Kur’an, insanlara bir tebliğdir.
Bu (Kur’an), insanlara bir tebliğdir. Hem de onunla (insanların) uyarılmaları, (Allah’ın) ancak bir tek ilâh olduğunu bilmeleri ve akıl sahiplerinin de düşünüp öğüt almaları içindir. ( İbrahim Suresi Ayet: 52)
KUR'AN'IN ANLAMIYLA BULUŞUYORUZ
Ahiret Hayatı İle İlgili Ayetlerden Seçmeler:
Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla
Öyle bir günden sakınıp korkun ki (o gün) hiç kimse, kimseden yana bir şey ödeyemez. (Azaptan kurtulması karşılığında) kimseden fidye kabul olunmaz, hiç kimseye şefaat (iltimas, kayırma) da fayda vermez ve onlara yardım da edilmez. (Bakara Suresi Ayet : 123)
O gün (kıyamet)te herkes, (dünyada) yaptığı her hayrı hazır bulacak, işlediği her türlü kötülüğü de… (Ama insan) işlediği (kötülük) ile kendi arasında uzak bir mesafe bulunmasını (onu görmemeyi) arzu edecek. Allah, sizi (azabını hak etmeyesiniz diye) kendisine (karşı gelmekten) sakındırıyor; Allah kullarına karşı çok şefkatlidir. (Âl-i İmrân Ayet : 30 )
O günde, birtakım yüzler ağaracak, birtakım yüzler de kararacak. Yüzleri kararanlara gelince (onlara): “İman ettikten sonra (Allah’ın emirlerini tanımayıp) inkâra/küfre saptınız ha! İşte küfre sapmanıza/inkâr etmenize karşılık azabı tadın!” (denilecek). (Âl-i İmrân Ayet : 106)
Her insanın amel/hayat defterini boynuna astık (onu sevap günah, ne ile doldurursa doldursun). Kıyamet günü herkese onu, (önünde) açılmış olarak bulacağı bir kitap halinde çıkarırız. (İsrâ Suresi Ayet : 13)
O’NUN (sav) AHLAKI KUR’AN’DI
AHİRET HAYATI İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER
• Abdullah bin Mes’ud (ra) rivayet etmiştir. Rasulullah (sav) şöyle buyurdu:
“Kul kıyamet gününde şu beş şeyden hesaba çekilmedikçe iki ayağı Rabbinin huzurundan ayrılmaz: Ömrünü nerede harcadığından, gençliğini nerede eskittiğinden, malını nereden kazanıp nereye harcadığından ve ilmi ile ne şekilde amel ettiğinden” (Tirmizi)
• Ebu Hureyre (ra) rivayet etmiştir. Rasulullah (sav) şöyle buyurdu:
“Kıyamet gününde insanlar, terleri yerin üstünde yetmiş zira öteye ulaşacak kadar tere gömülürler. Ter kulaklarına ulaşacak kadar olur ve ağızlarını gemler.” (Buhari ve Müslim)
• Muğire bin Şu’be (ra) rivayet etmiştir. Rasulullah (sav) şöyle buyurdu:
“Mü’minlerin sırat üzerindeki sözleri , “Ey Allah’ım kurtar! Kurtar!” olacaktır.” (Tirmizi)
Şeb'i Arûs Günü
17 Aralık Hz. Mevlânâ'nın aşkların en büyüğüne, Hakk’ın rahmetine kavuştuğu gündür. Mevlânâ'nın ölüm gününe, gelin gecesi manasına gelen “Şeb'i Arûs Günü ”denir. Zira Mevlânâ öldüğü zaman sevdiğine, aşkına yani Allah'a kavuşacaktır. Bu yüzden 17 Aralık, Mevlânâ için ölüm günü değil, düğün günü, gelin gecesidir. Çünkü şöyle demişti öleceği gün için bir gazelinde:
Öldüğüm gün tabutum götürülürken, bende bu dünya derdi var sanma...
Benim için ağlama, yazık, vah vah deme;
Şeytanın tuzağına düşersen, o zaman eyvah demenin sırasıdır,
Cenâzemi gördüğün zaman firâk, ayrılık deme,
Benim kavuşmam, buluşmam işte o zamandır,
Mevlânâ, "Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan" der. Kendinin ölüm ve vuslat anlayışını, Kur’an-ı Kerim’in bir âyetinin ışığı altında tetkik edip anlamak mümkündür:
"Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra ancak bize döndürüleceksiniz" (el-ankebût, 29/57).
"Hele ölümden bir kurtulsun, kurtuluşa ulaşın;
Çünkü sevgiliyi görmek âb-ı hayattır."
(Mevlânâ, Mesnevî, terc., A. GÖLPINARLI, beyit 4607)
GÜLLERİN EFENDİSİ GÜNLERİN EFENDİSİ HAKKINDA ŞÖYLE BUYURDULAR:
Bu köşe KUR’AN’IN ANLAMIYLA BULUŞMAK PLATFORMU Aksaray Temsilciliği tarafından hazırlanmıştır. Ayet mealleri Hasan Tahsin Feyizli'nin Hazırladığı Feyzü'l Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’nden alınmıştır.
www.akced.org