Gelişen ve değişen teknolojiye inat ülke olarak kitap okuma oranımız çok düşük.
Evet cep telefonu , internet gibi teknolojyi takip eden önde ülkeler arasındayız. Bunlar güzel gelişmeler. Yenilikleri takip etmek yaşantımızda kullanmak gündelik hayatımızı kolaylaştıran kazanımlar.
Ama kitap okumak gibi , hızlı okumak gibi bazı yönlerden de epey geride kaldık.
Son YGS sınavında öğrencilerin zorlandığı konulardan biriside zamanın yetmemesi. Yoruma dayalı bir çok soruya dahi cevap verilemiyor olması hızlı bir okuyucu olmamız gerektiğini gösteriyor.
Unutmayalım ki gelişen teknolojiye inat sınavlar hala okumaya yönelik soru çözerek yapılıyor. En son okuduğu kitabın Cin Ali olduğunu söyleyen bir öğrenci zorlu sınavlardan başarıyla çıkamayacaktır.
Hızlı Okumak Elzem Oldu.
Geçen bir yazımda da belirtmiştim liseler de Kişisel Gelişim dersleri konulmalı ve öğrenciler hızlı okuma , güzel konuşma , liderlik , girişmcilik gibi dersleri üniteler halinde almalı.
Bir öğrenci ileride hangi işi yaparsa yapsın başta iyi bir hızlı okuyucu olmalı. Bu sayede kitap okuyacak zaman mı var düşüncesinden kurtulacaktır. Ben hızlı bir okuyucuyum ben bu eğitimi aldım düşüncesi kendisini motive edecektir ve zamanla hızlı okumak alışkanlık haline gelecektir.
İnsan beyni dakikada 750 kelimelik kapasite ile düşünmekte. Dakikada 200 kelime okumak genel için düşük bir rakam. Bu da demek oluyor ki bir okuyucu okuduğu yazıya 3 te 1 oranında kendisini verebilmekte..O kadar anlayabilmekte..
2012 YGS sınavında bir bakıma da hızlı okuyanlar kazanacak.
Geçen geçti gelen bir .
Değerli veliler sevgili öğrenciler bir sınav daha iyisi ile kötüsü ile geride kaldı. Geçmişi geride bırakıp iyi niyet ve güzel duygularla güzel hayaller kurmamız lazım. Hep deriz hakkımızda hayırlı olsun. Sınav iyi geçse de kötü geçse de hakkımızda hayırlısı olmuştur.
Bir sonraki sınav için kolları sıvama ve beyni olumlu yönde motive etme zamanıdır. Bir hızlı okuma seminerinde görüşmek dileğiyle..
Eğitimci Fatih BİRCAN
www.fatihbircan.com