Gebelik döneminde diyabet kontrol altına alınmalı
Karaman Özel Selçuklu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. M. Sedat YİĞİT gebe kalmaktan korkan diyabetli anne adaylarına gebelik döneminde yaşayabilecekleri sağlık sorunlarıyla ve sorunların nasıl aşılması gerektiğiyle ilgili önemli bilgiler verdi.
Diyabet hastalığının tek başına gebeliğe engel olmadığını vurgulayan Dr. M. Sedat YİĞİT , gerekli kontroller, tedavi teknikleri ve diyet programlarının doğru şekilde uygulanması dahilinde diyabetli anne adaylarının da sağlıklı bir şekilde çocuk sahibi olabildiklerini hatırlattı. Diyabet hastalığının hamileliğin başlangıcından doğuma kadar anne ve bebeğinin bünyesini olumsuz etkilediğini belirten Dr. YİĞİT, bilinçli bir tedavi ve kontrol mekanizmasıyla bu olumsuz etkilerin önüne geçmenin mümkün olduğunu belirtti. Diyabetli anne adaylarının gebelik öncesi ve gebelik süresince kesinlikle bir uzman hekime muayene olması gerektiğini ve kontrollerini aksatmaması gerektiğini belirten Dr. YİĞİT, bazı anne adaylarında gebelik döneminde artan hormon salgıları sebebiyle gebelik döneminde ortaya çıkan ‘gebelik diyabeti’ hastalığının da oluşabileceğini vurguladı.
Diyabet gebelik sırasında da ortaya çıkabilir.
Gebelik sürecinde bazı hormonların daha fazla salgılanır hale geldiğini belirten Dr. YİĞİT, “ Bu dönemde artan Beta HCG VE HPL hormonları gebelik diyabeti dediğimiz hastalığın ortaya çıkmasına sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle diyabet hastası anne adaylarının gebe kalmadan önce, diğer anne adaylarının da gebelik sürecinde diyabet hastalığıyla ilgili muayene olmaları şarttır. Çünkü, diyabet hastalığı doğuma kadar tüm gebelik sürecinde anne ve bebek üzerinde etkisini gösteren ciddi bir rahatsızlıkdır. Özellikle birinci derece akrabalarınız arasında diyabet öyküsü varsa, dört kilogram ve üzerinde bebek doğurduysanız, hamilelik öncesinde aşırı kilolarınız varsa, daha önce ölü doğum veya düşük yaptıysanız, daha önceki doğumlarınızda gebelik diyabeti geçirdiyseniz, hipertansiyonunuz varsa, yaşınız 30’un üzerindeyse, sakat bebek doğurduysanız, gizli şekeriniz varsa, poliküstik over sendromu sorununuz varsa gebelik diyabetine karşı tehdit altındasınız demektir.” Sözlerini kullandı.
Gebelik Diyabeti tanısı nasıl yapılır?
Dr YİĞİT, diyabet hastası olduğunu bilen hastaların gebe kalmadan önce hekime başvurmaları gerektiğini vurgulayarak, gebelik diyabeti hastalığıyla ilgili tanı içinse gebeliğin 24-28’inci haftaları arasında günün herhangi bir saatinde şeker yükleme testi yapılması gerektiğini belirtti. Dr. YİĞİT , diyabet hastalığının hamilelik döneminde iç organları yeni oluşan bebekte ciddi anomaliliklere ve bozukluklara yol açabileceğini, düşük, ölü doğum, gebelik zehirlenmesi, zor doğum veya sezaryan ile doğum, polihidroamnios, idrar yolu iltihabı, doğum sonrası bebekte solunum zorluğu, omuz çıkıkları, sarılık gibi hastalıklara yol açabileceğini uyarısında bulundu. Dr. YİĞİT, anne adayınının şeker hastası olmasının illa ki bebeğin de şeker hastası olacağı anlamına gelmediğini, şeker hastalığının bulaşıcı olmamakla beraber genetik açıdan annesi şeker hastası olan çocukların şeker hastalığına yakalanma riskinin daha fazla olduğunun da unutulmaması gerektini söyledi.
Gebelikte diyabet tedavisi nasıl olmalı?
Gebelik döneminden önce ortaya çıkmış veya gebelik döneminde oluşan diyabet hastalığına karşı egzersiz ve beslenme planları yapılmasının en önemli tedavi etkenlerinden birisi olduğunu vurgulayan Dr. YİĞİT kan şekerininin kontrolünü sağlayan anne adaylarının sağlıklı doğum yapma şansının çok yüksek olduğunu vurguladı. Gebelik döneminde diyabet hastası annelerin kan şekeri ölçüm aleti edinmelerinin şeker seviyelerini kontrol etmek için büyük fayda sağlayabileceğini belirten Dr. YİĞİT, “ Kan şekerinizi her gün öğünlerden önce ve sonra, öğünlerden 2 saat sonra ve yatarken olmük üzere günde 7 defa ölçmelisiniz. 2 hafta izlemenize rağmen kan şekerinizi kontrol altına alamıyorsanız düşük dozda da olsa insulin tedavisine başlanabilir. Kan şekeri düşürücü ilaçlar yerine insulin kullanmak bu dönemde daha doğru bir karar olur. Çünkü, ağızdan alınan kan şekeri düşürücü ilaçlar bebeğe zarar verebilir. Hamilelik sırasında göz, böbrek, kalp, sinir sistemi ve dolaşım sistemi kontrolleri yapılmalıdır.