerim olmuştur en çok doğa ve çevre ile ilgilidir.
En çok dikkatimi çeken olay yedi coğrafi bölge içerisinde ağaçlandırma çalışmaları doğaya saygı açısından İç Anadolu bölgesi son sırada olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz. İstanbul’dan eğer Ankara üzerinden Karaman’a gelirseniz Kulu sapağından, Afyon üzerinden gelirseniz Ilgın dan itibaren bunu bariz bir şekilde görürsünüz Konya Şekeri tebrik etmek gerekir onlarda olmasa yol kenarlarında bir tek dikili ağaç göremezsiniz.
İç Anadolu veyahut Anadolu çiftçileri kanaatim odur ki yeşili fidan dikmeyi sevmiyor ya arkadaş evinin önüne tarlanın bir köşesine bir ağaç dik yok sanki yeminli yüz kişiden on kadarı istisna edebiliriz.
Asıl bizim yapabileceğimiz bir proje gerçekleştirmesi bize bağlı olan Karaman’ın ağaçlandırılmasına gelince sadece dağ köylerinde doğanın bizlere sunduğu ağaç ve bitki türleri mevcut insan eliyle dikilmiş sadece ana arterler kenarlarında dikim yapılmış eğer ova köylerine bir seyahat ederseniz sadece ticari amaçlı birçok çeşit meyve ağaçları görürsünüz,
Demem odur ki Karamanlı dostlarım doğada yaşayan sıcaktan bunalan hayvanların gölgesinde güneşten korunmak için, gökyüzünde uçuşan daimî ve göçmen kuşların konabileceği, eğer köyünüze giderken yol kenarında mola verebileceğin, koyun ve kuzuları otlatırken çobanların sırtını dayayarak bir sigara içebilmesi, koyun ve kuzuların kaşınabileceği, tarlanda ekinlerini biçerken gölgesinde soğuk bir su içebileceğin, tarlanın bir köşesine veya yol kenarlarına ağaç dikmen çok mu zor.
Bu diktiğin fidanlar senin daha çok ürün alman için faydalı olacak insanlığa doğaya bırakacağın bir miras olacak.
Karaman’ın tanıtımı gelişmesi için organize olmuş olan KARTAP olarak Bir proje geliştirerek ilk adımı Taşkale yolunda atabiliriz ve her yıl bir köy ağaçlandırılabilir örneğin Ereğli yolu üzerinden Taşkale’ye kadar yaklaşık on beş Km uzunluğunda bir yol mevcut ve yol boyunca kuşların konacağı ve gölgesinde oturabileceği bir dal bile bulunmamaktadır bu yoldan her geçişimde içim acıyor nasıl bir insanız ki bir ağaç bile dikmeyi becerememişiz bir kampanya başlatılarak yolun iki yanına çift taraflı fidanlar dikilmeli yaklaşık on beş yirmi bin fidana ihtiyaç vardır karaman sivil toplum örgütleri kendi arasında bir organizasyon yaparak örnek olacak ve gelecek nesillere aktarılabilecek bu işi başarabilir.
Kuraklığın özellikle bölgemizde hüküm sürdüğü bir dönemde su kullanım kültürünü bilemediğimiz bu aşamada doğaya bir dikili ağaç bile olsa sahip çıkmalıyız.